Cartoful dulce, leguma minune care te vindecă de boli. Beneficii miraculoase pentru organism

Cartoful dulce, leguma minune care te vindecă de boli. Beneficii miraculoase pentru organism

Cartoful dulce, leguma minune care te vindecă de boli. Pe lângă faptul că este delicios, cartofii dulci au o mulţime de beneficii pentru organism.

Cartoful dulce, leguma minune care te vindecă de boli. Valoare nutriţională şi substanţe nutritiveAlte ArticoleHoroscop Urania 6-12 martie 2021. Karma aduce necazuri. Ce zodii …Lungmetrajul „Babardeală cu bucluc sau porno balamuc” …Românii au talent 2021. O concurentă de 10 ani revine pe scenă: …

Cartoful dulce, leguma minune care te vindecă de boli. 100 de grame de cartof dulce gătit (copt sau fiert) are puţin peste 100 de calorii, 24 de grame de sodiu, 195 mg de potasiu, 6 grame de fibre, 3.6 grame de proteine, 12 grame de zaharuri, calciu, fier, 37% din necesarul zilnic de vitamina A, 16% din doza zilnică recomandată de vitamina B6, 10% din necesarul de vitamina B5, 15% din DZR de potasiu şi 28% din cea de mangan, potrivit csid.ro.

Pe lângă toate aceste proprietăţi, cartoful dulce mai conţine şi mici cantităţi de calciu, fier, magneziu, fosfor, zinc, vitamina E, tiamină, riboflavină şi folaţi. Mai mult, această legumă minune este  o sursă importantă de betacaroten, cunoscut ca precursor al vitaminei A, un puternic antioxidant care dă culoare acestei legume atât de versatile.

Cartoful dulce, leguma minune care te vindecă de boli. Reduce tensiunea arterială

Cartoful dulcea ajută la mentinerea unui nivel scazut al sodiului, lucru esenţial pentru a reduce tensiunea arteriala. Mai mult, această legumă minune este un aliat excelent în cazul pacienţilor care  sufera de hipertensiune arteriala.

Potrivit specialistilor, un cartof dulce mediu are aproximativ 542 miligrame de potasiu, iar statisticile arata ca adultii cu greu intrunesc necesarul zilnic cand vine vorba de acest mineral.

Cartoful dulce, leguma minune care te vindecă de boli. Te scapă de cancer

Potrivit unui studiu efectuat la Harvard School of Public Health, o dieta bogata in betacaroten (in cazul barbatilor tineri) poate avea un rol protectiv impotriva cancerului de prostata.

Cartofii dulci ajută la prevenirea constipatiei si contribuie la reglarea tranzitului intestinal.

Cartoful dulce, leguma minune care te vindecă de boli. Întăreşte Imunitatea

Cartofii dulci sunt conţin atat in vitamina C, cat si betacaroten, oferind o crestere a imunitatii.

Cartoful dulce, leguma minune care te vindecă de boli. Are efecte antiinflamatoare

Potrivit unui studiu publicat în Inflamatie „Journal of Medicinal Food“, extractul de cartof dulce violet s-a dovedit a avea efecte pozitive antiinflamatoare.

Cartofii dulci, recomandaţi persoanelor cu diabet

Cartofii dulci au un indice glicemic scăzut iar cercetările arată că pot reduce episoadele de scădere bruscă a glicemiei şi apariţia sindromului de insulino-rezistenţă.

Cartoful dulce, leguma minune care te vindecă de boli. Când este contraindicat consumul

Potrivit specialiştilor, cartofii dulci sunt contraindicaţi atunci când urmezi un tratament cu beta-blocante, recomandate frecvent în afecţiunile inimii. De asemenea, evită să consumi în exces cartofi dulci deoarece betacarotenul poate colora pielea şi unghiile.

Potrivit cercetărilor realizate de specialiştii de la Clinica Mayo, persoanele cu probleme renale ar trebui să evite consumul acestor legume doarece conţin oxalaţi, care pot contribui la formarea pietrelor la rinichi. Pentru a evita flatulenţa, este bine să îi găteşti la temperatură mică.

Citeşte şi Sfaturi pentru mame. Cum să găteşti dacă ai copilul anemic

Reţeta cu cartof dulce. Budinca de care nu te vei mai sătura

Ingrediente

5 ouă

8 linguriţe de unt

1/2 ceaşcă de zahăr brun

0,5 kg de cartofi dulci

1 lămâie

frişcă (opţional)

Mod de preparare:

1. Încălziţi cuptorul la 350 de grade;

2. Mixaţi ouăle cu untul şi zahărul, la viteză medie;

3. Tăiaţi mărunt cartofii şi amestecaţi-i în mixtul de mai sus;

4. Radeţi coaja de la lămâie şi adăugaţi-o alături de zeama proaspăt stoarsă la cartofi;

5. Ungeţi cu unt un vas şi apoi umpleţi-l cu compoziţia pe care aţi făcut-o mai devreme. Acopriţi cu o folie de aluminiu şi puneţi vasul într-altul mai mare şi umplut cu apă. Lăsaţi la cuptor timp de 35 – 40 de minute;

6. Scoateţi vasul din apă şi lăsaţi-l în cuptor alte 5 – 10 minute;

7. Când e gata, scoateţi budinca pe un platou încăpător şi serviţi-o cu frişcă.

8. Poftă bună! Tocmai serviţi o reţetă din secolul al XVI-lea!

Sursa: RomaniaTV