Robocop este printre noi. Roboţii care patrulează pe străzi în Singapore stârnesc îngrijorare, şahiştii dintr-un parc au fost avertizaţi că nu respectă distanţarea socială

Robocop este printre noi. Roboţii care patrulează pe străzi în Singapore stârnesc îngrijorare, şahiştii dintr-un parc au fost avertizaţi că nu respectă distanţarea socială

Această nouă armă se adaugă unei panoplii deja bine formate de tehnologii de supraveghere. Singapore dispune de un mare număr de camere de supraveghere şi de stâlpi de iluminat echipaţi cu dispozitive de recunoaştere facială, ceea ce le permite autorităţilor să urmărească deplasările locuitorilor.

Guvernul promovează de mult timp ideea unei „naţiuni inteligente” hiper-eficiente şi de ultimă generaţie din punct de vedere tehnologic. Activiştii susţin însă că dreptul la viaţă privată este astfel sacrificat şi că locuitorii nu au un control suficient asupra utilizării datelor personale.Alte Articole

Cristian Cioacă, dezvăluiri despre cazul Elodia: „Mă …

O grupare de traficanți români a primit jumătate de milion …Astăzi încep înscrierile la Loteria Vizelor. Ambasada SUA …

Citeşte şi Experiment inedit de relaxare, în plină răspândire a tulpinii Delta. Singapore nu mai numără cazurile noi de Covid

Singapore a fost deseori criticat pentru reprimarea libertăţilor civile, iar populaţia este obişnuită cu multiple controale, însă există semne privind o îngrijorare tot mai mare în privinţa tehnologiilor intruzive.

Roboţii de patrulare pe roţi, cea mai nouă inovaţie din Singapore, sunt dotaţi cu şapte camere care detectează „comportamente sociale indezirabile” şi le transmit avertismente contravenienţilor. A fuma într-o zonă neautorizată, a-ţi parca bicicleta necorespunzător sau a nu respecta regulile de distanţare fizică legate de COVID-19 pot fi considerate activităţi puse la index.

VIDEO: From CCTV to trials of lampposts with facial recognition tech, Singapore is seeing an explosion of tools to track inhabitants and now patrol robots that blast warnings at people engaging in „undesirable social behaviour” are also on trial pic.twitter.com/vGLKe4xZPf

— AFP News Agency (@AFP) October 6, 2021

În timpul unei patrulări recente, unul dintre roboţii numiţi ‘Xavier’ s-a deplasat spre imobile cu locuinţe sociale şi s-a oprit în faţa unui grup de pensionari care urmăreau o partidă de şah. „Vă rog să păstraţi distanţa de un metru şi să nu vă adunaţi mai mult de cinci persoane„, a transmis robotul îndreptându-şi camera de filmat spre grup. Doi roboţi de acest tip au fost trimişi să supravegheze această reşedinţă şi un centru comercial în timpul unei probe de trei săptămâni în septembrie. „Îmi aminteşte de Robocop„, observă Frannie Teo, o asistentă de cercetare de 34 de ani care trecea pe la centrul comercial. Asta dă impresia „unei lumi distopice a roboţilor (…), însă am îndoieli legate de acest gen de concept„, a spus ea.

Citeşte şi Singapore construieşte un smart city eco de 42.000 de locuinţe FOTO

Lee Yi Ting, o activistă pentru drepturi digitale, subliniază că aceşti roboţi se adaugă altor inovaţii pentru supravegherea locuitorilor din Singapore. „Acest lucru contribuie la senzaţia oamenilor că trebuie să fim atenţi la ce spunem şi la ce facem în Singapore, mult mai mult decât în alte ţări”, a spus ea pentru AFP.

Însă guvernul îşi apără decizia de a folosi roboţi, explicând că aceştia nu au fost utilizaţi la identificarea contravenienţilor sau la sancţionarea lor în timpul testelor şi că ei sunt necesari din cauza unei lipse a forţei de muncă. „Populaţia activă scade”, subliniază Ong Ka Hing, colaborator al agenţiei guvernamentale care a dezvoltat roboţii ‘Xavier’ pentru a putea mobiliza mai puţin poliţişti în patrulare.

Singapore, insulă de circa 5,5 milioane de locuitori, dispune de 90.000 de camere folosite de poliţie, un număr care ar urma să se dubleze până în 2030. Acest oraş-stat recurge de asemenea la recunoaşterea facială, prin dispozitive instalate deseori pe stâlpi de iluminare stradală, pentru a identifica persoane într-o mulţime.

În Singapore a avut loc în acest an o inedită mişcare de protest, atunci când autorităţile au recunoscut că datele culese printr-o aplicaţie dedicată monitorizării cazurilor de coronavius au fost transmise poliţiei. Guvernul a adoptat apoi o lege care limitează folosirea acestor date.

Însă Singapore este criticat de apărătorii drepturilor omului, care denunţă supravegherea generalizată şi cu puţine limite desfăşurată de guvern. De asemenea, singaporezii au un control extrem de limitat asupra modului în care sunt gestionate datele colectate. „Nu există o lege care să impună constrângeri pentru respectarea vieţii private sau care să definească ce poate să facă sau nu guvernul„, spune Indulekshmi Rajeswari, un avocat singaporez specializat în protecţia vieţii private, instalat în prezent în Germania.

Citește și…

Când va lua de fapt sfârșit valul 4 al pandemiei? Octavian Juma a oferit toate detaliile! Momentul așteptat de toată lumea este tot mai aproape!

Smiley a spus de ce nu se căsătorește cu Gina Pistol: Sunt neatent…

Sursa: RomaniaTV