Valea Jiului, un butoi cu pulbere. Minerii au ieșit din subteran, după o săptămână în care s-au baricadat în mină

Valea Jiului, un butoi cu pulbere. Minerii au ieșit din subteran, după o săptămână în care s-au baricadat în mină

Valea Jiului a stat azi pe un butoi cu pulbere. Peste o mie de mineri au protestat în semn de solidaritate cu cei aproape o sută de colegi care stau de o săptămână în subteran. Guvernul promite acum ca își vor lua banii. Un miner din cei blocaţi în galerii a ajuns la spital cu ambulanţa, după ce i s-a făcut rău. Situația dramatică i-a facut pe colegii lui să anunte ca vor să iasă din mină.Update 20:00: Minerii au ieșit în cele din urmă la suprafață, în aplauzele colegilor și ale localnicilor.

Familiile minerilor care s-au blocat în subteran, timp de şase zile, s-au adunat în faţa intrării de la Mina Lupeni, pentru a-i întâmpina pe cei care au protestat în subteran. „Am decis să mergem înainte şi să mergem afară, chiar dacă mai sunt unele puncte nerezolvate”, a declarat unul dintre mineri, după ce a ieşit la suprafaţă.Știre inițială: Valea Jiului a dat în clocot. Îmbrăcaţi în haine de lucru, minerii care trebuiau să intre dimineaţă în galerii, s-au adunat în faţa Complexului Energetic din Hunedoara.

Au venit de la minele Lupeni, Vulcan, Lonea şi Livezeni.În jur de o sută de colegi de-ai lor sunt blocaţi de o săptămână la 400 de metri sub pământ. Minerii dorm şi mănâncă pe cartoane, printre şobolani. Ortacii s-au blocat în subteran pe 15 februarie, în ziua de salariu, după ce au fost anunţaţi că nu vor primi banii la timp. A fost picătura care a umplut paharul. De zece luni, ortacii nu mai primesc nici tichete de masă, iar transportul şi încălzirea nu le-au fost decontate.

4.000 de angajaţi şi familiile lor trăiesc din cărbunele din Valea Jiului. Complexului Energetic din Hunedoara este în insolvenţă din 2019 din cauza datoriilor. Actualul director al companiei a stat preţ de câteva minute printre protestatari, dar fără rezultat.Samuel Dioane, director Complex Energetic Lupeni: Toate pierderile şi veniturile noastre s-au diminuat pentru că trendul european este de reducere a noxelor de CO2 şi de-aici s-a dus totul în jos.Florin Cîțu, premierul României: Nu voi permite niciodată să se întâmple ce s-a întâmplat în mandatul lui Iliescu și al altor socialiști. Nicio mineriadă nu se va întâmpla în mandatul meu.

Totuşi, o delegaţie, formată din câţiva mineri, a ajuns în Capitală. Ministrul Muncii le-a promis că vor fi deblocaţi bani. Banii vor asigura trei luni de linişte în Valea Jiului. Raluca Turcan, ministrul Muncii: Prima masură: elaborarea unei OUG deja publicata în MO, prin care din fondul de garantare a salariilor putem face plăţile.Reprezentant mineri: Nu cred că mai sunt motive să continue greva în Valea Jiului. Salariile vor fi plătite în data de 25, iar pe data de 26 se vor plăti integral toate restanţele – tichetul de masă şi decontul de transport.

Sursa: Observator

loading...