Care este adevărata cauză a fenomenelor meteo extreme din ultimele săptămâni. Climatolog: „Există o legătură cu tot ce se întâmplă în emisferica nordică”

Care este adevărata cauză a fenomenelor meteo extreme din ultimele săptămâni. Climatolog: „Există o legătură cu tot ce se întâmplă în emisferica nordică”

Fenomene meteo extreme. Valurile de căldură, inundaţiile, musonii sau taifunurile sunt manifestări ale sezonului cald, doar că, în ultima vreme, intensitatea lor este foarte mare.

Fenomene meteo extreme. Care este cauza lor. Climatolog: „Blocaje ale maselor de aer din emisfera nordică”Alte Articole

Lidia Bejenaru, soția maestrului Nicolae Botgros, a murit

Mişcare-surpriză. Şeful Marlboro vrea să interzică ţigările …China, devastată de un taifun castrofal. Dezastrul natural a …

„E o legătură cu tot ce se întâmplă în emisferica nordică. Și în SUA vine un val de căldură de la coastă la coastă. Am avut, pe de altă parte, inundații. Musonul este mult mai intens în India, în China inundații puternice și acum un taifun amenință coasta. Avem în Siberia temperaturi foarte mari și continuă și acolo incendiile de vegetație.

Toate aceste manifestări, până la urmă sunt manifestări ale sezonului cald, numai că intensitatea lor este foarte mare și observăm cum circulația atmosferică este blocată, ținând zone din emisfera nordică fie sub cupolele de căldură, fie în instanbilitate puternică cu impact asupra favorabilității inundațiilor. E o circulație foarte sinuoasă în emisfera nordică, practic avem astfel de blocaje peste tot în emisferă și astfel de blocaje favorizează manifestările extreme: fie valuri de căldură, fie precipitații intense.

La contactul între aceste mase de aer cu contrast termic vom avea instabilități mult mai intense decât cele obișnuite. Practic vorbim de o exacerbare a tuturor manifestărilor tocmai datorită cantității de căldură în plus care există în sistem datorate încălzirii globale”, a explicat climatologul Roxana Bojariu la Digi24.

China, Italia, Marea Britanie, India, grav afectate de inundaţii şi incendii

China a fost grav afectată de fenomenele extreme în ultima perioadă. Centrul Chinei s-a confruntat cu inundații devastatoare, iar estul ţării cu un taifun puternic. Cu rafale de aproape 140 de kilometri pe oră și ploi abundente, furtuna tropicală a lovit inclusiv Shanghaiul, cea mai mare zonă metropolitană a Chinei.

Citeste si China, devastată de un taifun castrofal. Dezastrul natural a spulberat orașul Shanghai. Imagini apocaliptice VIDEO

O parte a insulei italiene Sardinia a fost devastată de incendii de vegetaţie. Aproximativ 1.200 de persoane au fost evacuate din case, inclusiv rezidenţi ai unei instituţii medicale, potrivit Rai News.

Polile torenţiale au dus la refularea canalizărilor din mai multe zone ale Londrei, parcările subterane, pasajele rutiere şi reţeaua de metrou fiind printre cele mai afectate.

În India, cel puțin 124 de persoane au murit după ce țara a fost lovită de un muson. Zeci de persoane sunt date dispărute în continuare.

Citeste si Vremea a luat-o razna, anomalii climatice majore. Zăpadă şi recorduri de frig în Africa de Sud, temperaturi tropicale la Vladivostok

Citește și…

Marian Vanghelie si-a snopit sotia in bataie! In ce HAL a ajuns la spital femeia… Ce anunt au facut politistii in urma cu putin timp

Nu mai puneti leustean la ciorba! Este cea mai frecventa greseala! Medicii trag un semnal de alarma

Sursa: RomaniaTV