Inflaţia a ajuns la 6,3% în septembrie. Pâinea, uleiul şi cartofii au înregistrat cele mai mari scumpiri

Inflaţia a ajuns la 6,3% în septembrie. Pâinea, uleiul şi cartofii au înregistrat cele mai mari scumpiri

Preţurile de consum au crescut cu 0,8%, în luna septembrie 2021 comparativ cu luna august a aceluiaşi an.

Rata inflaţiei de la începutul anului (septembrie 2021 comparativ cu decembrie 2020) este 5,6%, în timp ce rata anuală a inflaţiei în luna septembrie 2021 comparativ cu luna septembrie 2020 a ajuns la 6,3%.Alte Articole

Cei care aveți peste 40 de ani și luați aceste medicamente, …

Ajutor pentru încălzirea locuinţei 2021. Ce acte trebuie depuse …Indicele ROBOR la 3 luni a atins un nou record. Veşti proaste …

Cele mai mari scumpiri, la energie şi la trei dintre produsele alimentare de bază

Cele mai mari scumpiri s-au înregistrat la energie. În septembrie 2021, creşterile au fost de 24,65% pentru electricitate, 20,55% pentru gaze și 16,77% pentru combustibili, față de septembrie 2020.

Majorări semnificative au mai înregistrat alimentele de bază: preţul pâinii a crescut cu 5,52%, cel al cartofilor cu 12%, iar preţul uleiului comestibil – cu 23,84%.

Citeste si Criza energiei a cuprins întreaga lume. Preţul petrolului a depăşit 80 de dolari pe baril pentru prima dată din 2014

Scădere de preţ doar la căldură

Singura scădere de preț din septembrie s-a înregistrat la energia termică.

Banca Naţională a României a majorat la 5,6% prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an, a anunţat, în august, guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu.

„După acest vârf care este deja în prezent, îl avem aici după noi, inflaţia (…) va depăşi 5%, sau va fi în jur de 5%. Şi subliniez acest lucru pentru că de regulă când noi facem o prognoză la sfârşitul anului, să spunem va fi 5,6%, cum este şi aici, există tendinţa să se spună aşa: Banca naţională prognozează de acum înainte o inflaţia de 5,6%, preţurile vor creşte cu 5,6%. Nu este aşa. Inflaţia e deja 5%, deci mai degrabă vedem o temperare a creşterilor de preţ şi acesta este efortul nostru, să menţinem inflaţia între 5 – 5,5% până la sfârşitul anului pentru ca apoi, datorită efectului de bază indicele preţurilor de consum în ianuarie coboară deja sub 5%, pe la 4 şi ceva la sută. 

Prognoza noastră este că prin eforturi, inclusiv în domeniul monetar, vom reuşi să ţinem preţurile undeva între 5 şi 5,5%. Deci creşterile din toamnă vor fi foarte mari. Pentru sfârşitul anului următor, datorită faptului că dispare şi efectul de bază din ianuarie cu electricitatea şi cel din vară cu gazele naturale, prognoza noastră este indicele preţurilor de consum coboară la 3,4%„, a declarat, în vară, Mugur Isărescu.

Citeste si Atenție români! Se schimbă cardurile bancare

Citește și…

Bomba zilei despre Pfizer! A apărut un nou efect advers GRAV al vaccinului asupra bărbaților:

Smiley a spus de ce nu se căsătorește cu Gina Pistol: Sunt neatent…

Sursa: RomaniaTV