Răspunsul DNA referitor la dosarele care îl vizează pe Barna: unul s-a clasat, unul este în stadiul „in rem”

Răspunsul DNA referitor la dosarele care îl vizează pe Barna: unul s-a clasat, unul este în stadiul „in rem”

Procurorii arată că al doilea dosar în care este implicat Barna a fost clasat în final de DNA, pe 14 iunie 2021, după alte 2 clasări, o disjungere și o continuare de cercetări, o altă infirmare a clasării, o redeschidere și o reluare a urmăririi penale, o altă sesizare din oficiu, o expertiză DNA, un control al DLAF și o cercetare a procurorilor, care nu au ajuns la nicio concluzie care ar fi justificat continuarea investigaţiilor.

Un răspuns oficial al DNA, transmis la solicitarea Aleph News, arată că dosarul Direcției Naționale Anticorupție referitor la sesizările DLAF din mai 2021 încă se află pe rolul DNA, fiind începută urmărirea penală „in rem”, nicio persoană până în prezent neavând calitatea de suspect sau inculpat.Alte Articole

Vestea tristă a dimineții. Din păcate, Alexandru Arșinel…

Dosarul Colectiv, la şase ani de la tragedie. Avocaţii cer …CCR a respins sesizarea Ancăi Dragu privind remanierea miniștrilor …

„Un dosar având la bază aspectele la care faceți referire este în lucru pe rolul DNA – Structura Centrală, fiind începută urmărirea penală doar cu privire la faptă (“in rem”), prin urmare, în acest moment,  nicio persoană nu are calitatea de suspect sau inculpat”, se arată în răspunsul DNA.

Pe 11 mai 2021, Departamentul pentru lupta antifraudă – DLAF a anunțat într-un răspuns pentru sursa citată că a finalizat acțiunile de control privind modul în care au fost implementate proiectele finanțate din Fondul Social European (FSE) prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013, Axa prioritară 6 – „Promovarea incluziunii sociale”, Domeniul major de intervenție 6.1 –  „Dezvoltarea economiei sociale”: „Punți comunitare” (POSDRU/168/6.1/S/146256, cod SMIS 56760), „SES-am Deschide-te!” (POSDRU168/6.1/S/144808, cod SMIS 56699), „Incluziune socială și pe piața muncii prin întreprinderi sociale” (POSDRU/84/6.1/S/53560, cod SMIS 21583), beneficiar unitatea administrativ-teritorială Județul Alba, prin Consiliul Județean Alba.

„În urma verificărilor efectuate în cazul proiectelor „Punți Comunitare” (cod SMIS 56760) și „SES-am deschide-te!” (cod SMIS 56699) au rezultat indicii privind posibila săvârșire a unor fapte de natură penală motiv pentru care, Departamentul pentru lupta antifraudă – DLAF a procedat, la data de 05.05.2021, la întocmirea actelor de sesizare. Întreaga documentație se află în procedură de transmitere către Direcția Națională Anticorupție – Secția de Combatere a Infracțiunilor Asimilate Infracțiunilor de Corupție. Constatările vizează 4 persoane care, la data faptei, dețineau calitățile de expert cu atribuții de recrutare respectiv, manageri ai structurilor de economie socială (entități înființate în cadrul proiectelor).

DNA: În dosarul de corupţie vizând fapte împotriva intereselor financiare ale UE fapta nu există

Cu privire la proiectul „Incluziune socială și pe piața muncii prin întreprinderi sociale” (POSDRU/84/6.1/S/53560 – cod SMIS 21583), în urma verificărilor efectuate nu au rezultat indicii privind săvârșirea unor fapte de natură penală. Iar verificările cu privire la proiectul „Biblioteca bunelor practici. Concept inovator de dezvoltare a mediului rural” (POSDRU/135/5.2/S/125782 – cod SMIS 51031), având ca beneficiar S.C. Grupul de Consultanță pentru Dezvoltare DCG SRL, sunt în curs. Conform prevederilor legale, Departamentul pentru lupta antifraudă – DLAF va putea oferi mai multe informații numai după finalizarea investigațiilor”, a anunțat pe 11 mai DLAF.

În privința celui de-al doilea dosar penal deschis de DNA cu referire tot la „scandalul Barna” ( dosarul nr.38/P/2018 al DNAAlba, înregistrat la DNA Central sub nr.224/P/2019), DNA a anunțat că, după 3 ani, la data de 14 iunie 2021 a clasat cauza, pe motiv că „fapta nu există”.

În răspunsul transmis de DNA instituţia oferă și amănunte în legătură cu istoria acestui dosar, după cum urmează:

„Nicio persoană nu a avut calitatea de suspect sau inculpat în dosarul al cărui număr de înregistrare îl menționați în cerere.

Inițial, cauza s-a aflat pe rolul DNA – Serviciul teritorial Alba Iulia având ca obiect  presupuse infracțiuni asimilate celor de corupție și a unor infracțiuni îndreptate împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene.

În această cauză, în care urmărirea penală a fost începută doar cu privire la faptă “in rem”, la data de 02 aprilie 2018, procurorii anticorupție au dispus soluția clasării conform art. 16 alin 1, lit. b („fapta nu este prevăzută de legea penală…”) din Codul de Procedură Penală. De asemenea, a mai fost dispusă soluția disjungerii și continuarea cercetărilor într-o cauză nou constituită în cadrul aceleiași unități de Parchet.

Citeşte şi: Florin Cîţu susţine vaccinarea obligatorie în România: „Dacă o să fie concluzia că asta este cea mai bună soluţie, eu sunt de acord”

Citește și…

Adriana Iliescu nu a mai fost văzută de 3 săptămâni! Nici la telefon nu răspunde! Ce întâmplă

Anamaria Prodan dă cărțile pe față. Impresara, mesaj dur …

Sursa: RomaniaTV