Florin Cîțu, anunț de ultimă oră despre sporuri: Veniturile bugetare trebuie să se lege de performanțe – LIVE TEXT

Florin Cîțu, anunț de ultimă oră despre sporuri: Veniturile bugetare trebuie să se lege de performanțe – LIVE TEXT

Florin Cîțu, anunț de ultimă oră. Premierul a declarat, joi seară, la Digi 24, că veniturile trebuie să se lege de performanțe.

”E vorba de o cheltuială de personal care e nesustenabilă. Ultimii 4 ani, cheltuielile de personal pe buget s-au dublat la 110 miliarde de lei, din care 30% reprezintă sporuri. E nevoie de a lega dinamica veniturilor și în sectorul bugetar de o performanță. Eu am întrebat dacă românii au simțit că în ultimii 4 ani, performnța aparatului bugetar s-a dublat. Trebuie să intrăm în interiorul legii salarizării. Voi propune luni, ca în administrația publică locală și centrală, anumite funcții de conducere, secretar de stat, secretar adjunct, să fie pe mandat, de maxim 6 ani, ca în toate țările europene. Trebuie să avem o performanță publică responsabilă.Alte ArticoleEvaluarea dosarelor de pensie va fi făcută cu un nou soft. …Claudiu Năsui şi-a delegat atribuţiile către trei secretari …Emil Boc susține că economia Clujului este la pământ. Acuzații …

Mai mult, trebuie să facem și o rotație, după două mandate trebuie să te muți în alt departament. Trebuie să avem un aparat de funcționare public performant. Oamenii trebuie evaluați transparent și în funcție de performanță.

Ttoul e relativ, e prea mare, e prea mic. Din totalul anvelopei salariale sporurile sunt 30%. Sunt și administrații publice care fac treaba foarte bine. Definiția sporurilor și cum au apărut ele, sunt alte legende acolo. Trebuie găsită o legătură directă. Ceea ce am putut noi face prin guvern, am făcut. Am luat o decizie în decembrie, de a menține veniturile bugetarilor la nivelul lui decembrie 2020. E o decizie luată de mine și asumată. Legea salarizării bugetare, a crat mai multe probleme, a apărut tot felul de excepții. E nevoie de o resetare a legii salarizării. Eu vreau să facem și această reformă în administrație, modul cum sunt evaluați și cum cresc.

Legea salarizării a fost o lege trecută în Parlamentul României. Știam existența acestor sporuri, le studiez de câțiva ani de zile. Dacă mergem în acest ritm vom aduce într-o situație în care nu vom mai plăti pensii și salarii. PIB-ul României a scăzut anul acesta.

Pentru a ne asigura ca pe viitor să putem plăti salarii și pensii și să le creștem trebuie să avem o economie performantă. De aceea, bugetul de anul aceasta ca și cel de anul trecut are un element foarte important -investițiile-. Anul trecut, jumătate din fonduri au fost din fonduri europene, jumătate de la buget. Anul acesta mergem cu 8 miliarde pste anul trecut, sume foarte mari, ajungem la 62 de miliarde de bnai investiți, bani care produc. Bugete care în trecut au primit aprobare pentru dezmăț fiscal, așa am ajuns azi aici. E o Românie pe care am preluat-o cu aceste rigidități, de aceea este nevoie de transformare a României.”, a declarat Cîțu la Digi 24.

„Ordonanţa austerităţii” a fost adoptată astăzi în ședință de guvern. Astfel, bugetarii nu vor mai primi vouchere de vacanţă în 2021, se amână majorarea pensiilor pentru 2023, vor fi eliminate sporurile de COVID-19 pentru angajaţii prefecturilor. De asemenea, se elimină gratuitatea la transport pentru studenţi.

CSM a dat aviz negativ și acum, dar nu pentru că nu dorește desființarea Secției. A fost adoptată OUG de care aveam nevoie pentru a putea aproba Legea Bugetului. Va fi publicată în Monitorul Oficial. Știți că lucrurile care fac parte din această ordonanță… e vorba de eliminarea sporului.

Guvernul a publicat „ORDONANȚA AUSTERITĂȚII”.

1. Fără vouchere de vacanță pentru bugetari (economie de 0,15% din PIB)

”Începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, în anul 2021, autoritățile și instituțiile publice, astfel cum sunt definite la art. 2 alin. (1) pct. 30 din Legea nr. 500/2002 privind finanțele publice, cu modificările şi completările ulterioare, şi la art. 2 alin. (1) pct. 39 din Legea nr. 273/2006 privind finanțele publice locale, cu modificările şi completările ulterioare, indiferent de sistemul de finanţare şi de subordonare, inclusiv activităţile finanţate integral din venituri proprii, înfiinţate pe lângă instituţiile publice, precum și serviciile publice autonome de interes naţional, cu personalitate juridică, reglementate prin Legea nr. 41/1994 privind organizarea și funcționarea Societății Române de Radiodifuziune și a Societății Române de Televiziune, cu modificările și completările ulterioare, nu acordă vouchere de vacanță”

Sursa: RomaniaTV

loading...