Fuziunea secolului este pregătită în SUA între doi giganţi ai energiei mondiale, ExxonMobil şi Chevron

Fuziunea secolului este pregătită în SUA între doi giganţi ai energiei mondiale, ExxonMobil şi Chevron

Fuziunea secolului. Discuțiile au început după ce industria globală de petrol și gaze a fost serios afectată de scăderea cererii pe fondul pandemiei, dar și de reorientarea către energia verde a multor economii occidentale.

Mike Wirth (CEO Chevron) și Darren Woods (CEO ExxonMobil) au purtat discuții preliminare, potrivit surselor citate de WSJ. Interesant e că ambele companii au originea în compania monopolistă Standard Oil, înființată de industriașul John D. Rockefeller în secolul 19 și care a fost obligată să se rupă în mai multe entități pentru a respecta cerințele unei piețe libere.Alte ArticoleRoi de cutremure cu magnitudine peste 5ATENTAT TERORIST: un hotel din capitala Somaliei, ţinta unui …Mortul de Covid emblematic din Wuhan rămâne necunoscut. Se …

Fuziunea secolului. Exxon şi Chevron au interese şi în România

ExxonMobil are o valoare de piață de 190 miliarde de dolari, iar Chevron – 164 de miliarde. Dacă fuziunea s-ar realiza, ar rezulta a doua cea mai mare companie de petrol și gaze, întrecută doar de gigantul monopolist saudit Aramco, scrie G4Media.

Chevron a avut o tentativă de a exploata gazele de șist în România, dar a plecat după ani de proteste. ExxonMobil este partener cu OMV Petrom în proiectul de exploatare a gazelor din Marea Neagră, dar tergiversările autorităților cu privire la legislație au determinat compania americană să scoată la vânzare partea sa din proiect.

Citeşte şi: Ce se va întâmpla cu economia României în 2021? Daniel Dăianu: Ţinta de deficit fixată de Guvern este foarte ambiţioasă

Sursa: RomaniaTV

loading...