Studiu Covid: „La şase luni de la vaccinare, imunitatea celulară rămâne bună la 89% dintre persoane, în ciuda scăderii de 92% a anticorpilor”

Studiu Covid: „La şase luni de la vaccinare, imunitatea celulară rămâne bună la 89% dintre persoane, în ciuda scăderii de 92% a anticorpilor”

La compararea celor două tipuri de imunitate, rezultatele acestui studiu sunt contradictorii: imunitatea umorală prezintă o scădere vertiginoasă după jumătate de an de la vaccinarea împotriva coronavirusului, dar imunitatea celulară rămâne.

Concluziile acestui studiu au fost publicate luni de către Diário de Notícias, dar lucrarea completă va fi prezentată pe 11 noiembrie, la Barcelona.Alte Articole

Vestea tristă a dimineții. Din păcate, Alexandru Arșinel…

BILANŢ COVID 1 noiembrie. Peste 6.000 de infectări cu Covid …O tulpină și mai contagioasă a COVID ar putea apărea în …

Citeşte şi Părintele anesteziei din România spune că sănătatea e strâns legată de religie. „Toată imunitatea organismului ţine de credinţă”

Directorul Serviciului de Patologie Clinică al CHMT, Carlos Cortes, a explicat pentru Diario de Noticias că studiul a început cu evaluarea imunității umorale la peste 2.000 de angajați CHMT care s-au oferit voluntari. Aveau vârste cuprinse între 24 și 67 de ani, fiecare cu un control la activ înainte de vaccinare, pentru a verifica dacă persoana avea sau nu deja anticorpi împotriva virusului; alt control a fost făcut după prima doză de vaccin; a urmat altul, după a doua doză, apoi după trei luni, șase (ceea ce s-a întâmplat deja) și vor urma altele două, după nouă și, respectiv douăsprezece luni de la vaccinare.

Citeşte şi Agenţia Europeană a Medicamentului: Vaccinarea suplimentară cu un ser diferit de cel folosit întăreşte şi mai mult imunitatea

„După șase luni, 89% dintre persoanele vaccinate și-au menținut imunitatea celulară pozitivă”, spune profesorul Carlos Cortes. Un fapt cu atât mai important atunci când știm că „celulele T sunt tocmai cele care păstrează memoria virusului și care, atunci când intră în contact cu acesta, produc substanțe – precum interferonul gamma – care vor ajuta organismul să distrugă celulele infectate și să neutralizeze virusul”.

Cu alte cuvinte, în timp ce evaluarea imunității celulare pare să ofere „protecție sigură” după șase luni, imunitatea umorală a arătat o scădere vertiginoasă a anticorpilor, în jur de 92%.

„Acest studiu este important pentru că nu există nimic publicat în mod constant despre imunitatea celulară”, mai spune medicul.

Citește și…

DOLIU imens în România! A MURIT fostul președinte

Anamaria Prodan dă cărțile pe față. Impresara, mesaj dur …

Sursa: RomaniaTV