Bilanţ vaccinare 8 aprilie 2021: 57.000 de români s-au imunizat, 185 au suferit reacţii adverse

Bilanţ vaccinare 8 aprilie 2021: 57.000 de români s-au imunizat, 185 au suferit reacţii adverse

Bilanţ vaccinare 8 aprilie 2021. Comitetul naţional pentru imunizarea anti-COVID informează că, în ultimele 24 de ore, au fost administrate 56.823 doze de vaccin, dintre care 49.091 – Pfizer, 2.468 – AstraZeneca şi 5.264 – Moderna, potrivit datelor puse la dispoziţie de Institutul Naţional de Sănătate Publică, prin aplicaţia Registrul Electronic Naţional al Vaccinărilor.

Potrivit CNCAV, 25.447 de persoane au fost vaccinate cu prima doză, iar 31.376 de persoane cu cea de-a doua.Alte ArticoleVarianta britanică a COVID-19, tot mai răspândită în România. …Boala misterioasă care se răspândeşte în lume. Dă halucinaţii …CEDO aruncă BOMBA: vaccinarea obligatorie este „necesară …

De la începutul campaniei de vaccinare, pe 27 decembrie 2020, au fost administrate 3.526.117 doze unui număr de 2.206.254 de persoane, dintre care 886.391 au primit o doză şi 1.319.863 şi pe cea de-a doua.

În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 185 de reacţii adverse – 8 de tip local şi 177 de tip general.

De la începutul campaniei de vaccinare s-au înregistrat 11.785 de reacţii adverse la vaccinurile Pfizer, Moderna şi AstraZeneca, 1.172 de tip local şi 10.613 de tip general.

CNCAV menţionează că 105 de reacţii adverse sunt în curs de investigare.

 Valeriu Gheorghiţă: Vaccinarea cu o a doua doză dintr-un alt vaccin, o alternativă nepotrivită

Preşedintele Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 (CNCAV), dr. Valeriu Gheorghiţă, a declarat joi că vaccinarea cu un alt ser la a doua doză nu este o alternativă potrivită, pentru că nu există deocamdată date disponibile care să susţină o combinaţie de vaccinuri.

„Înţeleg reticenţa, înţeleg preocuparea şi îngrijorarea, însă a lua o decizie care nu are nicio dată ştiinţifică în spate nu mi se pare o alternativă potrivită. Adică mai degrabă merg pe ceea ce ştiu şi recomandarea clară este de continuare a schemei de vaccinare cu acelaşi tip de vaccin, pentru că nu putem anticipa care este profilul de siguranţă şi care va fi beneficiul final după vaccinare. Adică, în momentul de faţă chiar nu avem date disponibile care să susţină această combinaţie de mai multe vaccinuri. Chiar şi în Marea Britanie la persoanele sub 30 de ani care au primit prima doză recomandarea clară este de a face ceea de-a doua doză cu acelaşi tip de vaccin, adică cu vaccinul de la AstraZeneca”, a declarat şeful campaniei de vaccinare, într-o conferinţă de presă, întrebat dacă cei care au făcut prima doză de vaccin cu AstraZeneca, care sunt acum reticenţi, îşi pot face rapelul cu alt ser.

România continuă vaccinarea cu AstraZeneca. Valeriu Gheorghiță: „Cei cu tromboze nu mai fac a doua doză!”

Potrivit acestuia, conform rezumatului caracteristicilor produsului, există o perioadă între 4 şi până la 12 săptămâni în care poate fi făcută cea de-a doua doză, „aşa încât chiar în momentul de faţă, în platformă, există posibilitatea de amânare a dozei de rapel pentru un interval de până la 12 săptămâni, pentru că acest interval se consideră unul optim în care persoana îşi menţine un titlu suficient de ridicat de anticorpi”.

„Deci avem această ‘plajă’ de circa patru săptămâni, de la opt la 12 săptămâni, în care fiecare poate să decidă, însă recomandarea noastră este de a continua schema de vaccinare şi de a ne prezenta la doza de rapel, dar aş vrea să transmit cât se poate de clar, de omeneşte, profesionist. Înţeleg perfect această îngrijorare, sunt întru totul de acord cu preocupările şi cu ezitarea, nu mi se pare nimic nefiresc sau nelalocul lui. Tocmai de aceea rolul nostru este să liniştim oamenii şi să prezentăm exact informaţiile aşa cum sunt, care sunt datele disponibile, care este recomandarea Agenţiei Europene a Medicamentului şi ceea ce recomandă experţii, pentru că deciziile trebuie să rămână unele bazate pe dovezi, bazate pe expertiza oamenilor de ştiinţă şi pe datele care sunt astăzi transmise de către Agenţia Europeană a Medicamentului, care în continuare, repet, confirmă păstrarea beneficiilor vaccinului de la compania AstraZeneca, comparativ cu riscurile efectelor adverse”, a argumentat oficialul CNCAV.

România continuă vaccinarea cu AstraZeneca. Valeriu Gheorghiță: „Cei cu tromboze nu mai fac a doua doză!”

Valeriu Gheorghiţă a mai precizat că nu a existat o creştere a numărului de persoane care şi-au anulat programările.

„70% dintre cei care s-au programat la vaccinare s-au prezentat şi s-au vaccinat cu vaccinul de la Compania AstraZeneca. Într-adevăr, există un procent de 30%, care au decis amânarea acestei vaccinări, fapt absolut de înţeles; suntem complet empatici cu ezitarea şi cu îngrijorarea pe care o parte dintre persoane o au. Este un lucru firesc în contextul actual. Datoria noastră este să explicăm exact ceea ce ştim în momentul de faţă. (…) Pot să vă spun că există un număr important totuşi de persoane – 2.700-3.000-4.000 de persoane care doresc să se vaccineze. Este dreptul dumnealor să se vaccineze şi se programează la vaccinare cu vaccinul de la compania AstraZeneca. Tocmai de aceea, cred că este important să transmitem un mesaj cât se poate de clar, în cazul în care extrem de rar, rarisim, apar aceste evenimente, omul respectiv să ştie ce are de făcut, să ştie unde trebuie să apeleze, profesioniştii din domeniul sănătăţii să ştie ce au de făcut, cum trebuie să raporteze şi care este protocolul de diagnostic şi tratament”, a menţionat Gheorghiţă.

Sursa: RomaniaTV