Eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor, aprobată în Parlament

Eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor, aprobată în Parlament

Update. Liderul PSD Marcel Ciolacu a reproşat coaliţiei de guvernare că nu a dat Ordonaţă de Urgenţă pentru eliminarea indemnizaţiilor parlamentarilor.

„N-am înţeles, aveaţi o majoritate. N-am înţeles domnule Barna de ce nu aţi dat o Ordonanţă de urgenţă să faceţi totul până la capăt. Singurele indemnizaţii erau indemnizaţiile parlamentarilor, cine vă ţine de 50-60 de zile, cine l-a ţinut pe domnul Orban, pe dumneavoastră să faceţi totul până la capăt. Vă invit pe voi, coaliţia pierzătorilor, să daţi o OUG şi să faceţi dreptate până la capăt”, a spus Marcel Ciolacu, în plenul reunit.Alte ArticoleAlexandru Rafila, după ce moţiunea împotriva lui Vlad Voiculescu …Cine ar putea fi Avocatul Poporului în cazul revocării Renatei …Deputatul pe care AUR vrea să-l dea afară din Parlament a fost …

În replică, senatorul Diana Şoşoacă le-a recomandat parlamentarilor să-şi cumpere Constituţia României şi i-a avertizat că lege privind eliminarea pensiilor speciale va pica la Curtea Constituţională.

„Toţi trebuie să vă cumpăraţi Constituţia! De ce minţiţi poporul român. Nu cred că va trece de CCR, ştim foarte bine deciziile CCR, sunt sigură că merg pe drepturi câştigate, dacă vreţi să faceţi asta mergeţi pe speţă juridică. Domnule Orban, lăsaţi-ne pe noi care am luptat împotriva celui mai abuziv şi restrictiv guvern al României conform Avocatului Poporului, pe care vreţi să îl revocaţi pentru că a dat curs tuturor solicitărilor civile, lăsaţi oamenii săraci că sunteţi atât de sus încât nu vedeţi ce e aici jos”, a spus Diana Şoşoacă.

Update: Parlamentul a început, miercuri, dezbaterea propunerilor legislative pentru eliminarea pensiilor speciale pentru deputaţi şi senatori.

Comisia pentru statut a propus, în urma dezbaterilor, un raport privind adoptarea propunerii iniţiate de PSD şi respingerea proiectelor PNL şi USR PLUS pe aceeaşi temă.

Amendamentele din raportul de admitere al Comisie pentru statut prevăd următoarele:

„Capitolul XI, alcătuit din articolele 49 şi 50, din Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi senatorilor, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 49 din 22 ianuarie 2016, cu modificările şi completările ulterioare, se abrogă.

De la data intrării în vigoare a prezentei legi încetează plata indemnizaţiilor pentru limita de vârstă acordate în baza prevederilor art. 49 din Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi senatorilor, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 49 din 22 ianuarie 2016, cu modificările şi completările ulterioare”, conform raportului favorabil al Comisiei.

Articolele respective abrogate şi anume 49 şi 50 fac referire la dreptul la indemnizaţia pentru limita de vârstă.

 

Ludovic Orban a cerut ca miercuri să fie dat votul pentru eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor. În urma votului parlamentarilor s-a decis ca votul pe eliminarea pensiilor speciale ale deputaților și senatorilor să aibă loc la finalul ședinței de plen. În paralel cu ședința va lucra și comisia de statut care trebuie să dea un raport pentru trei proiecte de eliminare a indemnizațiilor pentru limită de vârstă, depuse de PNL, USR PLUS și PSD.

Propunerea de suplimentare a ordinii de zi de miercuri a fost făcută de președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban.

„Am convenit, ca urmare a unei propuneri formulate de liderul de grup al PSD, Alfred Simonis, dar şi cu sprijinul majorităţii grupurilor parlamentare, să formulăm o propunere de completare a ordinii de zi pentru şedinţa comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului de astăzi, (..) cu adoptarea proiectului de lege de modificare a Statutului deputaţilor şi senatorilor. Vă explic că sunt trei propuneri legi, iniţiate de trei grupuri parlamentare, proiecte lege prin care se modifică Legea statutului şi deputaţilor şi senatorilor, în sensul abrogării a două articole care instituie dreptul la pensie specială”, a afirmat Ludovic Orban.

Dan Barna a anunţat luni, după întâlnirea liderilor coaliţiei, că pe ordinea de zi a Birourilor permanente reunite ale celor două Camere de marţi se va afla eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor, iar miercuri va intra la plen.

„Am discutat despre o temă importantă, atât pentru USR-PLUS, cât şi pentru întreaga coaliţie, cea legată de pensiile speciale şi, pe termen scurt, subiectul pensiilor speciale ale parlamentarilor. Pe agenda Biroului permanent reunit de mâine dimineaţă va fi acest subiect, astfel încât miercuri, când va fi o şedinţă de plen reunit, sper să avem pe ordinea de zi regulamentul privind deputaţii şi senatori, astfel încât să votăm, să vedem dacă reuşim miercuri, eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor, un prim pas necesar, un prim pas promis, o primă obligaţie morală pe care ne-am asumat-o şi pe care o vom duce la îndeplinire fără doar şi poate”, a spus Dan Barna, după şedinţa coaliţiei de guvernare de luni, la Parlament.

Citeşte şi: Dacian Cioloş, despre eliminarea pensiilor speciale: „Până de Paşte am putea să le tăiem pe ale primarilor şi parlamentarilor”

Vicepremierul Dan Barna a mai spus că eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor este un pas firesc, iar pentru celelalte categorii „avem un grup de lucru prin care analizăm care este abordarea sustenabilă şi funcţională juridic”.

„Eu vreau să ieşim din logica aceasta a ipocriziei retorice, pe care o vedem pe diverse spaţii media legată de pensiile speciale. Fiecare categorie de pensii, numită specială la modul generic, trebuie să aibă o reglementare şi o lege distinctă tocmai pentru a evita problemele de constituţionalitate pe care le-am avut în legislatura anterioară. Într-adevăr, colegul meu, vicepremierul Kelemen Hunor, şi-a exprimat nişte rezerve legate de această abordare, dar ceea ce spune este hai să facem paşii pe care putem să-i facem. Pensiile speciale ale parlamentarilor sunt un pas firesc, logic. Pentru celelalte categorii avem grupul de lucru prin care analizăm care este abordarea sustenabilă şi funcţională juridic, astfel încât să putem lua deciziile de a rezolva această situaţie, fie că rezolvarea înseamnă impozitarea, în unele situaţii, unde CCR a spus că nu se poate mecanismul acesta al eliminării, fie eliminare în alte situaţii”, a completat vicepremierul Dan Barna.

Vicepremierul Dan Barna a adăugat că Ministerul Muncii va veni cu propuneri pentru fiecare categorie, iar termeneul este de două luni în care pot fi propuse variante pentru fiecare categorie de pensii speciale.

Citeşte şi: Claudiu Năsui, ministrul Economiei: „Pensiile speciale au crescut cu 60% în ultimii 4 ani. Ele sunt plătite din banii pe care statul ni-i ia nouă”

Sursa: RomaniaTV

loading...