Localnicii dintr-un sat din Harghita au organizat a patra ediţie a festivalului Pomana Porcului de anul acesta

Localnicii dintr-un sat din Harghita au organizat a patra ediţie a festivalului Pomana Porcului de anul acesta

Sătenii din Vlăhiţa, judeţul Harghita, nu trag chiulul când vine vorba de festinuri tradiţionale. Ieri au organizat cel de-al patrulea festival Pomana Porcului de anul acesta. Zece echipe formate din localnici au gătit porcii la foc automat. Tocana şi ciorba acrită cu zeamă de varză au fost vedetele ospăţului.În Vlăhiţa, localnicii n-au stare. Au organizat deja cea de-a patra ediţie a festivalului Pomana Porcului de anul acesta, deşi suntem abia în februarie. Vremea bună i-a scos pe oameni din case.Bărbat: Atmosfera excelentă, acum avem şi vreme frumoasă. un pic de ger, dar aşa e bine la tăiatul porcului.Bărbat: Vreo zece porci au tăiat şi ne pare bine că am putut să facem pomana porcului în acest an.Nu doar localnicii s-au putut bucura de bucatele tradiţionale harghitene. Vizitatorii aflaţi în zonă au venit special pentru a afla reţetele şi pentru a gusta carnea afumată, lebărul, cârnaţii sau tocana de porc.Femeie: Facem tocăniţă cu mult usturoi, piper şi sare. Nu mai punem altceva în ea.Iubitorii de ciorbe au avut şi ei o gamă variată din care să aleagă.Femeie: Supă de varză sau ciorbă de perişoare. cu zeamă de varză, cu hrean.Localnicii încearcă să păstreze cât mai mult obiceriurile tradiţionale ale zonei.Bărbat: Bineînţeles că tradiţiile se păstrează, avem şi juriu făcut din trei personalităţi care cunosc deja mâncărurile preferate ale oamenilor. Sunt nişte bunătăţi de tradiţie. cum au făcut bunicii, străbunicii, abia aştept să gust.

Sursa: Observator

loading...