Testele de salivă pentru elevi vor putea fi făcute la şcoală sau acasă. Instrucţiunile de utilizare a acesta, elaborate de Ministerul Sănătăţii

Testele de salivă pentru elevi vor putea fi făcute la şcoală sau acasă. Instrucţiunile de utilizare a acesta, elaborate de Ministerul Sănătăţii

Ministerul Sănătăţii vine cu noi precizări cu privire la procedura de lucru privind realizarea testării rapide antigen din salivă în unitățile de învățământ. Oficialii din Ministerul Sănătăţii au transmis instrucţiunile care trebuie urmate la efectuarea testelor pe bază de salivă în cazul elevilor.

Potrivit documentului, testarea din salivă poate fi făcută la şcoală, dar şi acasă.Alte Articole

Benone Sinulescu și-a făcut testamentul încă din… Iată …

Sorin Cîmpeanu, decizie importantă pentru elevi: Va fi permisă …Bill Gates prevede revenirea la normalitate în 2022: „Decesele …

Citeşte şi: Scandal pe testarea elevilor. Ministrul Sănătăţii: „Toţi fug, nimeni nu vrea să-şi asume răspunderea”

INSTRUCȚIUNE

Art. 1. (1) Prezenta instrucțiune are ca scop asigurarea unui cadru unitar de realizare a activității de testare a preșcolarilor/elevilor prin teste rapide antigen non-invazive efectuate din proba de salivă, la nivelul tuturor unităților de învățământ.

(2) Procedura de administrare a testelor rapide antigen non-invazive efectuate din proba de salivă, care urmează a fi utilizate în unitățile de învățământ este prevăzută în Anexa 1, care face parte integrantă din prezenta instrucțiune.

(3) Modelul Formularului de exprimare a consimțământului părintelui sau al reprezentantului legal al preșcolarului/elevului, în vederea realizării testării prin teste rapide antigen non-invazive din probă de salivă este prevăzut Anexa 2, care face parte integrantă din prezenta instrucțiune.

Art. 2. Prezenta instrucțiune se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Anexa 1

Procedură de administrare a testelor rapide antigen non-invazive efectuate din proba de salivă care urmează a fi utilizate în unitățile de învățământ

Metodologie de lucru la nivelul unităților de învățământ

În scopul identificării rapide a eventualelor cazuri de infecție cu virusul SARS – COV-2, se efectuează testarea periodică, utilizând teste rapide antigen non invazive efectuate din proba de salivă.

1. Măsuri generaleTestarea periodică cu teste rapide antigen efectuate din proba de salivă se realizează după cum urmează: în prima și în a 4-a zi lucrătoare a săptămânii, înaintea începerii orelor de curs;Testarea se va efectua în sala de clasă/grupă sau în alte spatii, sub îndrumarea cadrului medical sau a persoanelor responsabile desemnate din cadrul unității de învățământ sau la domiciliu, sub îndrumarea părinților/reprezentanților legali;

Persoanele responsabile din cadrul unității de învățământ vor fi instruite privind colectarea testelor cu rezultat pozitiv, acestea fiind considerate deșeuri medicale cu potențial infecțios. În situația colectării testelor cu rezultat pozitiv la nivelul unităților de învățământ, acestea se vor arunca în coșuri de gunoi prevăzute cu capac și pedală prevăzute cu sac de gunoi, și vor fi colectate și eliminate pe un circuit separat, conform prevederilor OMS 1226/2012 pentru aprobarea Normelor tehnice privind gestionarea deşeurilor rezultate din activităţi medicale şi a Metodologiei de culegere a datelor pentru baza naţională de date privind deşeurile rezultate din activităţi medicale.

Recomandări generale de utilizare a testelor rapide antigen efectuate din proba de salivă:

Se respectă instrucțiunile de utilizare specifice fiecărui tip de test, conform recomandărilor producătorului;

Se păstrează testele intre +2 – +30 °C;

Se utilizează caseta de testare imediat ce a fost scoasa din folia protectoare de aluminiu;

Se prelucrează mostra de saliva imediat după recoltare;

Se evită consumul de alimente/băuturi cu cel puțin o oră înainte de efectuarea testului, în funcție de prevederile producătorului.

Se asigură permanent dezinfecția corecta a mâinilor și suprafețelor.

3. Pentru testarea propriu-zisă:

Se scoate dispozitivul de testare din ambalajul de aluminiu sigilat și folositi-l cât de curând posibil

Se așează dispozitivul de testare pe o suprafață plană și curată

Se scoate un tub de extractie si o sticluta de solutie. Scoateti capacul si adaugati solutia in tubul de extractie

se scuipă saliva în recipientul pentru colectare a salivei

se extrag 4 picături de salivă cu o pipetă și se transferă în tubul de extractie

se îndoaie și se aruncă recipientul de colectare a probei într-o pungă de plastic ca și deșeu medical

se închide tubul de extracție cu capacul și se agită ușor, vertical, timp de aproximativ 5 secunde pentru a permite salivei să se amestece bine cu soluția

se transferă 3 picături de probă în spațiul de probă al dispozitivului de testare (caseta)

Se citește rezultatul după 10-15 minute

Se interpretează rezultatul conform instrucțiunilor de utilizare :

Pozitiv: Apar două linii. O linie colorată apare în zona martor (C) și o altă linie colorată apare la zona de test (T), indiferent de intensitatea liniei de testare.

Negativ: O linie colorată apare în zona-martor (C) și nu apare nicio linie în zona de test (T).

Neconcludent: Linia de control nu apare. Volumul specimenului insuficient sau tehnicile incorecte din punct de vedere procedural constituie motivele cele mai probabile ale rezultelor nule. Revizuiți procedura și repetați testul utilizând o nouă casetă de testare.

Direcțiile de sănătate publică județene și a municipiului București au următoarele responsabilități:

1. asigură sprijin metodologic, inspectoratelor școlare județene/Inspectoratul Școlar al Municipiului București, privind testarea cu teste rapide antigen din salivă în unitățile de învățământ, precum și pentru managementul cazului cu rezultat pozitiv la testul rapid antigen non- invaziv efectuat din proba de salivă.

2. coordonează instruirea cadrelor medicale sau a persoanelor desemnate din unitățile de învățământ privind modalitatea de utilizare a testelor rapide antigen non-invazive efectuate din probă de salivă, de interpretare a rezultatelor acestora, precum și de colectare a testelor utilizate.

formular

Citește și…

A MURIT CHIAR ACUM! Tragedie uriașă în România! PIERDEREA ESTE IMENSĂ

A MURIT BENONE SINULESCU! Doliu în România. Iată motivul…

Urmarește RomaniaTV.net și pe Google News

Sursa: RomaniaTV