Dacian Cioloş, preşedinte USR: „Negocierile dintre noi şi PNL nici nu au existat”

Dacian Cioloş, preşedinte USR: „Negocierile dintre noi şi PNL nici nu au existat”

Dacian Cioloş susţine că preşedintele Klaus Iohannis a avut un rol determinant în alegerea PNL de a se alia pentru a forma guvernul cu PSD, în loc să refacă coaliţia de dreapta cu USR.

„Nici nu au avut loc negocierile cu noi. Am avut o întâlnire preliminară, exploratorie, în care am înţeles că PNL, înainte de a decide unde ciuguleşte, vrea să vadă cam despre ce e vorba şi acea întâlnire a fost exploratorie, să vedem cam despre ce am discuta şi care ar fi condiţiile preliminare, dacă ar fi să negociem. Şi înţelegerea mea atunci, a noastră, a colegilor din echipa de negociere de la USR a fost că după acea discuţie preliminară în care şi noi ne-am spus punctul de plecare şi cei de la PNL, PNL a avut o întâlnire şi cu PSD şi înţelegerea noastră era ca apoi, în Biroul lor Politic Naţional urmau să prezinte ambele opţiuni şi să decidă Biroul Politic dacă încep negocierile de formare a Guvernului cu noi sau cu PSD. În acea întâlnire, am înţeles, s-a discutat doar despre opţiunea PSD şi s-a votat cumva prin eliminare negocierile cu USR”, a declarat Dacian Cioloş, la Digi 24.Alte Articole

Niculina Stoican a recunoscut tot, după moartea lui Petrică …

Olguţa Vasilescu, PSD: „Condiţionăm intrarea la guvernare …Întâlnire decisivă între Florin Cîţu şi Marcel Ciolacu: …

Dacian Cioloş a precizat că, încă de la întâlnirea preliminară, liberalii au anunţat că îl vor susţine pe Florin Cîţu în funcţia de premier.

„Nu a fost un blocaj total, cel puţin în felul în care s-au exprimat colegii de la PNL niciodată, tocmai de asta noi am tot lăsat o decizie definitivă din partea noastră ca să vedem, să înţelegem ce vor colegii de la PNL. Am spus-o şi public, de mai multe ori, le-am cerut să ia o decizie odată pentru totdeauna şi să tranşeze dacă vor să negocieze cu noi. Ni s-a spus că, dacă ar fi să negociem o majoritate, opţiunea PNL pentru premier este preşedintele partidului, Florin Cîţu. Asta ni s-a spus şi la acea discuţie preliminară, da. Şi de altfel atunci când domnul Ciucă a fost desemnat premier niciun moment PNL nu a spus că vrea să construiască o majoritate în Parlament şi un guvern majoritar cu  domnul Ciucă premier. Opţiunea a fost foarte clară, Ciucă premier, dar cu guvern minoritar. Şi domnului Ciucă i-am propus să începem discuţiile pentru construirea unei majorităţi în Parlament, însă conducerea PNL nu a dorit acest lucru, a vrut să meargă doar cu guvern minoritar. Deci era aproape o misiune imposibilă pentru domnul Ciucă, practic”, a susţinut Dacian Cioloş.

Dacian Cioloş: „Preşedintele Iohannis şi-a dorit această majoritate care se formează acum”

Întrebat dacă a avut vreo discuţie pe această temă cu preşedintele Klaus Iohannis, Dacian Coloş a explicat că au existat doar discuţiile din cadrul consultărilor de la Cotroceni.

„Nu, nu am avut alte discuţii cu preşedintele Klaus Iohannis decât consultările la care am participat cu colegii”, a declarat Cioloş.

Întrebat, de asemenea, dacă preşedintelui Klaus Iohannis îi aparţine decizia de înlocuire a USR cu PSD, Dacian Cioloş a afirmat că şeful statului a jucat un rol determinant.

„Nu ştiu dacă îi aparţine în totalitate, dar în mod clar preşedintele Klaus Iohannis a jucat un rol determinant şi asta o spun colegii din PNL. Şi asta e o constatare, nu e o presupunere. E o constatare din informaţii pe care le-am avut de la colegi din PNL, inclusiv anumite poziţionări mai mult sau mai puţin publice, că preşedintele Iohannis şi-a dorit această majoritate care se construieşte acuma. Nu ştiu dacă a eliminat complet posibilitatea unei refaceri a coaliţiei, dar domnul Iohannis a arătat nemulţumit de coaliţie inclusiv la discuţiile pe care le-am avut la consultări”, a declarat Cioloş.

Citeşte şi: Întâlnire decisivă între Florin Cîţu şi Marcel Ciolacu: „Vom avea creşteri de pensii şi alocaţii în 2022”. Luni am putea afla noul premier

Citește și…

Viorel Lis, în stare gravă la spital. Toţi se roagă pentru el

Cu ce a rămas soția lui Petrică Mâțu Stoian după moartea artistului. Total neașteptat

Sursa: RomaniaTV