Kelemen Hunor: „UDMR va merge la Cotroceni cu propunere de prim-ministru”. Nu exclude o coaliție cu PSD și PNL

Kelemen Hunor: „UDMR va merge la Cotroceni cu propunere de prim-ministru”. Nu exclude o coaliție cu PSD și PNL

Kelemen Hunor, liderul Uniunii Democratice Maghiare din România, a anunțat, prin intermediul unei postări pe Facebook, că UDMR va prezenta președintelui Iohannis o propunere de prim-ministru.

„UDMR va avea propunere de premier cu care vom merge în fața președintelui, dacă ne va chema la consultări. Nu consider că este o propunere deplasată ca într-o următoare coaliție – indiferent că va fi o coaliție PNL-USR-UDMR sau PNL-PSD-UDMR – primul-ministrul să fie dat de cea mai mică formațiune, cea care reprezintă stabilitatea.Alte Articole

Anamaria Prodan dă cărțile pe față. Impresara, mesaj dur …

Ludovic Orban, ironii pe bandă rulantă la adresa colegilor …Florin Cîţu se distanţează de aripa Orban din PNL. „Avem …

Kelemen Hunor: PNL şi USR să termine cu acuzaţiile, cu jignirile. Trebuie să negociem

Se poate vorbi despre faptul că UDMR are doar 6-7% în parlament, dar nu acesta este important! Este mai important să abordăm problema formării guvernului din perspectiva faptului că premierul ar trebui desemnat din partea acelei formațiuni politice, care a fost vocea rațiunii și a consecvenței în ultima perioadă și a cărei propunere este o persoană integratoare, care să coaguleze toate forțele politice responsabile.”, a declarat liderul UDMR pe rețelele de socializare.

Într-un interviu pentru Radio RFI, Kelemen Hunor a precizat că o eventuală coaliție cu PNL și PSD că ar fi „o majoritate confortabilă”.

„O majoritate confortabilă, dar dacă nu dai o perspectivă, inclusiv privind amendarea Constituției, atunci ce rost mai are o astfel de majoritate, unde unii sunt pe poziția bunicii în ziua în care vine poștașul, să stea frumos în geam”, a subliniat liderul UDMR.

Kelemen Hunor a afirmat despre coaliția UDMR că „sunt posibilități și cu USR-ul și cu PSD-ul, dar trebuie să vezi care e dezideratul, trebuie să dai o perspectivă mai lungă, mai mare, mai consistentă, indiferent în ce direcție te duci, altfel nu se poate forma o majoritate stabilă, nu se poate forma o majoritate constructivă și ne trezim peste 3, 4, 5 luni de zile cu aceleași probleme. Deci dacă nu deschizi o perspectivă, nu dai o substanță, acest lucru înseamnă inclusiv problema colaborării după 2024, e greu să faci un Guvern stabil”. Liderul UDMR precizează că prima variantă de coaliție ar fi cu USR: „Prima variantă, sigur, ar fi cu USR-ul, din punctul nostru de vedere, așa cum am plecat la drum acum aproape un an de zile. Acest lucru înseamnă 52%, aproape 53% din Parlament. Este o majoritate simplă, dacă adăugăm și grupul Orban, trebuie să negociezi cu ei, înseamnă 56%”.

Kelemen Hunor îi strică „socotelile” lui Cîţu: Acest guvern nu va trece, se poate ajunge la anticipate

În opinia sa, „dacă mergi pe varianta PSD-PNL, înseamnă 59%, aproape 60%, fără gruparea Orban, deci este o majoritate clară. Dacă adaugi și UDMR-ul și minoritățile la o astfel de variantă, ajungi la o majoritate de peste 65% și chiar 69% aproape cu minoritățile, aproape 70% cu minoritățile naționale. Este o majoritate confortabilă, dar dacă nu dai un deziderat și nu dai o perspectivă, inclusiv privind amendarea Constituției, atunci ce rost mai are o astfel de majoritate, unde unii sunt pe poziția bunicii în ziua în care vine poștașul, să stea frumos în geam, ceea ce nu este de dorit”.

Citește și…

Vești foarte BUNE pentru românii care NU vor să se vaccineze..

Smiley a spus de ce nu se căsătorește cu Gina Pistol: Sunt neatent…

Sursa: RomaniaTV