PNL este pregătit să guverneze susţinut de PSD, cu Florin Cîţu premier. Şedinţă cu Klaus Iohannis la Vila Lac înainte de consultări

PNL este pregătit să guverneze susţinut de PSD, cu Florin Cîţu premier. Şedinţă cu Klaus Iohannis la Vila Lac înainte de consultări

UPDATE

: PNL a decis să meargă tot cu propunerea Florin Cîţu premier la consultările de joi de la Cotroceni. Pentru un guvern minoritar, în condiţiile în care USR nu este de acord, singura variantă este ca Guvernul Cîţu II să fie susşinut în Parlament de PSD.Alte Articole

Vestea tristă a dimineții. Din păcate, Alexandru Arșinel…

Alina Gorghiu, ironii zdrobitoare la adresa lui Orban: „Nu-l …Ludovic Orban: „Deja sunt cu un pas în afara PNL, ca să …

„Decizia BEx al PNL, luată în unanimitate, e una clară: propunerea PNL pentru funcția de prim-ministru este președintele partidului, Florin Cîțu”, transmite prim-vicepreședintele formațiunii Iulian Dumitrescu.

El adaugă că liderii liberali au convingerea că vor genera o majoritate în jurul PNL. Președintele Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru desemnarea unui nou candidat pentru funcția de prim-ministru pentru ziua de joi, începând cu ora 11.00. Guvernul Cioloș nu a întrunit miercuri numărul necesar de voturi pentru a fi învestit.

Cum se vor desfăşura consltările:

11:00 Consultări cu Partidul Național Liberal (PNL)

11:30 Consultări cu Partidul Social Democrat (PSD)

12:00 Consultări cu Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR)

12:30 Consultări cu Uniunea Salvați România (USR)

13:00 Consultări cu Alianța pentru Unirea Românilor (AUR)

13:30 Consultări cu Grupul Parlamentar al Minorităților Naționale

Florin Cîţu, sprijinit şi de colegii din PNL, susţin că situaţia actuală în care se găseşte România, în primul rând din punct de vedere medical, impune soluţii rapide, fapt pentru care liberalii ar fi dispuşi să negocieze cu „toate forţele politice parlamentare”, excluzând AUR. Având în vedere că PNL nu a dorit să negocieze nici cu USR în vederea refacerii aoliţiei de guvernare, rămân PSD, UDMR şi grupul minorităţilor naţionale, dar o alianţă între cele trei grupuri nu ar aigura o majoritate parlamentară.

„Votul de azi al Parlamentului a arătat că majoritatea parlamentară care a demis un guvern n-a reuşit să şi construiască unul. Majoritatea din 5 octombrie a avut ocazia să demonstreze că are o soluţie pentru ţară, dar ea a demonstrat că n-are niciuna. Ţara se află într-o situaţie pandemică foarte grea, cu un număr record de noi infecţii şi de decese. O astfel de situaţie reclamă responsabilitate şi compromisuri pentru rezolvarea crizei politice.

Asigurăm deja guvernarea interimară a ţării, împreună cu partenerii de la UDMR, iar trecerea spre un guvern cu puteri depline, având în continuare PNL ca forţă principală, se poate face foarte rapid şi fără nicio perioadă de adaptare. PNL îşi asumă deschiderea discuţiilor cu forţele politice parlamentare, cu excepţia AUR, în vederea creării rapide a unei majorităţi şi a unui guvern. Vom acţiona cu maturitate şi cu responsabilitate, fără vanităţi şi fără orgolii, ţinând cont de configuraţia politică a Parlamentului şi căutând în mod insistent soluţia care să scoată România din criză”, a spus Florin Cîţu miercuri.

Citeşte şi: Preşedintele Iohannis convoacă noi consultări cu partidele parlamentare după ce Guvernul Cioloş nu a primit votul Parlamentului

Liderul senatorilor PNL, Daniel Fenechiu: „În ipoteza în care USR-ul va refuza refacerea coaliţiei, cred că este obligatorie o discuţie cu PSD”

”Din punctul meu de vedere, în momentul de faţă, prioritatea este discuţia cu USR-ul. În ipoteza în care USR-ul va refuza refacerea coaliţiei, cred că este obligatorie o discuţie cu PSD, iar paleta de discuţii poate porni de la un Guvern minoritar şi poate merge până la un Guvern asumat”, a declarat senatorul PNL.

El a precizat că este ”o soluţie subsidiară”. ”E o discuţie politică, în care urmează să vedem dacă se poate construi ceva cu PSD-ul, în ipoteza în care USR-ul refuză refacerea coaliţiei”, a arătat el.

”Prioritatea şi curentul de opinie majoritar în PNL este pentru refacerea coaliţiei”, a mai precizat Fenechiu.

Președintele Klaus Iohannis ar urma să aibă, miercuri seară, o întâlnire cu liberalii la Vila Lac pentru a discuta despre formarea unui nou Guvern, spun surse din PNL.

La discuții ar urma să participe liderul PNL Florin Cîțu, prim-vicepreședinții Lucian Bode, Gheorge Flutur, Iulian Dumitrescu, Rareș Bogdan, plus încă doi vicepreședinți liberali.

Șeful statului a chemat partidele la consultări joi, de la ora 11.00, înainte să facă o nouă propunere de premier.

Guvernul Dacian Cioloș nu a obținut miercuri votul de învestitură în Parlament.

Citeşte şi: Alina Gorghiu, ironii zdrobitoare la adresa lui Orban: „Nu-l mai ia nimeni în serios în PNL. Cred că și domnul Biden demisonează dacă îi cere Ludovic”

Citește și…

Va mai amintiti de Carmen Bejan, studenta criminala din Timisoara? Vesti neasteptate din inchisoare! Da, e adevarat

Anamaria Prodan dă cărțile pe față. Impresara, mesaj dur …

Sursa: RomaniaTV