Gabriela Firea, interpelare pentru Cîţu şi Cseke Attila: „Obligaţia Ministerului Sănătăţii nu a fost nici acum îndeplinită”

Gabriela Firea, interpelare pentru Cîţu şi Cseke Attila: „Obligaţia Ministerului Sănătăţii nu a fost nici acum îndeplinită”

Gabriela Firea aminteşte că Ministerul Sănătăţii are obligaţia să prezinte un raport cu privire la cantitatea de plasmă donată o dată la trei luni, dar cu toate acestea nu l-au prezentat niciodată de la începutul pandemiei de Covid 19.

”Interpelare către premierul și ministrul interimar al Sănătății : Anul trecut, plasma donată de pacienții vindecați de COVID-19 a fost utilizată în tratamentul celor bolnavi grav. Pe parcurs, această soluție medicală a fost abandonată. Obligația Ministerului Sănătății, să prezinte trimestrial date privind donarea de plasma imună, nu a fost nici acum îndeplinită. Anul trecut, o donație de 32 de aparate de plasmafareză a fost refuzată de Ministerul Sănătății, iar o licitație pentru cumpărarea de astfel de aparate a fost anulată din cauza unor suspiciuni de corupție.Alte Articole

„Are cancer!” Laurențiu Reghecampf rupe tăcerea! Din cauza …

Ludovic Orban: „Categoric se va ajunge la alegeri anticipate, …Ludovic Orban: „Dacă nu va exista o majoritate, e posibil …

Dar plasma este materia primă pentru numeroase medicamente necesare în boli cronice extrem de grave, ce afectează, doar în Europa, peste 300.000 persoane.

În România, activitatea de colectare de plasma nu se poate realiza direct de la donatori, prin aparate de plasmafareză, ci doar prin recuperare în urma activității de donare de sânge.

Gabriela Firea: „Asociaţiile de pacienţi s-au adresat Ministerului Sănătăţii pentru a nu îi pune în pericol de moarte”

Asociațiile de pacienți s-au adresat în repetate rânduri Ministerului Sănătății, solicitând identificarea unor soluții care să le asigure medicamentele necesare la timp, adică să nu îi pună în pericol de moarte.

Vă solicit să ne informați care este situația în acest moment în privința colectării de plasmă, care este cantitatea recoltată, dacă există și unde există aparate de plasmafareză, dacă există intenția achiziției de astfel de aparate sau de elaborare a unei strategii în privința donării de plasmă.

Anul trecut, ca primar general, am propus compensarea actului de donare de plasma imună de pacienții vindecați de COVID-19, iar CGMB a aprobat o hotărâre în acest sens.

Vă informez că state precum Germania sau Austria permit compensarea actului de donare și susțin deschiderea de centre private de colectare, iar UE intenționează să modifice legislația în domeniu, având în vedere nevoia uriașă la nivel mondial.

Vă solicit să ne informați dacă ați analizat și dacă vă veți implica în dezvoltarea unui mecanism de colectare de plasmă sustenabil și armonizat la cerințele și standardele Uniunii Europene, așa cum solicită asociațiile de pacienți”, scrie Gabriela Firea pe pagina sa de Facebook.

Citeşte şi: Ludovic Orban îşi anunţă demisia de la preşedinţia Camerei Deputaţilor: „Gruparea demolatoare din jurul lui Cîţu, cu spijinul lui Iohannis, vrea să arunce în aer democraţia din România” VIDEO

Citește și…

Bomba zilei despre Pfizer! A apărut un nou efect advers GRAV al vaccinului asupra bărbaților:

Cei care aveți peste 40 de ani și luați aceste medicamente, riscați foarte mult

Sursa: RomaniaTV