NATO începe la 1 mai retragerea trupelor din Afganistan. Anunţul ministrului Nicolae Ciucă despre militarii români

NATO începe la 1 mai retragerea trupelor din Afganistan. Anunţul ministrului Nicolae Ciucă despre militarii români

Reuniunea miniştrilor din ţările NATO a avut loc în contextul finalizării analizei administraţiei SUA cu privire la Afganistan şi a deciziei de retragere a forţelor americane până la 11 septembrie 2021.

„Urmare discuţiilor aliate, miniştrii afacerilor externe şi ai apărării aliaţi au adoptat o Declaraţie comună a Consiliului Nord-Atlantic prin care au decis demararea procesului de retragere a forţelor aliate din Afganistan începând cu 1 mai 2021. Ca unul din cele mai importante state contributoare cu trupe la Misiunea Resolute Support, cu peste 600 de militari dislocaţi în prezent, România va acţiona în acord cu deciziile aliate referitoare la calendarul retragerii„, a scris ministrul Apărării pe pagina sa de Facebook.Alte ArticoleCehia cumpără vaccinurile aruncate de danezi. Guvernul de la …Șarpe veninos, găsit de doi tineri într-o pungă de salată …Certificatul Covid, pentru călătorii în spaţiul UE, va avea …

Potrivit unui comunicat al MApN, partea română a apreciat, în cadrul reuniunii, maniera de raportare a SUA la ansamblul problematicii situaţiei din Afganistan, atât din perspectiva dialogului şi coordonării cu Aliaţii, cât şi în ceea ce priveşte impulsionarea negocierilor şi procesului de pace intra-afgan.

Citeşte şi SUA îşi retrag trupele din Afganistan, la fix 20 de ani de la atacurile din 11 septembrie. Anunţul făcut de Joe Biden

Totodată, a evidenţiat angajamentul de lungă durată al României pentru stabilitatea şi securitatea Afganistanului şi a subliniat necesitatea luării în considerare a intereselor de securitate ale Aliaţilor şi ale Afganistanului, precum şi importanţa menţinerii solidarităţii şi unităţii NATO.

În context, ministrul Ciucă a subliniat importanţa focalizării atenţiei asupra aplicării măsurilor consistente de asigurare a protecţiei forţelor NATO din Afganistan în perioada următoare, concomitent cu o abordare coordonată privind retragerea trupelor. Oficialul român a exprimat, totodată, aprecieri pentru procesul de planificare derulat de Autorităţile Militare NATO, arată sursa citată.

De asemenea, în contextul discuţiilor, a fost abordată şi situaţia de securitate recent creată în Vecinătatea Estică. „Miniştrii de externe şi ai apărării din statele membre NATO au exprimat îngrijorarea privind evoluţiile recente şi creşterea semnificativă a prezenţei trupelor militare ruse în Crimeea ilegal ocupată şi la frontiera de est a Ucrainei”, se mai arată în comunicatul MApN.

Citeşte şi Elicopter prăbuşit în Afganistan. Nouă morţi la un prim bilanţ

Sursa: RomaniaTV