CCR a decis că trecerea terenului de la Romexpo în proprietatea Camerei de Comerţ este constituţională UPDATE

CCR a decis că trecerea terenului de la Romexpo în proprietatea Camerei de Comerţ este constituţională UPDATE

UPDATE: USR cere preşedintelui Klaus Iohannis să nu promulge legea, ca ultimă soluţie pentru a împiedica trecerea terenului de sute de milioane de euro în proprietatea Camerei de Comerţ.

Ca urmare a deciziei de miercuri a Curţii Constituţionale, USR-PLUS solicită preşedintelui Klaus Iohannis să nu promulge legea care permite acordarea în mod gratuit a unui teren de sute de milioane de euro din centrul Bucureştiului. Actul normativ trebuie retrimis Parlamentului spre reexaminare şi „tunul imobiliar de la Romexpo trebuie să fie oprit”, spun cei de la USR-PLUS.Alte ArticoleSe fac abuzuri de neimaginat in Justitie! Procurorii din CSM …Elena Udrea este sigură că Traian Băsescu ar face închisoare …Rareş Bogdan, revoltat pe clasarea Dosarului 10 august: „Atacăm …

„Aşteptam această decizie a Curţii Constituţionale, a tot fost amânată pe parcursul lunilor octombrie, noiembrie şi decembrie 2020, apoi în ianuarie şi februarie 2021. Argumentele noastre cuprinse în sesizare au fost foarte solide, dar magistraţii CCR au decis altfel, aşa că nu mai rămâne acum decât să-i solicităm preşedintelui să retrimită legea în Parlament, pentru ca actuala majoritate să poată opri acest demers. Trebuie să reaşezăm întreaga discuţie şi transparenţa este cea mai bună cale pentru statul român de valorificare a terenului. Să nu uităm că vorbim de o sumă, poate, de 300-400 de milioane de euro. Adică, cam cât s-a investit anual în drumurile naţionale şi autostrăzile din România”, a declarat deputata USR-PLUS Cristina Prună.

Ştirea iniţială

CCR a respins miercuri sesizarea USR şi UDMR asupra legii prin care o suprafaţă de teren de 46 hectare de la Romexpo trece din proprietatea statului în cea a Camerei de Comerţ şi Industrie a României pentru dezvoltarea unui proiect imobiliar, conform Agerpres.

Judecătorii CCR au amânat în mai multe rânduri pronunţarea deciziei în acest caz.

„Nu este corect să legiferăm politici publice prin intermediul cărora să poată fi date noi ‘tunuri imobiliare’. Unul dintre terenurile care va intra sub incidenţa noii legi este localizat chiar pe Bulevardul Expoziţiei. Dacă se doreşte valorificarea şi dezvoltarea, aici, a unor proiecte imobiliare, ar fi putut fi organizată o procedură transparentă de licitaţie. Susţinem dezvoltarea şi investiţiile, dar nu acordarea cu dedicaţie de terenuri în plină campanie electorală”, declara deputatul Cristina Prună la depunerea sesizării.

Potrivit USR, legea încalcă principiul bicameralismului. „În Camera decizională, Camera Deputaţilor, propunerea legislativă a fost modificată substanţial, ceea ce a condus la o configuraţie diferită faţă de textul adoptat de Senat şi de finalitatea urmărită de iniţiator”, explicau semnatarii sesizării.

CCR dă liber dezvoltării unui proiect imobiliar în zona Romexpo

USR semnala, totodată, încălcarea art. 1 alin (5) din Constituţie prin lipsa studiului de impact asupra efectelor scoaterii din patrimoniul statului a imobilelor care fac obiectul legii.

„Textul PLX nr. 452/2020 face referire la o serie de imobile care, deşi neidentificate exact de lege, sunt de notorietate a fi într-o zonă centrală a Capitalei. Or, valoarea unor asemenea imobile poate genera un impact sever asupra bugetului de stat, patrimoniului statului, dar şi economiei, fiind introduse în circuitul economic prin efectul legii în discuţie”, mai menţionau semnatarii sesizării.

Potrivit acestora, se încalcă şi art. 44 alin. (1) şi (2) şi art. 136 alin. (5) din Constituţie ca urmare a nerespectării drepturilor de proprietate ale statului – înstrăinarea prin lege şi fără contraprestaţie, afectarea nelegală a patrimoniului statului.

În opinia USR, nu se respectă nici art. 1 alin. (3) şi (5) din Constituţie ca urmare a lipsei de claritate a legii. Redactarea propunerii legislative, în forma adoptată de Parlament, configurează un regim juridic „confuz” al naturii juridice/regimului juridic al transmiterii proprietăţii gratuite asupra imobilelor vizate, se explica în sesizare.

Pe 2 septembrie 2020, Camera Deputaţilor a adoptat acest proiect de lege, prin care Camera de Comerţ beneficiază, pentru o perioadă de 49 de ani, până în 2053, de un drept de folosinţă gratuită a terenurilor corespunzătoare Complexului expoziţional Romexpo.

Pe terenul respectiv urmează să se construiască cel mai mare proiect imobiliar din România, dezvoltat de omul de afaceri Iulian Dascălu şi Camera de Comerţ. Investiţia ar include un centru de conferinţe şi congrese, 14 turnuri de birouri, Muzeul de Istorie Monetară, cel mai mare oceanariu din ţară şi un hotel de cinci stele.

Citeşte şi: Rareş Bogdan, revoltat pe clasarea Dosarului 10 august: „Atacăm decizia la CEDO, ca să vină instanţa europeană să îl redeschidă”

Sursa: RomaniaTV