Iată rețeta pentru cea mai bună colivă tradițională. Secretul pe care trebuie să îl știe orice gospodină

Iată rețeta pentru cea mai bună colivă tradițională. Secretul pe care trebuie să îl știe orice gospodină

Iată rețeta pentru cea mai bună colivă tradițională. Acest aliment are rădăcini străvechi și se prepară în doi timpi. Vezi în rândurile de mai jos cum poți să faci cea mai bună colivă după rețeta tradițională.

Iată rețeta pentru cea mai bună colivă tradițională. Secretul pe care trebuie să îl știe orice gospodinăAlte Articole

Vestea tristă a dimineții. Din păcate, e vorba despre Camelia …

Cine este și cum arată bărbatul din viaţa lui Denise Rifai. …Mihai Mitoşeru, primele declaraţii despre starea mamei sale: …

Ingrediente

1 kg de grâu (arpacaș)

1 kg miez de nuci

250 g zahăr

coajă rasă de la o lămâie

coajă rasă de la o portocală

scorțișoară

esență rom, după gust

Pentru ornat:

zahăr pudră sau pesmet din biscuiți

cacao

bomboane colorate

Seara, grâul se alege cu mare atenție, îndepărtându-se pleava și bucățelele de grâu sparte. Apoi se spală în 9 ape călduțe (corespunzătoare celor 9 cete îngerești) și se pune la fiert în 3 litri de apă, la foc potrivit de mare.

Când începe să fiarbă apa, se dă flacăra mai mică. În timpul fierberii nu se amestecă cu lingura, ci se mișcă oala din când în când, astfel ca grâul să nu se lipească. Se ține pe foc până ce apa scade și, când apa a scăzut aproape complet, se adaugă puțină sare și zahărul, amestecând ușor cu lingura de lemn. Se mai lasă 5-10 minute până când nu mai este apă, iar bobul de grâu este „înflorit”.

După fiert, grâul se răstoarnă într-o oală smălțuită și se acoperă cu un ștergar umed pentru a nu face coajă. Tot seara se poate curăța și miezul de nucă. Jumătate din cantitate se dă prin mașina de tocat, iar cealaltă jumătate din miejii de nucă se vor tăia cu cuțitul în bucățele mai mici. 10-20 de jumătăți întregi de miez de nucă se opresc pentru ornat.

A doua zi, dimineața, dacă s-a format coaja la grâu, se îndepărtează. Se adaugă miezul de nucă sfărâmată și un sfert din cantitatea de nucă ce a fost dată prin mașină. Se adaugă aromele, după gust, esența de rom, scorțișoara, coaja rasă de lămâie și cea de portocală. Toată compoziția se frământă bine cu mâna.

Citește și: Cea mai bună rețetă de dulceață de gutui, fără fierbere. Metoda care va da gospodinele pe spate! E gata în doar cinci minute!

Compoziția obținută se așază pe platouri, nivelându-se bine. Se adaugă pe deasupra restul de nucă măcinată, astfel încât să fie un strat destul de gros, apoi se presară printr-o strecurătoare mică zahărul pudră. Acum coliva se poate orna, după preferințe, cu miezul de nucă păstrat și cu bomboanele colorate și se poate face și o cruce deaupra din cacao, folosind un șablon.

Citește și: Gogoşari în oţet, reţeta cu care nu dai greş niciodată. Ce pui în zeamă ca să-ţi iasă delicioasă

Citește și…

Petrică Mîțu Stoian suferea de o boală foarte GRAVĂ încă din 2019, de care doar familia a știut: „A făcut chimioterapie, și-a scos…”! Detaliul uluitor făcut abia acum public. Dureros prin ce a trecut artistul, sora lui rupe tăcerea: „După…

Primul rezultat al necropsiei lui Petrică Mâțu Stoian! De ce a decesat artistul?

Sursa: RomaniaTV