Vasile Dîncu (PSD): Ideea de schimbare a lui Avocatului Poporului Renate Weber este un abuz al puterii

Vasile Dîncu (PSD): Ideea de schimbare a lui Avocatului Poporului Renate Weber este un abuz al puterii

„Avocatul Poporului nu este un om, este o instituţie. Avocatul Poporului trebuie să fie de partea opoziţiei, nu politic, trebuie să fie de partea opoziţiei, să monitorizeze puterea, ăsta este rolul Avocatului Poporului, ăsta este rolul unor instituţii de genul ăsta, ăsta este rolul presei de exemplu”, a declarat Preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Vasile Dîncu, la Prima TV.

Vasile Dîncu a precizat că PSD nu susţine schimbarea Renatei Weber din funcţia de Avocat al Poporului şi consideră că inclusiv instituţiile europene ar trebui să intervină în cazul său.

„Eu o cunosc pe doamna Renate Weber de peste 20 de ani. A fost mereu un stâlp al societăţii civile, a criticat mereu PSD-ul şi toate abuzurile sau non-abuzurile pe care le-a făcut.  Aveam întotdeauna senzaţia că doamna Weber, ca orientare politică, este un om de dreapta. Nu este nicio problemă cu asta, Este, însă, un om care-şi asumă corect funcţia pe care o are, după părerea mea. Nu este deloc PSD-istă şi cred că merită să facă asta, pentru că prin Fundaţia Soros şi prin alte instituţii în care a lucrat are o experienţă în a apăra drepturile civile. Şi nu susţinem în niciun caz (schimbarea Renatei Weber din funcţia de Avocat al Poporului – n.r.), credem că şi instituţiile europene ar trebui să reacţioneze în acest mod, pentru că este un abuz al puterii”, a mai spus Vasile Dîncu.Alte ArticoleVasile Dîncu: PSD vrea înfiinţarea unei „platforme” …20 de companii municipale vor fi desfiinţate. Ce companii din …Un primar PNL a murit după ce s-a infectat cu coronavirus. Avea …

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, a anunţat, marţi, că a fost iniţiată procedura privitoare la revocarea Avocatului Poporului, Renate Weber – al cătrei mandat ar urma să se încheie în 2024 – precizând că în cel mult două săptămâni comisiile juridice urmează să analizeze această solicitare şi să prezinte un raport care să fie transmis plenului.

Citeşte şi: Revocarea Avocatului Poporului, pe ordinea de zi a Birourilor permanente reunite. Principalele teme anunţate de Ludovic Orban

Revocarea din funcţie a Avocatului Poporului, ca urmare a încălcării Constituţiei şi a legilor, se face de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor prezenţi, la propunerea birourilor permanente ale celor două Camere ale Parlamentului, pe baza raportului comun al comisiilor juridice ale celor două Camere ale Parlamentului.

Actualul Avocat al Poporului, Renate Weber, a fost numită în funcţie în iullie 2019, pentru un mandat de 5 ani.

Renate Weber a declarat, marţi seară, că nu i s-au comunicat reproşurile care i se aduc şi a precizat că revocarea sa se poate face doar pentru încălcări ale Constituţiei şi legilor.

Mandatul Avocatului Poporului încetează înainte de termen în caz de demisie, revocare din funcţie, incompatibilitate cu alte funcţii publice sau private, imposibilitate de a-şi îndeplini atribuţiile mai mult de 90 de zile, constatată prin examen medical de specialitate, ori în caz de deces.

Citeşte şi: Victor Ponta, ironii despre schimbarea Avocatului Poporului: „Neaparat trebuie să îl înlocuieşti cu cineva care încalcă Constituţia şi apără Guvernul”

Sursa: RomaniaTV

loading...