S-a aprobat vaccinul AstraZeneca/ Oxford. Anunţul făcut de Agenţia Europeană a Medicamentului

S-a aprobat vaccinul AstraZeneca/ Oxford. Anunţul făcut de Agenţia Europeană a Medicamentului

S-a aprobat vaccinul AstraZeneca/ Oxford. ”EMA a recomandat emiterea unei autorizaţii de punere pe piaţă condiţionată a vaccinului împotriva covid-19 al AstraZeneca (…) la persoane în vârstă de la 18 ani”, a anunţat într-un comunicat autoritatea euroepană de reglementare în domeniu, cu sediul la Amsterdam.

EMA autorizează vaccinul în contextul în care laboratorul britanic se află în centrul unor tensiuni puternice.Alte ArticoleMedic român din Belgia acuză sistemul medical din România: …Ce conţin, de fapt, vaccinurile Pfizer și Moderna. Epidemiologul …Bilanţ coronavirus 29 ianuarie 2021. Aproape 100.000 de români …

Statele membre UE aşteptau cu atenţie această decizie, întrebându-se dacă EMA avea să urmeze sau nu exemplul Comisiei germane de vaccinare, care a recomandat joi ca vaccinul AstraZeneca/Oxford să nu fie folosit la vaccinarea persoanelor în vârstă de peste 65 de ani evocând date ”insuficiente”.

Citeşte şi: Ce conţin, de fapt, vaccinurile Pfizer și Moderna. Epidemiologul Doina Azoicăi pune capăt speculaţiilor

S-a aprobat vaccinul AstraZeneca/ Oxford

EMA a anunţat că nu există ”încă suficiente rezultate la participanţi” în vârstă de peste 55 de ani în vederea calculării eficienţei vaccinului în acest grup de vârstă, dar că ”se aşteaptă la o protecţie”, deoarece s-a identificat un răspuns imunitar.

”Cum există informaţii fiabile despre siguranţă” la persoane în vârstă de peste 55 de ani, ”experţii EMA au apreciat că vaccinul poate fi folosit la persoanele în vârstă”, a anunţat agenţia.

”Informaţii suplimentare sunt aşteptate de la studii în curs, care includ o proporţie mai mare de participanţi în vârstă”, a adăugat ea.

Vaccinul dezvoltat de laboratorul britanic AstraZeneca şi Universitatea Oxford este al treilea vaccin care obţine unda verde a EMA, după cele ale Pfizer/BioNTech, la 21 decembrie, şi Moderna, la 6 ianuarie.

O desfăşurare a vaccinului AstraZeneca/Oxford este aşteptată cu nerăbdare de către statele membre, deoarece el prezintă avantajul de a fi mai ieftin decât rivalele sale şi mai uşor de depozitat şi transportat.

O limită de vârstă în accesul la acest vaccin ar fi obligat cea mai mare parte a Guvernelor europene să-şi reexamineze strategia axată asupra vaccinării prioritare a persoanelor celor mai în vârstă, scrie News.ro.

UE adoptă un mecanism de control al exportului de vaccinuri

Bruxellesul a adoptat un mecansim de control al exportului vaccinurilor împotriva covid-19 produse în Uniunea Europeană (UE), prin care împiedică ieşirea de pe teritoriul european a dozelor de vaccin destinate europenilor, a anunţat vineri comisarul european însărcinat cu Comerţul Valdis Dombrovskis, reatează AFP.

Comisia Europeană (CE) – asupra căreia se exercită presiuni după ce laboratorul britanic AstraZeneca a anunţat întârzieri în livrări – a adoptat vineri o reglementare care supune vaccinurile unei ”autorizări de export” operată de către statele membre UE, cu scopul de a ”avea informaţii exacte despre producţia de vaccinuri şi (de a şti) unde vor să le trimită întreprinderile”, a anunţat într-o conferinţă de presă vicepreşedintele CE.

Sursa: RomaniaTV

loading...