Raluca Turcan, veşti terifiante pentru bugetari. Ce sporuri vor fi eliminate prin noua lege a salarizării

Raluca Turcan, veşti terifiante pentru bugetari. Ce sporuri vor fi eliminate prin noua lege a salarizării

Raluca Turcan a explicat cum s-a ajuns la situaţia ca unii dintre bugetari să primească sporurile de praf sau de calculator.

„După ce s-a stabilit un cadru unitar de salarizare relativ echilibrat, excepţiile au ajuns să devină regulă şi dintr-un context legal în care în sistemul bugetar există o anumită aşezare pe grilă, cu un salariu minim, cu un salariu maxim şi sporurile să fie acordate fie pentru o anumită categorie profesională, fie pentru a motiva angajaţii, am ajuns ca prin lobby făcut în Parlament ca diferite categorii profesionale să apară cu excepţii de la regula stabilită pentru toţi bugetarii”, a explicat Raluca Turcan, duminică, la Insider Politic de la Prima TV, conform News.ro.Alte ArticoleSONDAJ CURS. PSD, în creştere faţă de scorul obţinut la …Clotilde Armand vrea să-l lase pe Emil Constantinescu şomer. …Traian Băsescu: „Ne-am grăbit cu redeschiderea şcolilor. …

Ministrul Muncii a afirmat că România se află peste media europeană când vine vorba de ponderea cheltuielilor salariale.

„Până la urmă, acesta este scopul reformei în sistemul bugetar pe care am demarat-o deja şi vrem să o ducem la bun sfârşit, de a ajunge într-un final la un cadru legal care să fie deopotrivă sustenabil, pentru că, dacă ne uităm la ponderea cheltuielilor salariale în total cheltuieli ale statului, vedem că suntem peste media europeană, să fie echitabile, să fie motivante şi pe fond instituţiile să ajungă să lucreze pentru oameni pentru că vorbim de serviciul public în cea mai mare parte şi atunci mi se pare corect ca ceea ce înseamnă salarizare în sistemul public să fie privită în permanenţă din perspectiva îndeplinirii misiunii de serviciu în sistemul public pe care aceste instituţii îl au”, a susținut Raluca Turcan.

Citeşte şi: Ce se întâmplă cu pensiile românilor. Raluca Turcan: „Nu tindem spre o majorare artificială. Am putea face majorări din pix, dar ați văzut unde au dus”

Raluca Turcan cere o analiză privind acordarea sporurilor

Ministrul Muncii a anunţat că va fi făcută o analiză a acestor sporuri deoarece acestea au ajuns să fie completări la salariu în cazul anumitor categorii profesionale.

„De aceea, nici nu punem în antiteză sistemul bugetar cu sistemul privat sau sistemul sporurilor prin reducere să ducă automat la o scădere a veniturilor pentru că sunt unele situaţii şi de aceea o luăm practic categorie profesională cu categorie profesională în care mai bine creştem salariile de bază, aşezându-le în altă poziţie pe grilă decât să avem tot felul de sporuri care nu îşi au rostul pur şi simplu”, a afirmat Turcan.

De asemenea, ea a subliniat că sunt bugetari care adaugă la salariu sporuri de 85%.

„În legea salarizării există un articol prin care nivelul sporurilor este limitat la 30% la nivelul ordonatorului de credite. Acesta este un articol, ori prezentarea trunchiată a unui text de lege este similară cu minciuna sau manipularea, pentru că la două articole mai jos apar excepţiile.

Prin excepţie de la plafonarea nivelului sporurilor la 30% la nivelul ordonatorului de credit vin următoarele domenii. Şi după aceea intră sănătatea, justiţia, asistenţa socială, partea de apărare şi ordine publică. Sunt salariile cărora li se adaugă sporuri cu până la 85%, dar asta nu înseamnă că toţi angajaţii din sănătate au sporuri de 85%. Evident, există segmente din sănătate unde sporurile merg chiar şi la 85%”, a explicat Raluca Turcan, conform sursei citate.

Citeşte şi: Gabriela Firea iese la ATAC! Mesaj – bombă pentru Raluca Turcan: „Majorați alocațiile! Reduceți din interesele politice, iese suma”

 

Sursa: RomaniaTV