Diagnosticul de paralizie facială apărut la un medic din Vâlcea după vaccinul anti-COVID a fost infirmat. Noi detalii de la Ministerul Sănătăţii

Diagnosticul de paralizie facială apărut la un medic din Vâlcea după vaccinul anti-COVID a fost infirmat. Noi detalii de la Ministerul Sănătăţii

„Ministerul Sănătăţii face următoarele precizări referitoare la cazul femeii de 32 de ani din Vâlcea cu suspiciune de paralizie facială periferică dreaptă după administrarea celei de a doua doze de vaccin BioNTech Pfizer (Comirnaty) despre care a informat în data de 4 februarie 2021:

(1) – potrivit primului buletin de raportare a reacțiilor adverse post-vaccinare (RAPI), parafat de un medic specialist neurolog, pacienta prezenta simptomatologia unei paralizii faciale periferice drepte, mioclonii, episoade intermitente de vertij și subfebrilitate;Alte ArticoleNoi reguli pentru imunizarea persoanelor care fac COVID-19 după …Alertă OMS: „Trebuie să ne pregătim pentru alte mutații …Preşedintele Iohannis s-a vaccinat cu a doua doză de ser anti-COVID

(2) – toate investigațiile complexe efectuate ulterior debutului clinic atât la Spitalul Județean de Urgență Vâlcea, cât și la Spitalul Universitar de Urgență din București au infirmat diagnosticul de paralizie facială periferică dreaptă;

(3) – în prezent, pacienta se află în stare clinică bună”, a transmis vineri Ministerul Sănătăţii.

Citeşte şi: Reacţie adversă de tip şoc anafilactic după rapel la vaccin anti-COVID în Timiş

Reacţia Minsterului Sănătăţii vine după ce tot acelaşi minister a anunţat joi prima reacție adversă rară după vaccinul anti-COVID apărută în cazul medicului de 32 de ani din Vâlcea.

„Ministerul Sănătăţii a fost informat de către reprezentanții Institutului Național de Sănătate Publică – Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile despre înregistrarea unei reacții adverse rare, paralizie temporară facială, după administrarea celei de a doua doze de vaccin BioNTech Pfizer (Comirnaty).

În acest moment, pacienta se află într-o stare de sănătate bună, iar rezultatele analizelor nu arată modificări patologice. Reacția adversă avută, potrivit prospectului vaccinului BioNTech Pfizer (Comirnaty), este una rară, care se manifestă și la alte tipuri de vaccinuri”, a anunţat Ministerul Sănătăţii.

Citeşte şi: „Braţ Covid”, efectul advers rar apărut după administrarea vaccinului Moderna. Ce spun medicii

 

Noi reguli pentru imunizarea persoanelor care fac COVID-19 după prima doză de vaccin

Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 a anunţat noi reguli pentru imunizarea persoanelor care fac COVID-19 după prima doză de vaccin.

La nivelul Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) a fost aprobată instrucțiunea privind vaccinarea în situații speciale, cu vaccin de tip ARNm. Conform prevederilor regăsite în acest document, vaccinarea persoanelor care au fost infectate cu SARS-CoV-2 nu este contraindicată, iar vaccinarea acestora se poate realiza după vindecare, anunţă CNCAV într-un comunicat de presă.

În cazul persoanelor care se infectează cu coronavirus după prima doză de vaccin anti-COVID, aceasta va continua schema de vaccinare, fără reluarea primei doze.

„În cazul în care o persoană dezvoltă infecție cu SARS-CoV-2 după administrarea primei doze de vaccin împotriva COVID-19, aceasta va putea fi vaccinată după vindecare, prin continuarea schemei de vaccinare, fără reluarea primei doze”, a mai anunţat Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV).

Citeşte şi: Reacţie adversă de tip şoc anafilactic după rapel la vaccin anti-COVID în Timiş

Pentru situațiile în care o persoană căreia i s-a administrat prima doză de vaccin Pfizer împotriva COVID-19 are contraindicații temporare pentru cea de-a doua doză, administrarea rapelului va putea fi amânată până la un interval optim de maximum 42 de zile. În situații excepționale, rapelul poate fi administrat și după această perioadă.

În cazul vaccinului Moderna, intervalul optim de amânare a dozei de rapel este până la 35 de zile, însă, în situații excepționale, rapelul poate fi administrat și după această perioadă.

Cine face reacţie anafilactică la vaccinul anti-COVID nu va mai primi a doua doză

De asemenea, dacă o persoană prezintă reacție anafilactică după administrarea primei doze de vaccin tip ARNm nu va mai primi a doua doză, fiind recomandată reluarea vaccinării cu un alt vaccin fabricat după o tehnologie diferită, a mai precizat Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19.

„În cazul decalajelor privind administrarea dozei a doua de vaccin împotriva COVID-19, persoana programată va putea modifica data efectuării dozei de rapel direct în platforma electronică sau prin modalitățile deja cunoscute pentru programarea inițială.

Pentru situațiile în care cea de-a doua doză de vaccin se administrează accidental, la mai puțin de 21 de zile de la efectuarea primei doze, nu mai este necesară efectuarea unei alte doze de rapel”, a mai anunţat CNCAV.

Sursa: RomaniaTV

loading...