Studiu: Deciziile luate în primele două ore după trezire sunt cu 51% mai puţin inspirate decât cele luate în orice alt moment al zilei. Explicaţia psihologului Mirela Zivari

Studiu: Deciziile luate în primele două ore după trezire sunt cu 51% mai puţin inspirate decât cele luate în orice alt moment al zilei. Explicaţia psihologului Mirela Zivari

Cum să iei decizii inspirate. Reputatul psiholog Mirela Zivari a explicat, pentru Antena 3, mecanismul de funcţionare a minţii noastre imediat după trezire. Concret, mintea noastră are nevoie de un timp de adaptare la starea de trezie.

Cum să iei decizii inspirate. Explicaţia psihologului Mirela ZivariAlte Articole

Iubita secretă a lui Petrică Mâțu Stoian nu s-a măritat …

Pepe, dezvăluiri extrem de sincere despre relația cu foștii …Mitul biblic „Sodoma și Gomora”, adevărul istoric …

„Avem nevoie de mai mult timp până când capacitatea de concentrare a atenției, mecanismele noastre de gândire complexă să intre în funcțiune. 

Fiecare dintre noi știe că are un anumit ritm și, dacă ne-am obișnuit să ne trezim devreme, cu siguranță într-o oră-două, sau poate chiar mai devreme, în funcție și de tipul de situație pentru care trebuie să luăm o decizie, am putea să fim extrem de proactivi și atenți când ne hotărâm să facem un anumit lucru.

Citeste si EXCLUSIV | Cum vor fi afectaţi copiii de măsurile de distanţare şi închiderea şcolilor. Avertismentul psihologului Keren Rosner: „Va fi un comportament de însingurare, de evitare a celorlalţi”

Dacă ritmul este mai spre după-amiază, e posibil să avem nevoie să ne încadrăm în acel interval de timp. Cred că ține de fiecare dintre noi să se gândească la faptul că, de cele mai multe ori, deciziile nu sunt raționale, sunt mai degrabă afective, iraționale, și că e nevoie să te gândești și să iei toate informațiile pentru ca decizia ta să fie una bună pentru tine în acel moment în care o iei„, a precizat reputatul psiholog la Antena 3

Citeste si Cum să ai un somn liniştit. Un reputat medic recomandă tehnica ”10-3-2-1”. VIDEO

Facultăţile cognitive au nevoie de câteva ore pentru a-şi reveni complet după somn

Potrivit lui Kenneth Wright, expert neurolog, „cogniţia este în starea cea mai bună cu câteva ore înainte de ora normală de somn și în starea cea mai rea în preajma orei normale de trezire„. În momentele în care apare inerția somnului (trezitul brusc, atunci când sună alarma), majoritatea persoanelor fac lucruri pe care nu le-ar face în alte momente ale zilei.

Alte studii au constatat că inerția somnului poate dura două ore sau chiar mai mult. Unul dintre studii a presupus monitorizarea unor persoane timp de trei zile consecutive. În cadrul acestuia, cercetătorii Charles Czeisler, Megan Jewett și colegii lor de la Harvard Medical School au descoperit că inerția somnului dispare la 2-4 ore de la momentul debutului.

În timp ce participanții au afirmat că se simt treji după 40 de minute, facultățile lor cognitive nu și-au revenit complet pentru mai mult ore. Aşadar, creierului nostru îi ia destul de mult timp să se adapteze la ritmul normal.

Citește și…

Scandalul dintre Petrică Mâțu Stoian și Niculina Stoican, confirmat chiar de cântăreț! Ce a postat artistul pe Facebook, înainte să moară

A murit. Fiica lui Vadim Tudor a rămas văduvă…

Urmarește RomaniaTV.net și pe Google News

Sursa: RomaniaTV