Persoane prinse cu certificate false de trecere prin infecţia cu Covid, la intrarea în ţară. Datele trecute pe documente le-au dat de gol: „Era puţin probabil”

Persoane prinse cu certificate false de trecere prin infecţia cu Covid, la intrarea în ţară. Datele trecute pe documente le-au dat de gol: „Era puţin probabil”

Cum Marea Britanie e pe lista roşie, carantina e obligatorie pentru cei care nu-s vaccinaţi, n-au trecut prin boală sau n-au un test PCR negativ. Aşa că oamenii vin cu hârtii la ei în aeroport.În momentul care am ajuns la aeroport, suntem verificaţi de cei de la DSP. Aceştia văd care ne este starea de sănătate şi apoi ne verifică şi documentele. Apoi suntem verificaţi şi de cei de la Poliţia de Frontieră. Certificatul poate fi verificat doar dacă suntem din state membre UE sau am venit din stat UE. Doar că regulile n-au fost pe placul multora, aşa că au încercat să păcălească autorităţile. Pentru 100 de lire şi-au făcut rost de adeverinţe false, doar că socoteala de acasă nu prea s-a potrivit cu cea din târg.Cum deja trecuseră zile la rând de când sute pasageri prezentau acte care atestau că fuseseră bolnavi de Covid fix în aceeaşi perioadă, au început să apară întrebările. Vasile Cepoi, director DSP Iaşi: Multe persoane au trecut că s-au infectat în acelaşi interval de timp. Fapt ce era puţin probabil. A ridicat suspiciunea că acele documente nu sunt conforme. DSP a anunţat Poliţia. S-a ales un zbor care plecase de pe Aeroportul Luton, iar la aterizare i-au luat la întrebări pe pasageri. 11 dintre ei au recunoscut falsul. Ioana Bîlea, purtător de cuvânt IPJ Iași: Poliţiştii din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale Iaşi s-au sesizat şi au întocmit dosar penal pentru fals şi uz de fals. Ioan Rotariu, Poliţia de Frontieră Iași: Pentru cetăţenii UE este mai uşor, scanăm şi se validează datele din certificat, pentru cetăţenii nonUE măsura este luată de cei de la DSP.Se întâmplă şi la case mai mari. În Statele Unite, spre exemplu, au fost deja arestate câteva persoane care eliberau adeverințe false de vaccinare.

Sursa: Observator