Moţiunea de cenzură, dezbătută şi votată azi în Parlament. A început şedinţa decisivă pentru Guvernul Cîţu

Moţiunea de cenzură, dezbătută şi votată azi în Parlament. A început şedinţa decisivă pentru Guvernul Cîţu

UPDATE: Premierul Florin Cîţu a luat cuvântul de la tribuna Parlamentului, fiind huiduit.

„Lăsaţi că ne descurcăm. Am văzut gestul populist şi ipocrit la lui Romaşcanu. Ar fi trebuit să retrageţi moţiunea când sunt 15.000 de cazuri.Vreţi să mergeţi mai departe şi să distrugeţi RomâniaAlte Articole

Cristian Cioacă, dezvăluiri despre cazul Elodia: „Mă …

Dan Barna vede moţiunea de cenzură ca şi trecută: ‘Propunerea …EXCLUSIV | Alina Gorghiu atacă în toate direcţiile în ziua …

Azi a murit moralitatea! Dragi români, aţi fost trădaţi! Au ajuns în guvern datorită încrederii voastre. S-au făcut fraţi cu PSD şi cu neofasciştii”, a spus Cîţu

UPDATE: Lucian Romaşcanu, senator PSD, prezintă textul moţiunii de cenzură împotriva Guvernului Cîţu. „Guvernul nu a găsit altă soluţie în afară de îngheţarea pensiilor şi salariilor. A condamnat la sărăcie peste 7 milioane de români. Românii se confruntă cu explozia preţurilor şi a cursului valutar”, a spus parlamentarul social-democrat.

„România educată a lui Iohannis e România haosului şi a închiderii de şcoli (…) Azi, întregul Guvern Cîţu trebuie să plece”, a mai precizat Romaşcanu.

UPDATE: A început şedinţa de plen reunit pentru dezbaterea şi votarea moţiunii de cenzură. Aceasta este condusă de Ludovic Orban, preşedintele Camerei Deputaţilor şi Anca Dragu, preşedintele Senatului.

„Lăsaţi premierul în pace! Nu mai creaţi busculade şi nu încălcaţi regulile de comportament”, a spus Ludovic Orban.

Şi-au înregistrat prezenţa 379 de parlamentari. Există cvorum de şedinţă.

Nu au fost înregistrate cereri pentru retragerea susţinerii moţiunii de cenzură, a anunţat Orban.

Moţiunea de cenzură a fost iniţiată de 157 de deputaţi şi senatori PSD. Pentru demiterea Guvernului condus de Florin Cîțu și-au anunțat susținerea și USR și AUR.

Ce este moţiunea de cenzură şi de câte voturi este nevoie ca să pice Guvernul

Potrivit Constituţiei, Camera Deputaţilor şi Senatul, în şedinţă comună, pot retrage încrederea acordată Guvernului prin adoptarea unei moţiuni de cenzură, cu votul majorităţii parlamentarilor.

Pentru a fi adoptată, moţiunea trebuie să întrunească 234 de voturi „pentru”. Conform calculului matematic, sunt şanse ca moţiunea de cenzură a PSD să fie adoptată de Parlament, arată Agerpres.

PSD, USR şi AUR au anunţat că susţin moţiunea, iar împreună au 280 de parlamentari. De cealaltă parte, PNL şi UDMR au 163, iar cei 18 deputaţi ai minorităţilor naţionale nu participă la vot. Mai sunt şi patru deputaţi neafiliaţi care nu au anunţat cum vor vota.

Citeşte şi: EXCLUSIV Marcel Ciolacu: „Acest guvern trebuie să cadă mâine. Dacă parlamentarii USR-PLUS se răzgândesc, se fac de râs”

Moţiunea de cenzură PSD este votată azi în Parlament. Cum se apără Florin Cîţu şi PNL

Preşedintele PNL, premierul Florin Cîţu, a informat că parlamentarii liberali vor participa la dezbaterea din Parlament a moţiunii de cenzură, dar nu vor vota.

„În şedinţa Biroului Executiv am luat o decizie cu privire la ce vor face parlamentarii PNL la moţiune. Este o decizie pe care o luăm de fiecare dată când avem astfel de situaţii. Parlamentarii PNL vor participa la moţiunea de mâine, dar nu vor vota. Vor fi prezenţi, nu vor vota. Aceasta este decizia luată în BEx”, a precizat, luni, Cîţu, la finalul şedinţei conducerii partidului.

Dacă moţiunea de cenzură va trece de Parlament, toate scenariile sunt pe masă, a precizat Cîţu. Noul lider PNL a dat de înţeles că liberalii vor avea întotdeauna o propunere de premier.

„Dacă trece această moţiune, aşa cum v-am am spus, toate scenariile sunt pe masă, orice scenariu este pe masă. Mă voi uita către această nouă coaliţie, condusă de PSD înţeleg, PSD-USR-AUR dacă au un plan, eu sper că nu doar vor să dea jos Guvernul şi după aceea să se uite cum ţara rămâne în haos. Vom vedea ce propunere vine de la această nouă majoritate şi ne vom face şi noi planul în funcţie de aceasta. (…) Eu cred că va fi totuşi o propunere a PSD susţinută de USR şi AUR de premier şi vom vedea. După decizia de mâine o colaborare cu USR va fi imposibilă din partea PNL”, a spus Cîţu.

Recent, liderul UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că speră ca Guvernul Cîţu să nu cadă, dar nu este sigur că va rezista, având în vedere calculul matematic.

„Eu sper că nu va cădea, dar aş fi ipocrit să spun că sigur va rezista, când văd şi eu matematic, aritmetic. Cifrele pot fi contrazise, dar nu merită”, a precizat Kelemen Hunor, conform sursei citae.

Moţiunea de cenzură PSD este votată azi în Parlament. Sorin Grindeanu: „Vor vota la vedere”

Totodată, prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a afirmat, luni, că senatorii şi deputaţii partidului vor vota moţiunea de cenzură la vedere.

„Cei 157 de parlamentari ai PSD, senatori şi deputaţi, vor vota la vedere. Îi invităm şi pe cei de la AUR şi USR să-şi asume, la fel ca noi, acest vot de blam la adresa lui Florin Cîţu şi a acoliţilor lui”, a declarat Grindeanu.

Fostul premier a cerutpreşedinţilor celor două Camere ale Legislativului să identifice soluţii astfel încât toţi parlamentarii să participe la vot. El a menţionat că unul dintre parlamentarii partidului este confirmat cu COVID-19 şi nu poate să se prezinte la şedinţă.

USR PLUS şi AUR votează moţiunea de cenzură PSD azi în Parlament

Şi parlamentarii USR PLUS vor fi prezenţi la dezbaterea moţiunii de cenzură şi vor vota la vedere, după cum a a anunţat liderul deputaţilor partidului, Ionuţ Moşteanu.

„Cert este că am decis până acum cu colegii parlamentari, din nou am verificat cu fiecare dintre ei, (…) toţi parlamentarii USR PLUS vor fi la moţiune şi vor vota moţiunea la vedere. Asta este decizia de astăzi. Mâine, Florin Cîţu va pica, este ultima zi a dânsului la Palatul Victoria”, a afirmat Moşteanu.

Citeşte şi: Moţiunea de cenzură. USR PLUS votează „la vedere” împotriva Guvernului Cîţu

Deputatul USR PLUS a menţionat că are „dubii” că PSD doreşte ca Guvernul să plece.

De asemenea, parlamentarii AUR vot vota în favoarea moţiunii de cenzură.

„Parlamentarii AUR vor fi prezenţi cu toţii la votarea moţiunii. Nu suntem de vânzare, nu trădăm”, a spus copreşedintele partidului George Simion.

Ce se întâmplă dacă moţiunea de cenzură trece azi în Parlament

Votul asupra moţiunii de cenzură va fi secret cu bile.

Dacă moţiunea va fi adoptată, Guvernul este demis la data retragerii de către Parlament a încrederii acordate. Guvernul al cărui mandat a încetat în aceste condiţii îndeplineşte numai actele necesare pentru administrarea treburilor publice până la depunerea jurământului de membrii noului Guvern.

Dacă moţiunea de cenzură va fi respinsă, deputaţii şi senatorii care au semnat-o nu mai pot iniţia, în aceeaşi sesiune, o nouă moţiune de cenzură, cu excepţia cazului în care Guvernul îşi angajează răspunderea în Parlament.

Citește și…

S-a decis deja! Certificatul verde NU va mai fi valabil fără a treia doză. Anunțul autorităților!

Smiley a spus de ce nu se căsătorește cu Gina Pistol: Sunt neatent…

Sursa: RomaniaTV