Editorial Le Figaro: „România se afundă în instabilitate politică. Opinia publică îi atribuie lui Iohannis responsabilitatea”

Editorial Le Figaro: „România se afundă în instabilitate politică. Opinia publică îi atribuie lui Iohannis responsabilitatea”

Editorialistul Le Figaro notează că, în mare parte, opinia publică din România îl consideră vinovat pentru aceste crize pe preşedintele Klaus Iohannis, care este laconic atunci când vine vorba de a propune soluţii, dar se încăpăţnează să învinuiască USR pentru impasul în care se află guvernarea ţării.

„Impetuosul prim-ministru român a fost aruncat brusc din fotoliul de şef al Guvernului al unei ţări care se afundă în criză. De mai mult de o lună, scena politică românească era afectată de dispute fără sfârşit între liberali şi politicienii de centru, care împărţeau puterea executivă de la sfârşitul anului 2020. Marţi, impetuosul prim-ministru român Florin Cîţu (49 de ani) a fost aruncat brusc din fotoliul de şef al Guvernului, după un vot asupra unei moţiuni de cenzură, ceea ce aruncă ţara în instabilitate, în contextul în care era deja afectată de o dublă criză, sanitară şi socială, legată de preţurile la energie”, comentează editorialistul, notând că rezultatul votului este considerat „istoric” la Bucureşti, dat fiind că, până acum, nicio moţiune de cenzură nu mai înregistrase un scor atât de clar.Alte Articole

CUTREMUR la Cotroceni! Iohannis PLEACĂ. Are pe masă o ofertă …

Marcel Ciolacu: „Nu le pot cere colegilor să intre într-un …Kelemen Hunor: „Mergem la consultări cu preşedintele. …

„Un lucru rar în încă tânăra democraţie românească – unul dintre partidele coaliţiei aflate la putere, USR Plus (…), a trântit în faţă uşa Guvernului şi s-a asociat cu socialiştii de la PSD şi cu partidul de extrema-dreaptă AUR, pentru a-l demite pe premier în Parlament. USR Plus acuză PNL că face totul pentru a încetini sau chiar a bloca aplicarea reformelor promise şi introduse în programul coaliţiei. Acestea vizează în principal independenţa justiţiei, incluzând desfiinţarea Secţiei de investigare a infracţiunilor în domeniul judiciar (SIIJ)”, explică editorialistul.

Editorialist Le Figaro: „Casa arde şi negocierile pentru formarea unui nou guvern vor începe abia săptămâna viitoare”

„Un alt element al discordiei: lentoarea cronică în aplicarea unui mecanism de recuperare sistematică şi bine-controlată a enormelor sume de bani datorate statului de politicieni şi oameni de afaceri corupţi, condamnaţi pentru deturnare de fonduri”, subliniază editorialistul.

„La rândul lor, socialiştii au alte motive de a scăpa de actualul premier. Ei cer plafonarea preţurilor la energie, aplicarea unei legi pentru protejarea consumatorilor vulnerabili, dar şi majorarea alocaţiilor familiale, a salariului minim şi a pensiilor. PSD deţine un număr suficient de voturi în cele două Camere parlamentare (157) pentru a arbitra confortabil asupra acţiunilor şi gesturilor Executivului”, notează jurnalistul de la cotidianul Le Figaro, precizând că Partidul Social-Democrat (PSD) nu vrea să susţină un guvern minoritar, ci ar prefera un guvern tehnocrat până la eventuala organizare a alegerilor legislative anticipate în primăvară.

Potrivit liderului PSD, Marcel Ciolacu, preşedintele Klaus Iohannis „trebuie să îşi dea seama de marea vulnerabilitate a ţării”.

„La rândul său, Iohannis este laconic în declaraţii şi acuză opoziţia şi foştii parteneri din cadrul coaliţiei guvernamentale de «cinism» şi de «lipsă de maturitate politică», recunoscând totuşi că «situaţia este complicată» şi că «oamenii nu mai înţeleg ce se întâmplă». La rândul său, opinia publică pare să îi atribuie preşedintelui responsabilitatea pentru această criză. Acesta nu a intervenit mai devreme pentru stingerea incendiului. Iar acum casa arde şi negocierile pentru formarea unui nou guvern vor începe abia săptămâna viitoare”, concluzionează editorialistul.

Citeşte şi: Dominic Fritz, revoltat de modul în care a împărţit Florin Cîţu banii pentru primării: „Timişoara nu a primit niciun leu. Miroase a răzbunare politică”

Citește și…

ULTIMA ORA! De ce boli poți suferi după vaccinare? Anunțul făcut de medicul Gabriel Diaconu!

Smiley a spus de ce nu se căsătorește cu Gina Pistol: Sunt neatent…

Sursa: RomaniaTV