Şedinţă decizivă pentru formarea Guvernului, luni, la PNL. Liberalii decid ultimele detalii ale viitoare coaliţii, cum se împart principalele funcţii în stat

Şedinţă decizivă pentru formarea Guvernului, luni, la PNL. Liberalii decid ultimele detalii ale viitoare coaliţii, cum se împart principalele funcţii în stat

Ședința BPN  va avea loc la sediul din Modrogan și este prima după cea în care liberalii au stabilit flexibilizarea mandatului de negociere și faptul că sunt deschiși la discuții și cu PSD, pentru formarea unui nou Guvern, după ce Guvernul Cioloș a picat votul din Parlament, iar premierul desemnat Nicolae Ciucă şi-a depus mandatul înaintea audierilor miniştrilor propuşi de către comisiile parlamentare.

EXCLUSIV | Victor Ponta vrea PSD la guvernare. „Ştiţi cum e PNL cu USR? Ca soţul cu soţia care se bat în faţa blocului de 10 ori şi a 11-a oară se împacă. Evident că nu poate fi decât Guvern PSD cu sprijinul PNL-ului”

O serie de discuţii tensionate au avut loc în PNL în ultimele zile, în contextul deciziei cu privire la partenerul de guvernare cu PSD sau USR, au declarat surse din cadrul partidului și pentru News.ro. Astfel, preşedintele Klaus Iohannis presează partidul pentru o alianţă cu PSD, mai mulţi lideri PNL spunând că au fost sunaţi de şeful statului în acest sens.Alte Articole

Răsturnare de situaţie în scandalul morţii lui Petrică Mâţu …

Gabriela Firea îl acuză pe Nicuşor Dan că îşi însuşeşte …Daniel Fenechiu, despre o alianţă PNL – PSD: Am avea …

Pe de altă parte, alţii susţin că nu au existat telefoane din partea preşedintelui Iohannis, acuzându-i pe cei care declară contrariul că „vor să pară mai importanţi decât sunt”. „Nişte închipuiţi”, a declarat unul dintre liberali.

Surse din cadrul PNL au precizat că există un puternic curent de opinie în partid pentru o guvernare alături de PSD, cu Nicolae Ciucă premier, iar Florin Cîţu preşedintele Senatului. Sursele citate au explicat că mai mulţi lideri PNL au avertizat că există pericolul scindării formaţiunii dacă Florin Cîţu ar rămâne fără nicio funcţie publică, având doar şefia partidului.

”Nu există încă o decizie. Nu vom risca ruperea partidului, nici măcar dacă preşedintele Iohannis ne-ar împinge. Dacă partidul spune ”nu” unei alianţe cu PSD, mai bine mergem în opoziţie”, a precizat pentru News.ro unul din liderii partidului.

Potrivit acestuia, nici Florin Cîţu, nici Klaus Iohannis nu pot împinge PNL spre o alianţă cu PSD, acest lucru putându-se întâmpla doar la presiunea primarilor, a preşedinţilor de CJ şi a liderilor de organizaţii judeţene ”de a nu scoate partidul de la guvernare”.

Cum ar putea arăta un Guvern PNL-PSD şi ce funcţie ar urma să ocupe Cîţu

”Aritmetica bate influenţa”, a precizat unul dintre liderii PNL.

Totodată, va fi și prima întâlnire oficială în PNL după discuțiile care au avut loc la Parlament cu delegația PSD.  În cadrul discuțiilor dintre PSD și PNL s-a convenit și că, dacă se vor alia, ambele partide vor intra într-un viitor Guvern cu prima linie politică, „cu cei mai puternici și influenți lideri”. Ceea ce înseamnă că din viitorul guvern PNL – PSD ar putea face parte inclusiv Alexandru Rafila, Gabriela Firea, Mihai Tudose și Sorin Grindeanu, potrivit unor surse din PSD, citate de Libertatea.

Social-democraţii pun şi condiţii pentru a intra alături de PNL la guvernare: în afară de cele 50% dintre portofolii, cei din PSD vor mărirea majorarea salariului minim de două ori, în 2022, astfel încât să ajungă la 3.000 de lei, și majorarea pensiilor cu 11%, chiar de la 1 ianuarie. Și, spun social-democrații, s-au găsit și bani în buget pentru aceste măriri.

Unii lideri din PNL sunt nemulțumiți de posibilitatea unui guvern PNL – PSD, dar spun că aceasta ar fi varianta care se conturează.

„Florin Cîțu dorește șefia Senatului” Președintele PNL vrea pentru el poziția de președinte al Senatului, susțin surse politice. „Nu a spus-o niciodată direct, dar a lăsat să se înțeleagă din discuțiile avute, a reieșit acest lucru”, au spus membri ai PNL. Senatul e condus, deocamdată, de Anca Dragu, de la USR, iar Florin Cîțu nu și-a exprimat nicio opinie oficială în acest sens.

Citeşte şi: Lia Olguţa Vasilescu dezvăluie cum vor creşte pensiile din România mai mult decât e prevăzut în PNRR. „Sunt șanse. Nu renunţăm”

Citește și…

Cine se va ocupa de înmormântarea lui Petrică Mâțu Stoian și unde va avea loc slujba de pomenire! ACUM S-A AFLAT!

De ce nu a avut niciodată copii Petrică Mâţu Stoian? A fost marea supărare din viaţa artistului

Sursa: RomaniaTV