Dezbaterile privind Legea Bugetului pe 2021 continuă în Parlament. Ce ministere au primit avize favorabile

Dezbaterile privind Legea Bugetului pe 2021 continuă în Parlament. Ce ministere au primit avize favorabile

Dezbaterile privind Legea Bugetului pe 2021 continuă în Parlament

Dezbaterile privind Legea Bugetului pentru 2021 continuă sâmbătă în Parlament. Sunt programate dezbateri pentru bugetele Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Ministerului Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale, Ministerului Finanţelor, acţiuni generale şi anexele 1,2, 4-10, dar şi pentru bugetul asigurărilor sociale de stat pe 2021.Alte ArticoleVlad Voiculescu: „Aș prefera să închidem temporar câteva …SURPRIZĂ de proporţii pe scena politică din România. Cine …Paşaport de vaccinare. Traian Băsescu: „Este un element …

La proiectul legii bugetului de stat au fost depuse 3.169 de amendamente.

Potrivit calendarului stabilit de Birourile permanente reunite, până sâmbătă, la ora 14,00, sunt prevăzute dezbateri în cadrul Comisiilor pentru buget, finanţe şi bănci cu ordonatorii principali de credite şi elaborarea rapoartelor asupra proiectelor legii bugetului de stat şi legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2021.

Şedinţa comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pe tema bugetului este programată să înceapă luni la ora 16,00, urmând ca marţi să fie dat votul final la proiectele legii bugetului de stat şi legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2021, conform Agerpres.

Comisiile reunite de buget-finanţe, raport favorabil pentru bugetul Ministerului Cercetării

Bugetul Ministerului Cercetării, Inovării şi Digitalizării pentru anul 2021 a primit, sâmbătă, raport favorabil în Comisiile reunite de buget-finanţe ale Parlamentului, în forma propusă de Guvern. S-au înregistrat 24 de voturi „pentru” şi 17 abţineri.

Ministrul Cercetării, Ciprian Teleman, a afirmat că bugetul alocat MCID este unul de mentenanţă.

„Nu este un buget de dezvoltare, este un buget de mentenanţă, pe care o să îl gestionăm cu chibzuinţă. Se spune despre cercetare că este Cenuşăreasa ministerelor, dar am încredere că, împreună cu premierul Cîţu, o să scriem finalul fericit al poveştii, însă nu anul acesta este petrecerea de succes”, a declarat Teleman.

Întrebat dacă are în vedere ca pensiile să nu mai fie distribuite prin Poşta Română, ci prin metode digitale, Teleman a precizat că acesta este un obiectiv pe termen mediu.

„Digitalizarea ar trebui să ducă, în final, la posibilitatea cetăţenilor din mediul rural să îşi poată lua banii prin mijloace electronice, dar acesta este un obiectiv pe termen mediu, asta înseamnă instalarea unor POS-uri care să permită încasarea banilor şi alte operaţiuni financiare în mediul rural şi există un program de investiţii cu dotarea cu câteva mii de POS-uri. Nu avem pe agendă vânzarea Poştei Române”, a precizat Ciprian Teleman.

Bugetul Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene a primit aviz pozitiv

Comisiile reunite pentru buget, finanţe şi bănci ale Parlamentului au avizat favorabil bugetul Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE) pentru anul 2021.

Deputaţii şi senatorii din cele două comisii de specialitate au avizat proiectul cu 25 de voturi „pentru”, 14 „împotrivă” şi 3 abţineri.

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, a semnalat, în comisiile parlamentare reunite, că partea cea mai mare a bugetului MIPE este dedicată închiderii programelor operaţionale prezente şi de aceea îl numeşte un buget de tranziţie.

„Pe scurt, avem credite de angajament de 7,5 miliarde de lei şi credite bugetare de 2,02 miliarde de lei. Cea mai mare parte din creditele bugetare merge către titlul 58 pentru cofinanţarea proiectelor europene curente din programele operaţionale curente. Efortul foarte mare pe care va trebui să îl facem este pentru a evita dezangajarea la finele acestui an. Creditele bugetare, aşa cum sunt prevăzute la acest capitol, sunt în linie cu execuţia bugetară de anul trecut şi în mod evident la rectificare aşteptăm o creştere în limita proiectelor de angajament, astfel încât să creştem sumele care vin în ţară.

Din estimările noastre, ale Autorităţilor de Management, ar trebui să vorbim de o dublare faţă de anul trecut a absorbţiei pe acest an pentru a fi sub rata de dezangajare. Deci, din cele două miliarde pe care vi le-am spus, 1,8 miliarde sunt pentru cofinanţare, iar pentru restul de 200 de milioane vorbim de un transfer temporar pe partea de salarii”, a precizat Ghinea.

Florin Cîțu, despre bugetul pe 2021: „Nu avem cum să spunem că este un buget mic. E mai mare decât anul trecut”

Bugetul e concentrat pe investiții și forțează reforma în administrația publică centrală și locală, a declarat premierul Florin Cîțu, care respinge ideea unui buget al austerității: „Această noțiune că e un buget mic este falsă și nu e susținută de date”.

Florin Cîțu a transmis că nu e adevărat că bugetul pentru acest an e mic.

„Când ne uităm la buget, este un buget mai mare decât anul trecut, deficitul în scădere şi totuşi sunt 80 miliarde lei, bani pe care îi punem în economie peste veniturile pe care le luăm din economie”, a adăugat şeful Guvernului.

„Este un buget concentrat pe investiţii, are în centru investiţiile şi un buget care forţează reforma în administraţia publică, centrală şi locală. De aceea prefer să iasă din Parlament aşa cum a fost votat în Guvern”, a afirmat Florin Cîţu vineri la Parlament.

 

Sursa: RomaniaTV