Vaccinul anti-COVID AstraZeneca, noi controverse. Italia nu-l recomandă persoanelor trecute de 55 de ani. Germania nu îl administrează pensionarilor

Vaccinul anti-COVID AstraZeneca, noi controverse. Italia nu-l recomandă persoanelor trecute de 55 de ani. Germania nu îl administrează pensionarilor

Autorităţile din Italia şi Germania susţin că vaccinul anti-COVID AstraZeneca nu a fost suficient de mult testat în cazul persoanelor în vârstă pentru a-şi demonstra eficienţa.

Agenţia italiană a medicamentelor (AIFA) a autorizat sâmbătă vaccinul AstraZeneca împotriva COVID-19 pentru toţi adulţii. Experţii au recomandat, însă, alternative pentru persoanele în vârstă de peste 55 de ani, notează Agerpres.Alte ArticoleNoi date despre starea pacienţilor afectaţi de incendiul de …A șaptea tranșă de vaccin Pfizer BioNTech sosește mâine …Bilanţ coronavirus 31 ianuarie 2021. Sub 2.000 de cazuri de …

„AIFA autorizează vaccinul AstraZeneca pentru prevenirea bolii COVID-19 la persoanele de peste 18 ani, în conformitate cu recomandarea EMA”, dar există „un grad de incertitudine” legat de eficienţa sa pentru cei în vârstă de peste 55 de ani, a anunțat agenția italiană, care argumentează că această grupă de vârstă este „slab reprezentată” în testele făcute pentru omologarea vaccinului.

Citeşte şi: S-a aprobat vaccinul AstraZeneca/ Oxford. Anunţul făcut de Agenţia Europeană a Medicamentului. UE securizează exportul de vaccin

Drept urmare, până când va obţine mai multe informaţii, agenţia italiană a recomandat „folosirea preferenţială a vaccinului AstraZeneca pentru subiecţii cu vârste între 18 şi 55 de ani” şi propune „folosirea preferenţială a vaccinurilor ARN mesager (Pfizer, Moderna – n.r.) pentru subiecţii mai în vârstă şi/sau mai fragili”.

Vineri, Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a dat undă verde utilizării în Uniunea Europeană a vaccinului AstraZeneca/Oxford pentru oricine a împlinit 18 ani, fără limită de vârstă.

Şi autoritatea pentru vaccinare din Germania a reiterat recomandarea ca vaccinul anti-COVID AstraZeneca să nu fie folosit pentru bătrâni. Experţii germani au apreciat că nu există suficiente date pentru a stabili eficienţa vaccinului la persoanele de peste 65 de ani.

La recomandarea specialiştilor, Guvernul german vrea să renunţe la prioritatea acordată celor în vârstă de peste 65 de ani la vaccinarea împotriva coronavirusului cu produsul AstraZeneca, a anunţat sâmbătă ministrul sănătăţii, Jens Spahn, citat de AFP.

„Vom revizui ordinea de vaccinare, din cauza limitărilor de vârstă ale vaccinului AstraZeneca”, a declarat oficialul în cadrul unui dialog cu personalul medical.

Jens Spahn a afirmat că va ţine cont de decizia specialiştilor germani şi că vaccinul producătorului britanic va putea fi utilizat în primul rând pentru vaccinarea celor mai tineri, în special a personalului care acordă îngrijiri medicale, relatează Agerpres.

Autorizaţia oficială pentru vaccin va fi emisă în Germania cel mai târziu săptămâna viitoare.

Pe de altă parte, compania britanico-suedeză AstraZeneca a provocat furia Uniunii Europene după ce a anunțat că vor fi întârzieri în livrarea vaccinurilor promise. Autorităţile europene, care suspectează că ar fi favorizată Marea Britanie, au publicat contractul semnat cu această firmă pentru a-i reaminti angajamentul său de a produce 300 de milioane de doze de vaccin, „fără a obţine profit sau a suferi pierderi”.

Citeşte şi: Germania comandă vaccinuri anti-COVID pentru 2022. „Nimeni nu ştie dacă vom avea nevoie”

Sursa: RomaniaTV

loading...