Cutremur cu magnitudinea de 6,2 în Hawaii. Peste 20 de cutremure  şi blocuri de lavă pe insula La Palma

Cutremur cu magnitudinea de 6,2 în Hawaii. Peste 20 de cutremure  şi blocuri de lavă pe insula La Palma

Un cutremur cu magnitudinea de 6,2 grade pe scara Richter a zguduit duminică partea de sud a insulei Hawaii, conform informaţiilor furnizate de U.S. Geological Survey (USGS), transmite Reuters.

Nu există un avertisment de tsunami şi nici informaţii imediate despre existenţa unor pagube. Cutremurul s-a produs la o adâncime de 35 de kilometri şi a avut epicentrul la sud de Naalehu, a precizat USGS într-o informare ulterioară.Alte Articole

CUTREMUR la Cotroceni! Iohannis PLEACĂ. Are pe masă o ofertă …

ZILE LIBERE. Săptămâna de lucru, redusă la patru zile, vinerea …Preşedintele Cehiei a ajuns la secţia Terapie Intensivă a …

 

Cutremur cu magnitudine 5 la o adâncime mai mică de 50 km

USGS anunţase iniţial o magnitudine de 6,1 grade pe scara Richter. Cutremurele de această magnitudine pot provoca daune grave.

Sistemul american pentru avertizare nu a emis niciun avertisment de tsunami după acest seism.

Cutremur în sudul Pakistanului: Cel puţin 20 de morţi

Cel puţin 20 de persoane şi-au pierdut viaţa şi alte 200 au fost rănite într-un cutremur cu magnitudinea 5,7 care s-a produs joi dimineaţa în sudul Pakistanului, au declarat oficiali locali, relatează AFP. Cutremurul, cu magnitudinea 5,7 s-a produs la o adâncime de 20 km, vineri la 22:01 GMT (joi, ora locală 03:01), potrivit Institutului seismologic american USGS.

Cutremur cu magnitudinea 2,9 grade pe scara Richter în Vrancea. Unde s-a simţitPeste 20 de cutremure  şi blocuri de lavă de mărimea unei clădiri, expulzate de vulcanul de pe insula La Palma

Blocuri de lavă incandescentă, de mărimea unei clădiri cu trei etaje, s-au rostogolit pe un versant de pe La Palma, în timp ce o serie de mişcări seismice a zguduit regiunea, duminică, la trei săptămâni de la erupţia vulcanului de pe această insulă spaniolă, informează Reuters.

Duminică au avut loc 21 de mişcări seismice, cea mai puternică având magnitudinea 3,8, conform Institutului Naţional Geologic (ING) din Spania, cutremurând pământul în localităţile Mazo, Fuencaliente şi El Paso.

Blocurile de magmă incandescentă expulzate pe versantul vulcanului Cumbre Vieja aveau dimensiunea unei clădiri cu trei etaje, a indicat duminică institutul spaniol de geologie şi minerit.

În cursul zilei de sâmbătă, a avut loc o prăbuşire parţială a conului vulcanului, în apropierea punctului de emisie, a declarat Stavros Meletlidis, purtător de cuvânt al ING, pentru Reuters.

„Prăbuşirea flancului nordic al vulcanului Cumbre Vieja a provocat eliberarea unor blocuri mari de materie şi apariţia unor noi fluxuri care se scurg prin zone care au fost deja evacuate”, a scris pe Twitter Departamentul de Securitate Naţională al Spaniei, precizând că „lava a ajuns în zona industrială Camino de la Gata şi la noi clădiri”.

Râurile de lavă au distrus 1.186 de clădiri de la erupţie de pe 19 septembrie, a indicat Institutul de Vulcanologie din Insulele Canare.

Lava a înghiţit 493 hectare de teren, a declarat Miguel Angel Morcuende, director tehnic în cadrul organizaţiei Planul de urgenţă pentru situaţii de urgenţă vulcanologică din Canare (Pevolca).

Aproximativ 6.000 de persoane au fost evacuate din casele lor de pe insula La Palma, cu o populaţie de aproximativ 83.000 de locuitori.

Mai multe fulgere au fost observate sâmbătă dimineaţă în apropierea locului de erupţie. Potrivit unui studiu publicat în 2016 în jurnalul ştiinţific Geophysical Research Letters, fulgerele pot apărea în timpul erupţiilor vulcanice deoarece coliziunea particulelor de cenuşă creează o sarcină electrică.

Sâmbătă au fost consemnate 37 de mişcări seismice, cea mai semnificativă având magnitudinea 4,1, a transmis ING.

Citește și…

Anunțul momentului, făcut de Arafat! Se dă lege pentru VACCINAREA OBLIGATORIE!

Smiley a spus de ce nu se căsătorește cu Gina Pistol: Sunt neatent…

Sursa: RomaniaTV