Parlamentul a votat pe articole legea bugetului de stat până la ora 2.00, toate amendamentele au fost respinse UPDATE: votul final se dă marţi

Parlamentul a votat pe articole legea bugetului de stat până la ora 2.00, toate amendamentele au fost respinse UPDATE: votul final se dă marţi

UPDATE: Dezbaterile au fost întrerupte, în noaptea de luni spre marţi, la ora 2,00, după ce timp de câteva ore au fost prezentate şi supuse votului amendamentele formulate la bugetul Ministerului Dezvoltării. De altfel, pentru acest buget au fost formulate cele mai multe amendamente – peste două mii -, foarte multe fiind susţinute în plen.

În cursul zilei de marţi, plenul Legislativului continuă dezbaterile pe anexele proiectului Legii bugetului de stat şi pe proiectul Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2021.Alte ArticoleRechizitoriul Vioricăi Dăncilă: Paul Stănescu şi Marcel …Viorica Dăncilă a vorbit despre cele mai mari greşeli făcute …Propunere-bombă făcută de George Simion pentru coaliţia de …

La finalul dezbaterilor, cele două proiecte vor fi supuse votului final al Parlamentului. Ședința ar urma să se reia, marți, de la ora 10.00.

UPDATE ora 21.55. Parlamentarii au luat o pauză după adoptarea proiectului, după care vor continua luni seară cu dezbaterea anexelor la legea bugetului. Votul final este programat să aibă loc marți.

ŞTIREA INIŢIALĂ. Parlamentul se va reuni în plen reunit, Camera Deputaţilor şi Senat, şi urmează să aibă dezbateri generale pe proiecte şi dezbateri pe articole şi anexe, luni de la ora 16.00, iar marţi va fi dat votul final în Parlament. Premierul Florin Cîţu va participa la dezbaterile din Legislativ, a anunţat Executivul.

Proiectele de lege privind bugetul de stat şi bugetul asigurărilor sociale de stat pe 2021 urmează să intre, luni, în dezbaterea plenului reunit al Parlamentului, iar marţi să primească votul final.

Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor şi Senatului începe la ora 16,00.

Comisiile parlamentare de buget-finanţe au dat, sâmbătă, raport favorabil celor două proiecte, în forma în care acestea au fost transmise de Guvern. Nu a fost adoptat niciun amendament.

Conform proiectului, bugetul de stat se stabileşte la venituri în sumă de 173,700 miliarde lei, iar la cheltuieli în sumă de 326,407 miliarde lei credite de angajament şi în sumă de 261,050 miliarde lei credite bugetare, cu un deficit de 87,349 miliarde lei.

Parlamentul dezbate proiectul de lege a bugetului şi marţi votează

La nivel consolidat, deficitul este estimat la 7,16% din Produsul Intern Brut (pe cash) în acest an, în condiţiile unor venituri reprezentând 32,67% din PIB, respectiv 364,907 miliarde de lei, şi ale unor cheltuieli de 39,84% din PIB, respectiv 444,907 miliarde de lei.

Proiectul de buget este configurat pe un cadru economic cu o creştere de 4,31% prevăzută pentru anul 2021.

Conform proiectului bugetului asigurărilor sociale de stat, bugetul aferent sistemului public de pensii se stabileşte la venituri în sumă de 90,08 miliarde lei lei, şi identic la cheltuieli, atât la credite de angajament, cât şi la credite bugetare.

Sistemul de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale se stabileşte la venituri în sumă de 283,325 milioane lei, iar la cheltuieli în sumă de 140,395 milioane lei, atât la credite de angajament, cât şi la credite bugetare, cu un excedent de 142,93 milioane lei.

La elaborarea bugetului asigurărilor sociale de stat şi al asigurărilor pentru şomaj pe anul 2021 s-au avut în vedere următoarele: valoarea punctului de pensie de 1.442 lei, astfel cum a fost majorat cu 14% la 1 septembrie 2020; creşterea câştigului salarial mediu brut în anul 2021 la 5.380 lei, faţă de 5.150 lei estimat pentru anul 2020 şi 4.853 lei realizat în anul 2019; creşterea numărului de şomeri înregistraţi, ajungându-se astfel la finele anului 2021 la 310.000 persoane, de la 305.000 persoane la finele anului 2020, şi creşterea ratei şomajului înregistrat, ajungându-se astfel la finele anului 2021 la 3,6% faţă de 3,5% la finele anului 2020, se menţionează în nota de fundamentare a proiectului.

PSD ia în calcul sesizarea CCR pe tema legii bugetului pe 2021

Marcel Ciolacu a anunţat că PSD analizează dacă va sesiza la Curtea Constituţională proiectul legii bugetului de stat pe 2021, iar decizia va fi luată zilele următoare.

„Există o majoritate. Este posibil. A rămas ca specialiştii partidului să ne dea un verdict dacă poate să fie făcut acest atac la CCR sau nu. E o decizie pe care o să luăm zilele următoare. Sunt două, trei elemente pe care le studiem, inclusiv încălcarea Regulamentului Camerei şi Senatului la şedinţele comune. Să vedem cum decurg discuţiile la buget”, a afirmat Marcel Ciolacu, întrebat luni dacă PSD se gândeşte să atace bugetul la Curtea Constituţională, în cazul în care nu trec amendamentele social-democraţilor la proiect.

Citeşte şi: Dan Voiculescu, despre interzicerea cumului pensie – salariu. „Am convingerea că actualul Guvern nu va repeta abuzurile regimului Băsescu”

Sursa: RomaniaTV