Localnicii din Făgăraș, puși să agațe gunoiul în cui, în fața blocului, la ore fixe: „Sistemul ăsta e de neînţeles. Îşi bate joc de oameni!”

Localnicii din Făgăraș, puși să agațe gunoiul în cui, în fața blocului, la ore fixe: „Sistemul ăsta e de neînţeles. Îşi bate joc de oameni!”

Femeie: Şi eu unde pun gunoiul?Reporter: Păi înţeleg că pe stâlp. E afişat un fel de program.Femeie: Păi, e BIO sau ce, deci?Reporter: Nu ştiu să vă răspund, eu am văzut că toată lumea agaţă gunoiul…Femeie: Pe stâlp! Păi asta-i porcărie curată, dom’ne! Sunt aproape două luni de când, într-un cartier al municipiului, au apărut cuierele pentru deşeuri. Claudiu Loghin, reporter: La Făgăraș aruncatul gunoiului înseamnă, cel puțin în această zonă, agățarea lui, pentru că fiecare apartament are câte un astfel de cui, pe un stativ, iar oamenii au doar două ore pentru a-şi expune gunoiul in văzul tuturor.Primăria le-a cerut localnicilor să agaţe gunoaiele în cui, separat, pe cinci categorii de reciclare: hârtie, plastic-metal, sticlă, biodegradabil şi resturi de mâncare. Locuitorii au primit patru tipuri de pungi şi o găletuşă şi au stabilit un program clar în care trebuie scoase în faţa blocului. Trei din tipurile de pungi se agăţa o singură zi pe sâptămână, doar dimineață, de la ora șase la opt. Cine pune sticlă în punga pentru plastic, de exemplu, e mai întâi avertizat, apoi ar putea fi amendat. La fel ar putea păți cei care scot gunoiul în afara intervalului stabilit. Măsura face parte dintr-un proiect pilot, susţine municipalitatea, care ar trebui să îi înveţe pe oameni cum să arunce corect deşeurile. Gheorghe Sucaciu, primar Făgăraș: Aceste stative vor sta doar o perioadă scurtă. Când vom determina un procent ridicat de colectare selectivă noi ne vom educa în sensul acesta, acele stative nu vor mai fi lăsate pe teren şi vor reveni containerele pe cele cinci fracţii.Pungile vor fi înlocuite cu containere pentru fiecare fracție după ce peste 90% dintre locuitori vor respecta regulamentul și vor arunca gunoiul selectiv.

Sursa: Observator