Congres USR PLUS. Cum ar putea fi scos din joc Dacian Cioloş dacă va câştiga alegerile în faţa lui Dan Barna

Congres USR PLUS. Cum ar putea fi scos din joc Dacian Cioloş dacă va câştiga alegerile în faţa lui Dan Barna

Alegerile pentru funcţia de preşedinte al USR PLUS se vor încheia vineri-seara. Rezultatul votului va fi validat sâmbătă de congres.

1.200 de delegaţi vor participa sâmbătă la Congresul USR PLUS de la Romexpo. Pentru a evita înghesuiala şi a respecta măsurile pentru limitatea răspândirii COVID-19, delegaţii vor vota prin rotaşie, potrivit news.ro.Alte Articole

Smiley a spus de ce nu se căsătorește cu Gina Pistol: Sunt …

Alegeri USR-PLUS. Cine este Dan Barna, cum a ajuns în fruntea …Rareş Bogdan este categoric: „PNL va guverna până în …

Citeşte şi: ”USR și PLUS sunt mai despărțite ca niciodată. E foarte posibilă ruperea”. Anunțul surprinzător făcut de un deputat al alianței!

Congres USR PLUS. Tabăra lui Dan Barna vrea să obţină majoritatea în Biroul Naţional

Pe lângă validarea noului preşedinte al partidului, cei 1.200 de delegaţi vor alege şi Biroul Naţional (BN), forul de conducere care stabileşte direcţia partidului.

Biroul Naţional e compus din 24 de membri plus preşedintele. Componenţa noului BN reprezintă o miză cel puţin la fel de mare ca însăşi alegerea preşedintelui.

Tabăra USR speră să obţină majoritatea în BN, scenariu în care Dacian Cioloş, chiar dacă va câştiga funcţia de preşedinte al USR PLUS, ar avea puteri limitate.

“Să fim realişti: după primul tur, Dan Barna are şanse mai mici ca Cioloş să ajungă preşedinte. Deci miza noastră e să scoatem 13 membri în BN pentru a avea majoritate. Altfel, Cioloş ia tot şi partidul va fi din nou dezbinat”, susţine unul dintre apropiaţii lui Dan Barna, citat de news.ro.

În acest moment, tabăra Barna tot 13 membri are în Biroul Naţional, deci partidul e condus cu o majoritate care atârnă de un singur vot. Practic, dacă Dacian Cioloş va fi ales preşedinte, dar tabăra Barna va avea majoritate în BN, partidul se va întoarce în era Nicuşor Dan, când actualul primar general era preşedinte, însă troica Barna-Ghinea-Drulă impunea decizia în partid. Pe scurt, un preşedinte al USR PLUS, fără o majoritate în BN, va avea puteri limitate.

Procedural, cei trei candidaţi pentru şefia USR PLUS – Dacian Cioloş, Dan Barna şi Irineu Darău – vor susţine fiecare o listă de candidaţi pentru Biroul Naţional. Însă delegaţii pot bifa opţiuni de pe toate listele, nu sunt limitaţi la una singură.

Concret, fiecare delegat are dreptul la 24 de bife. Astfel, în opţiunile unui delegat pot intra, spre exemplu: Cătălin Drulă (lista Barna), Vlad Voiculescu (lista Cioloş), Allen Coliban (lista Darău) plus alte 21 de bife. La final, se numără bifele de pe fiecare listă şi, procentual, se stabileşte componenţa Biroului Naţional. Ulterior, se numără şi bifele primite de fiecare candidat în parte. Din cei 24 de membri care formează Biroul Naţional, primii 7 (după numărul de voturi obţinute) devin vicepreşedinţi.

Dacian Cioloş a câştigat primul tur al alegerilor din USR PLUS cu 46% din voturi, în timp ce Dan Barna a obţinut 43,9%. Cel de al treilea candidat, Irineu Darău, a obţinut 10,1%. Pentru că niciunul dintre candidaţi nu a obţinut 50%+1, a fost organizat al doilea tur de scrutin. Votul se va încheia vineri seara la ora 20.00.

Citește și…

Anunț cutremurător! Medicul Valeriu Gheorghiță, adevărul despre efectele adverse ale dozei a treia de vaccin:

Cât orez se pune la 1 kg de carne pentru sarmale: Secretul unui gust senzațional

Sursa: RomaniaTV