Societatea Română de Reumatologie: Vaccinurile pot fi administrate persoanelor care suferă de boli autoimune

Societatea Română de Reumatologie: Vaccinurile pot fi administrate persoanelor care suferă de boli autoimune

Societatea Română de Reumatologie recomandă ca înainte de vaccinare, pacienții cu boli autoimune să consulte medicul specialist pentru o evaluare a stării de sănătate și a tratamentului urmat. Acest lucru este important în special pentru pacienții care se află într-un puseu de activitate al bolii.

Citeşte şi: Florin Cîţu s-a vaccinat cu a doua doză: „Vom încerca să producem vaccinul anticovid în România, la Cantacuzino”Alte ArticoleBilanţ coronavirus 6 februarie 2021. Scăderi pe toate planurile, …Tragedia de la Matei Balş ia proporţii, 14 morţi în urma …Focarele vor fi introduse în măsurarea incidenţei cazurilor …

Pentru a asigura o eficiență bună a vaccinării, este bine ca aceasta să fie făcută atunci când boala autoimună nu este într-un puseu evolutiv.

Societatea Română de Reumatologie, despre eficiența și siguranța vaccinului

Chiar dacă nivelul de eficiență al vaccinului ar putea fi diminuat la pacienții cu boli autoimune comparativ cu media populației, este indicat ca aceștia să se vaccineze întrucât vaccinul oferă un grad de protecție împotriva formelor severe de COVID-19. Acest lucru este cu atât mai important pentru pacienții care prezintă și alte boli asociate.

Până acum nu au fost efectuate studii specifice referitoare la siguranța și eficacitatea vaccinului anti-COVID pentru pacienții cu boli autoimune, deși această categorie de pacienți a fost eligibilă să participe în studiile clinice.

La acest moment, nu există date care să indice probleme de siguranță pentru pacienții cu boli autoimune la administrarea vaccinului Pfizer/BioNTech, Moderna sau AstraZeneca deoarece cele trei vaccinuri au un mecanism de acțiune bazat pe ARN mesager sau vector viral nereplicativ și nu cauzează infecția COVID-19, potrivit srreumatologie.ro.

Recomandări înainte de vaccin:

Pe cât posibil, se recomandă ca pacienții care necesită un tratament cu imunosupresoare/imunomodulatoare, pe care încă nu l-au început, să îl amâne pentru cel puțin o săptămână după administrarea celei de-a doua doze de vaccin. Acest lucru trebuie, însă, discutat cu medicul specialist.

În general, pacienții care iau deja tratament imunosupresor/ imunomodulator se pot vaccina fără întreruperea tratamentului. Medicul specialist va indica dacă este necesară întreruperea sau ajustarea tratamentului. Recomandările pot să difere în funcție de tipul de boală autoimună și de tratamentul urmat (o atenție specială trebuie acordată pacienților tratați cu Rituximab).

Pacienții cu boli autoimune care au avut COVID-19 pot fi vaccinați, de regulă, nu mai devreme de 28 de zile de la debutul infecției.

Sursa: RomaniaTV

loading...