Varianta britanică a COVID-19, tot mai răspândită în România. Date îngrijorătoare de la INSP

Varianta britanică a COVID-19, tot mai răspândită în România. Date îngrijorătoare de la INSP

Varianta britanică a COVID-19, tot mai răspândită în România. Conform INSP, au fost confirmate 676 de cazuri cu variante ale SARS-CoV-2 care determină îngrijorare, din care 670 cu varianta britanică (B.1.1.7), patru cazuri cu varianta sud-africană (B.1.351) şi două cu varianta braziliană (P.1).

Citeşte şi: România continuă vaccinarea cu AstraZeneca. Valeriu Gheorghiță: „Cei cu tromboze nu mai fac a doua doză!”Alte ArticoleBoala misterioasă care se răspândeşte în lume. Dă halucinaţii …CEDO aruncă BOMBA: vaccinarea obligatorie este „necesară …Efecte adverse după vaccinarea cu AstraZeneca. Valeriu Gheorghiţă: …

În prezent, cinci laboratoare din România fac secvenţieri ale SARS-CoV-2: Institutul „Cantacuzino”, Institutul „Matei Balş”, MedLife, Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava şi Institutul de Virusologie „Ştefan S. Nicolau”.

Astfel, au fost confirmate 676 de cazuri cu variante ale SARS-CoV-2 care determină îngrijorare, din care 670 cu varianta britanică (B.1.1.7), patru cazuri cu varianta sud-africană (B.1.351) şi două cu varianta braziliană (P.1).

„Cazul nou confirmat cu varianta sud-africană B.1.351 este o femeie în vârstă de 69 de ani, având judeţ de infectare Vâlcea. Nu a fost identificată nicio legătură epidemiologică. Unul din cazurile având judeţ de infectare Suceava a fost confirmat cu linia genetică B.1.1.7 la care a fost depistată mutaţia E484K. Mutaţia E484K nu reprezintă ea însăşi o nouă variantă, ci este o mutaţie care a fost identificată iniţial la varianta sud-africană (B.1.351), apoi braziliană B.1.1.28 (diferită de VOC B.1.351) şi, mai recent, la cea britanică (B.1.1.7). Mutaţia se află în proteina spike şi pare să aibă un impact asupra răspunsului imun al organismului şi, posibil, asupra eficacităţii vaccinale, în sensul scăderii acesteia”, precizează INSP, citat de Agerpres.

Citeşte şi: Guvernul prelungeşte STAREA DE ALERTĂ în România. Restricţii relaxate înainte de Florii şi de Paşte

Până la data de 4 aprilie 2021, rata de confirmare cu variante care determină îngrijorare a fost de 57,4%.

Au fost înregistrate 27 de decese confirmate cu variante ale SARS-CoV-2 care determină îngrijorare, toate cu varianta britanică (B.1.1.7), arată INSP.

Sursa: RomaniaTV