Maia Morgenstern, mărturisiri despre istoria revendicată a suferinței: trauma Holocaustului și consecințele xenofobiei: „Da, am fost agresată fizic și scuipată și zgâriată”

Maia Morgenstern, mărturisiri despre istoria revendicată a suferinței: trauma Holocaustului și consecințele xenofobiei: „Da, am fost agresată fizic și scuipată și zgâriată”

Maia Morgenstern a fost invitată în cadrul podcastului lui Mihai Morar, unde marea actriță a vorbit despre trauma Holocaustului care a l-a marcat profund pe tatăl ei, dar și despre dificultățile cu care s-a confruntat de-a lungul timpului din cauza faptului că este evreică.

„Cea mai provocatoare întrebare, unde orice răspuns aș fi dat ar fi fost greșit, „Credeți că Iisus este fiul lui Dumnezeu?”. Dacă aș fi răpuns „Da, cred.”, era prost pentru că sunt evreică, dacă spuneam „Nu, nu cred.”, tot prost era și m-am uitat așa la ea și am răspuns ” Oare nu suntem cu toții copiii lui Dumnezeu”, a mărturisit Maia Morgenstern.Alte Articole

Cornel Palade a recunoscut motivul rupturii de Romică Țociu. …

Anamaria Prodan, reacție șocantă după ce a văzut imaginile …Dana Rogoz locuiește într-o casă de poveste împreună cu …

Persoana care a ameninţat-o cu moartea pe Maia Morgenstern a fost identificată şi reţinută

Actrița a povestit că tatăl ei, supraviețuitor al Holocaustului, a fost dat afară de la catedra de Matematică din cauză că a îndrăznit să critice regimul politic de la vremea aceea. Maia a mai menționat că mama era cea care muncea și aducea bani în casă, motiv pentru care nu a avut parte de prezența maternă în copilărie.

Maia Morgenstern: „Tata fusese dat afară de la catedra de matematici. Mama era cea care punea pâinea pe masă”

„Mama lucra și tata stătea acasă și se ocupa de mine pentru că fusese dat afară de la catedra de matematici deoarece îndrăznise să critice regimul, direct și pe față. Supraviețuise Holocaustului, nu-i mai era teamă de nimic. L-au dat afară în sensul că nu mai avea niciun fel de servici. Tata n-a avut pensie, n-a avut nimic. Tata n-a vrut să dea în judecată statul român, deși au venit și mi-a spus că au găsit dosarul, ar fi avut dreptul să pornească o acțiune. Tata traducea cărți, mama era cea care punea pâine pe masă, zi de zi, lună de lună, de aici era dorul de mama, pentru că mama lucra, iar când avea 40 de ani le-a lăsat pe toate în urmă, pentru a ocupa un post la Institutul de Informatică, toate erau impotriva ei, nu avea dosar bun, o chema Morgenstern, avea rude în afară, bărbatul ei fusese dat afară.”, a mărturisit Maia Morgenstern.

„Am filmat la Auschwitz, acolo am aflat cum a murit bunicul meu”

Una dintre cele mai sfâșietoare mărturisiri a fost cea în care marea actriță Maia Morgenstern a aflat cum sfârșise de fapt bunicul ei patern. Totul s-a întâmplat în mod profetic chiar în timpul filmărilor pentru o peliculă cu tema Holocaustului. Atunci, actrița a vizitat pentru prima dată Auschwitz și a aflat despre moartea bunicului ei, Aaron Morgenstern.

„Bunicul meu din partea tatălui, Aaron Morgenstern, a pierit în timpul Holocaustului, la Auschwitz. Ei l-au așteptat, spera să vină, ca într-o zi să sune la ușă. Tata spunea că atâta vreme cât nu știe date concrete că a murit, el îl aștepta. Eu l-am căutat și l-am găsit în arhivă, pe listele celor asasinați la Auschwitz. Tata trăia încă și i-am spus. Filmam pentru producția „A șaptea cameră”, unde am filmat la Auschwitz și ni s-a dat permisiunea să filmăm doar între cele două garduri de sârmă ghimpată, de vizitat se putea vizita. Într-o pauză de filmare m-am dus să vizitez și să stau de vorbă la arhivă. L-a găsit pe bunicul dar zice de profesie că era cizmar dar tata zice că de profesie era director de bancă. L-am întrebat pe tata, iar el mi-a spus că bunicul a mințit, a zis că e cizmar pentru a se face de folos.”, a dezvăluit actrița Maia Morgenstern.

Artista a povestit cum reușește să-și gestioneze temerile și a menționat că aspectul cel mai important este atenția pe care o acordă nevoilor sufletești.

Maia Morgenstern, jignită de o replică antisemită: „Am încremenit. Nu accept. Sunt rănită”

De asta, încerc să-mi pregătesc și mintea, și trupul. Citesc, mă plimb, mă hrănesc sănătos, sunt tare atentă la nevoile reale ale trupului meu, ale minții mele, ale emoțiilor mele. Odată m-a întrebat cineva care e gradul de suportabilitate al unui film horror? Cred că rezist la orice, cu sonorul dat la zero. Și-atunci aș chestiona frica, de unde vine, ce mă atenționează că ar trebui să apăr, să protejez. Ce e de înspăimântat, ce e vulnerabil, fragil în mine, să întăresc, să apăr. Degeaba fug, că ea mă urmărește. Încerc, nu înseamnă că reușesc totdeauna, să-mi spun multe despre vulnerabilitățile mele, despre nevoile mele, despre neîmpăcările mele, despre jalea mea, conflicte nerezolvate.”, a mai afirmat actrița.

„Frica mi-a arătat care sunt zonele sensibile, vulnerabile”

Maia Morgenstern a vorbit și despre consecințele pe care le-a avut asupra ei rolul din filmul lui Mel Gibson, unde a interpretat-o pe Fecioara Maria. Actrița povestit că a fost agresată din cauză că o evreică a interpretat un personaj simbolic pentru creștinism.

„Sunt bântuită de emoții și așa va fi, depind de percepția și de acceptarea celorlalți. Și-atunci ce am eu de făcut? Să mă pregătesc. Frica mi-a arătat care sunt zonele sensibile, vulnerabile, nepregătite, unde trebuie insistat, după părerea mea. Așa aș face eu, așa mi-a fost mie bine, așa m-am simțit apărată, pregătită. Respectând pe cei care vin în fața mea. A fost complicat, am fost și agresată la propriu și fizic și scuipată și zgâriată, au trecut 19 ani. Eu cred ca au fost furtuni nedreptăți lucruri, care m-au durut la fel de tare, poate mai mult.” a mai spus Maia Morgenstern.

 

Citește și…

Vestea ANULUI pentru toţi tinerii din România! Premierul Ciuca a facut anuntul : Tinerii vor fi din nou recrutați în armată. Iata cum

Benone Sinulescu și-a făcut testamentul încă din… Iată cine va moșteni întreaga avere: „Avem familii mari”

Urmarește RomaniaTV.net și pe Google News

Sursa: RomaniaTV