Tăierea moțului. Originile seculare ale uneia dintre cele mai importante tradiții la români

Tăierea moțului. Originile seculare ale uneia dintre cele mai importante tradiții la români

Tăierea moțului este unul dintre cele mai importante momente conform tradiției românești. Acest obicei are de fapt origini păgâne, deoarece vechii locuitori ai Daciei l-au preluat de la popoarele antice cum ar fi romanii.

Spre deosebire de tradiția de pe la noi, romanii de odinioară tăiau moțul pruncului la o săptămână după naștere. Pentru ei, acest ritual reprezenta de fapt botezul. În timp ce se tăia moțul, copilul era îmbăiat și i se dădea un nume, iar toți cei prezenți îi aduceau daruri și bani.Alte Articole

Primul rezultat al necropsiei lui Petrică Mâțu Stoian! De …

Anamaria Prodan pleacă defintiv din România. Destinaţie surprinzătoare: …Nu amesteca niciodată clorul cu oțet! Este una dintre cele …

Nu doar românii celebrează „Tăierea moțului”, în Rusia acest obicei există încă din timpuri străvechi și era rezevat doar bebelușilor de sez masculin ca un ritual de recunoaștere a bărbăției.

Mama trebuia să păstreze moțul copilului și să îl afume când acesta era bolnav, un obicei care se practica în veacurile trecute și în zonele de nord ale țării noastre.

Spre Tradiţii de Sfinţii Petru şi Pavel. Ce este bine să porţi în buzunare în această zi pentru a fi ferit de necazuri

Spre deosebire de botez, care este un act creștin, tăierea moțului este legată de preziceri, magie și destin și nu este decât un obicei profan, care marchează primul an al copilului.  Învățăturile creștine spun că viața omului nu poate fi predestinată, pentru că misiunea lui este să devină mai bun cu fiecare zi, pentru a căpăta mântuirea la sfârșitul vieții sale.

Șuvița pe care o taie nașa la mica petrecere de 1 an, se lipește de o monedă de argint cu ceară de la lumânarea de botez și se leagă cu o fundă roșie. Moneda de argint simbolizează sănătate, prosperitate și o viață liniștită. Nașii trebuie să aibă musai o monedă de argint la ei pentru tăierea moțului.

După tăierea șuviței, deasupra capului copilului se rupe o turtă mare și frumoasă în patru bucăți. În unele zone ale țării, turta se rupe doar la fetițe, în alte zone se respectă acest obicei atât pentru fetițe, cât și pentru băieți. Turta reprezintă și ea prosperitatea, norocul și o căsnicie bună pentru fete.

Obiectele pe care nașa le pune pe o tavă, înaintea copilului, după ce i-a luat moțul, capătă și ele funcție magică. Părinții abia așteaptă să vadă ce alege copilul: bani, chei, bijuterii, telefon sau diverse obiecte care amintesc de meserii bănoase. La fel ca și ursitoarele, aceste obiecte nu au cum să stabilească destinul copilului, dar ele reprezintă un simbol al intrării în comunitate.

Sf Mihail şi Gavril 2021. Tradiţii şi superstiţii. Ce se întâmplă în pragul morţii cu cei care nu au respectat sărbătoarea Sfinţilor Arhangheli în timpul vieţii

Se spune că primele 3 obiecte pe care le alege bebe sunt definitorii pentru preferințele și alegerile lui în viață. Astfel că, pe tavă, trebuie să punem obiecte cât mai diferite, din diverse domenii de activitate, arte, sporturi sau jocuri, relatează libertateapentrufemei.ro.

 

Citește și…

De ce s-a stins Petrică Mîțu Stoian. Iată primul rezultat al autopsiei

Cine este fosta soție a lui Petrică Mâțu Stoian! Aceasta l-a cunoscut pe artist în…

Sursa: RomaniaTV