Klaus Iohannis participă la prezentarea raportului de activitate al ÎCCJ pentru anul 2020

Klaus Iohannis participă la prezentarea raportului de activitate al ÎCCJ pentru anul 2020

Preşedintele Klaus Iohannis participă miercuri, la ora 12, la prezentarea raportului de activitate al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie pentru anul 2020, a anunţat Administraţia Prezidenţială.

La bilanţul activităţii ICCJ de anul trecut, preşedintele Klaus Iohannis afirma că în ultimii ani justiţia din România a fost supusă unor încercări de subordonare faţă de politic, dar la aceste provocări răspunsul societăţii româneşti a fost „pe măsură”. Astfel, democraţia noastră s-a maturizat, iar românii au fost alături de magistraţi, acestea reprezentând câştiguri care trebuie protejate şi consolidate, a adăugat el. „În ciuda tuturor provocărilor, sunt incontestabili paşii uriaşi pe care România i-a făcut în direcţia unei justiţii independente, funcţionale şi moderne”, a spus Iohannis.Alte ArticoleBarometrul vizibilităţii miniştrilor. Premierul Cîţu pe …Guvernul dinamitează coaliţia şi numeşte prefect din partea …Marcel Ciolacu, jigniri pe bandă rulantă la adresa lui Cîțu: …

„O societate se dezvoltă şi îşi atinge potenţialul atunci când cetăţenii săi se simt protejaţi şi ştiu că, ori de câte ori le sunt puse în pericol drepturile şi libertăţile, îşi vor găsi dreptatea în instanţele de judecată. Misiunea veritabilă a justiţiei este cea de serviciu public şi, tocmai de aceea, legislaţia şi modul în care funcţionează întreaga construcţie instituţională trebuie să aibă în centru cetăţeanul şi apărarea lui de abuzuri”, a afirmat Iohannis, miercuri, în discursul ţinut la prezentarea raportului de activitate a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în anul 2019.

Citeşte şi: Alina Bica, fosta şefă a DIICOT, rămâne cu pedeapsa de 4 ani închisoare, după ce ICCJ i-a respins recursul în casaţie

„În ultimii ani, justiţia din România a fost supusă unor încercări de subordonare faţă de politic. La aceste provocări, răspunsul societăţii româneşti a fost pe măsură. Democraţia noastră s-a maturizat, iar românii au fost alături de magistraţi, exprimându-se în mod clar pentru valorile europene, statul de drept şi pentru o ţară în care legea este aceeaşi pentru toţi. Sunt câştiguri majore pentru România, pe care avem obligaţia să le protejăm şi să le consolidăm”, a afirmat atunci şeful statului.

Klaus Iohannis a mai spus că independenţa justiţiei, crearea unui cadru legislativ corect şi predictibil sunt deziderate care trebuie urmărite neabătut, indiferent de dificultăţi.

Citeşte şi: Liviu Dragnea rămâne în închisoare. Judecătorii ÎCCJ i-au respins cererea de revizuire a condamnării

Klaus Iohannis a menţionat că volumul mare de activitate al instanţei, complexitatea dosarelor, instabilitatea legislativă sau presiunile politice sunt câteva dintre provocările constante cu care ICCJ s-a confruntat pe parcursul ultimilor ani. El a mai spus că eforturile ICCJ de a face propria jurisprudenţă mai accesibilă reprezintă un pas foarte important pentru prevenirea situaţiilor litigioase.

 

Sursa: RomaniaTV