Sâmbăta morților 2021. Ce este bine să dai de pomană de Moșii de toamnă. Ce să nu faci sub nicio formă în această zi. Este mare păcat!

Sâmbăta morților 2021. Ce este bine să dai de pomană de Moșii de toamnă. Ce să nu faci sub nicio formă în această zi. Este mare păcat!

Sâmbăta morților 2021. Ziua de sâmbătă este dedicată întotdeauna pomenirii morților. S-a ales această zi întrucât, potrivit scrierilor bisericești, trupul Mântuitorului a fost înmormântat într-o zi de sâmbătă.

Ortodocşii respectă aproximativ 20 de zile de Moși peste an. Cele mai importante sunt, însă, Moșii de primăvară, sărbătoriţi odată cu cei 40 de Mucenici, Moșii de vară – prăznuiţi în sâmbăta din Ajunul Rusaliilor, Moșii de Toamnă, între 26 octombrie și 8 noiembrie, și Moşii de iarnă, sărbătoriţi înaintea Lăsatului de sec de carne pentru Postul Crăciunului.Alte Articole

Vestea tristă a dimineții. Din păcate, Alexandru Arșinel…

Andra vorbeşte despre divorţ. Cum se înţelege cu Cătălin …Plaja din Eforie se va lărgi cu zeci de hectare. Lucrările …

Sâmbăta morților 2021. Ce este bine să dai de pomană de Moșii de toamnă

În credinţa populară, la răscruce de timp, adică atunci când se schimbă anotimpurile, se poate trece foarte ușor din lumea morților în cea a viilor, astfel că sufletele celor răposaţi revin la locurile dragi. Se spune că, în cazul în care nu li se aduc ofrande, aceste suflete se răzbună. În schimb, cei care primesc de pomană de la rude, le ajută pe acestea să aibă parte de sănătate, de prosperitate şi le apără de cele rele.

Citeste si Reteta coliva. Cum sa te pregatesti pentru Mosi

Tradiţia spune că, de Moşii de toamnă, este bine să dai de pomană în special colaci și colivă, însă şi alte alimente sunt la fel de bine primite.

De obicei, Moşii de toamnă se sărbătoresc în prima sâmbătă a lunii noiembrie, însă, în acest an, Sâmbăta Morţilor pică mai devreme cu câteva zile.

Potrivit tradiţiei ortodoxe, în această zi este bine să duci la biserică, spre a fi sfinţite, prescuri, colivă și o sticlă de vin. Pe lângă acestea, pot fi adăugate dulciuri, fructe, legume, prăjituri sau alte preparate gătite în casă (pilaf, carne, peşte, sarmale). Toate vor fi sfinţite de preot înainte de a fi împărţite.

Pe lângă cele ale gurii, este recomandat să duci la biserică, în această zi, şi tămâie, cărbuni şi un prosop, care vor fi date preotului.

E mare păcat să faci aceste lucruri în Sâmbăta morţilor

În această zi de pomenire a celor răposaţi, din respect pentru aceştia, nu este bine ca gospodinele să facă treabă, în special să măture, să arunce gunoiul sau să spele. Există credinţa că, făcând aceste treburi, praful se ridică în ochii celor răposaţi sau se aşază pe mâncarea care li se dă drept ofrandă, odată cu apa murdară rezultată de la spălat.

În Sâmbăta morţilor, este însă bine ca, pe lângă alimentele date de pomană, gospodinele să cureţe mormintele și să așeze flori și lumânări aprinse la căpătâi.

Citeste si Sfânta Cuvioasă Parascheva. Lucruri mai puţin ştiute despre coroana ce împodobeşte moaştele sfintei

 

Citește și…

Medicul din ROMANIA a spus TOTUL: Dacă s-ar fi ştiut, nu ar mai fi venit oamenii să se…

Anamaria Prodan dă cărțile pe față. Impresara, mesaj dur …

Sursa: RomaniaTV