Kelemen Hunor: „Cei care au dat jos Guvernul nu au venit cu o alternativă. Să vedem dacă se reface coaliţia”

Kelemen Hunor: „Cei care au dat jos Guvernul nu au venit cu o alternativă. Să vedem dacă se reface coaliţia”

Klemen Hunor, preşedintele UDMR, s-a declarat sceptic cu privire la refacerea coaliţiei de guvernare, în condiţiile în care premierul dat jos prin moţiune, Florin Cîţu, este şi preşedintele PNL, astfel că ar urma să stea la masa negocierilor cu conducerea USR, care a susţinut moţiunea la vot şi este într-un război deschis cu fostul şef al executivului.

„În primul rând, este un rezultat aşteptat. Nu este nicio surpriză, fiindcă nu te cerţi cu matematica, nu te cerţi cu cifrele şi, după anunţurile făcute de colegii din PSD, USR PLUS, AUR înainte de moţiune, era clar că nimeni nu a lăsat niciun pic de loc de manevră şi toţi o să meargă spre a vota moţiunea de cenzură şi în condiţiile în care marea majoritate a moţiunii de cenzură îi critica pe colegii de la USR şi acest lucru s-a văzut şi la dezbaterea moţiunii.Alte Articole

Cristian Cioacă, dezvăluiri despre cazul Elodia: „Mă …

PNL, aproape de rupere: 41 de parlamentari îl propun pe Ludovic …Dacian Cioloş: „După intrarea lui Cîţu în istorie, …

Problema e că cei care au dat jos Guvernul nu au venit cu alternativă, că de obicei, când ai majoritate de 280 de voturi, dai jos un Guvern, vii cu alternativă. Asta este aşteptarea societăţii, asta este aşteptarea în lumea politică şi economică. Dai jos Guvernul, ăsta este jocul democratic, şi vii cu o propunere de prim-ministru, o coaliţie PSD-USR PLUS-AUR. Dar ei nu cred că se gândesc la această variantă fiindcă, dacă s-ar fi gândit, ei ar fi anunţat deja o astfel de alianţă şi o astfel de majoritate.

Pentru ei era mai important să fie dat jos Guvernul decât să se uite ce se va întâmpla mâine, poimâine. În aceste condiţii, trebuie să începem discuţiile cu foştii parteneri, în primul rând cu USR PLUS, să vedem dacă există posibilitatea de a reface coaliţia”, a afirmat liderul UDMR.

Kelemen Hunor, despre un guvern minoritar: „Este o variantă fezabilă, dar trebuie o soluţie cât mai repede, suntem în valul 4”

El a adăugat că este foarte sceptic în legătură cu o astfel de posibilitate, de refacere a coaliţiei de guvernare.

„După discursurile de astăzi, după tot ce s-a întâmplat în aceste zile, e greu de crezut că se poate. Deci poţi să dai jos pe primul ministru, care este şi preşedintele PNL-ului, dar în a doua clipă cu el trebuie să stai la masă, să discuţi. Şi asta înseamnă că ori nu vrei să te întorci la guvernare, ori nu ţii cont de o grămadă de chestii umane, nu de altceva. Din acest punct de vedere, există o oarecare reţinere în ceea ce ne priveşte”, a argumentat Kelemen Hunor, potrivit Agerpres.

O altă variantă care poate fi luată în considerare, în acest context, este aceea a unui guvern minoritar, a opinat liderul UDMR.

„Dar aici trebuie să găseşti un om care are capacitatea de a închega o majoritate parlamentară pentru un guvern minoritar şi pentru susţinere parlamentară, pentru o anumită perioadă – de jumătate de an, de un an, de trei ani, acum depinde. Şi această variantă cred că este o variantă absolut fezabilă, important este să găsim o soluţie cât de repede se poate, fiindcă suntem în valul 4 al pandemiei, plus celelalte chestiuni – inflaţia, preţurile la energie şi tot ce ţine de guvernarea ţării. Deci trebuie să ne mişcăm destul de repede”, a adăugat preşedintele UDMR.

Moţiunea de cenzură iniţiată de PSD a fost adoptată, marţi, de Parlament.

S-au înregistrat 281 voturi „pentru” din cele 281 exprimate. Au fost prezenţi 318 parlamentari. Parlamentarii PNL, UDMR şi ai minorităţilor naţionale nu au votat. Pentru a trece moţiunea era nevoie de 234 voturi favorabile.

Citeşte şi: Dacian Cioloş: „După intrarea lui Cîţu în istorie, USR are varianta reînceperii discuţiilor, dacă sunt în măsură să propună alt premier”

Citește și…

ULTIM MOMENT. Reacții adverse după a treia doză cu serul PFIZER! Ce s-a întâmplat cu oamenii vaccinați:

Smiley a spus de ce nu se căsătorește cu Gina Pistol: Sunt neatent…

Sursa: RomaniaTV