Avertismentul unui celebru doctor român: „Masca ținută în buzunar e un focar de infecție”

Avertismentul unui celebru doctor român: „Masca ținută în buzunar e un focar de infecție”

Avertismentul unui celebru doctor român. Radu Ciornei spune că o mască simplă este mai eficientă decât nici o mască, dar asta nu înseamnă că purtarea uneia reduce riscul de infectare.

Avertismentul unui celebru doctor român. Ce spune Radu Ciornei despre masca de protecţieAlte ArticoleNoua tulpină covid se răspândeşte rapid în România. 10 …Se amână vaccinarea anti-Covid cu Moderna a românilor de sub …Tulpina britanică a ajuns şi în România. Cum îți poți …

Citeşte şi Când vom renunţa la masca de protecţie. Ce spun Arafat, Rafila şi Streinu-Cercel

“Măștile chirurgicale oferă un grad de protecție de aproximativ 70%. Aceste măști sunt ca o sită. În momentul în care vorbim, strănutăm, tușim, noi producem aerosoli. Acești aerosoli sunt vehiculul prin care virusul călătorește prin aer. Dacă particulele sunt foarte mari, ele nu stau în aer îndeajuns încât să poată fi respirate, decât dacă ești în apropierea persoanei infectate, care nu poartă mască.

Există niște studii care s-au făcut și care arată că dacă o persoană infectată stă mai mult de 15 minute lângă o persoană sănătoase și ambele poartă mască chirurgicală, posibilitatea de infectare scade de la fără mască la 70-75% scade la sub 5%. Deci chiar și o mască chirurgicală e bună dacă e purtată corect”, a spus prof. univ. dr. Radu Ciornei, potrivit Medikatv.ro. 

Citeşte şi Ministerul Sănătății a făcut anunțul. Scăpăm sau nu de mască după vaccinarea antiCOVID: „Vaccinul nu garantează imunitate 100%”

Potrivit expertului în imunologie, purtarea a două măști suprapuse reduce substanțial riscul de infectare.

“Dacă punem o mască obișnuită și deasupra punem și o mască FPP2, acoperim peste 90% din particulele care ar ieși în aerul din jur și care ar putea fi infectat.  Deci cu cât filtrul e mai des, cu atât posibilitatea de a răspândi acești aerosoli e mai mică”, a explicat Ciornei.

Medicul atrage atenţia că masca ţinută în buzunar şi purtată de mai multe ori devine un focar de infecţie.

“Foarte multe persoane poartă masca în buzunar. Țin masca în buzunar zile, săptămâni la rând. Acea mască devine un focar de infecție. Masca chirurgicală trebuie aruncată obligatoriu după o zi. Dacă o purtăm mai multe ore, la serviciu de exemplu, dacă stăm 8 ore, trebuie să o schimbăm, nu să stăm cu ea 8 ore.

E ca spălatul pe mâini. Schimbăm masca de câte ori e nevoie, când simțim că se umezește. Iar dacă băgăm masca în buzunar pentru a o arunca mai târziu să o băgăm în pungă, ca să nu contaminăm totul în jur”,  a mai spus explicat Ciornei.

Sursa: RomaniaTV

loading...