Noi restricţii după apariţia tulpinii africane de COVID. Alexandru Rafila: Ar fi de patru ori mai transmisibilă decât Delta

Noi restricţii după apariţia tulpinii africane de COVID. Alexandru Rafila: Ar fi de patru ori mai transmisibilă decât Delta

Guvernanţii iau în calcul introducerea de noi restricţii după apariţia tulpinii africane de COVID.

„Guvernul României este la curent clipă de clipă cu evoluția pandemiei în plan național și internațional. Am luat notă de recomandările de ultimă oră ale Comisiei Europene și ale Organizației Mondiale a Sănătății. Mă voi consulta cu factorii decizionali din România și vom anunța în cel mai scurt timp posibil măsurile dispuse pentru a împiedica răspândirea variantei sud-africane a SARS-CoV-2”, a anunţat premierul Nicolae Ciucă, pe pagina de Facebook a Guvernului.Alte Articole

Cornel Palade a recunoscut motivul rupturii de Romică Țociu. …

O speranță reală pentru pacienții cu Alzheimer. Vaccinul …Valul cinci al pandemiei ar putea ajunge în România la jumătatea …

Citeşte şi: OMS face un îndemn neobişnuit pentru a încuraja vaccinarea anti-COVID. Toate persoanele nevaccinate ”trebuie căutate şi convinse să se imunizeze”

Şi ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, şi-a arătat îngrijorarea legt de apariţia acestei mutaţii COVID. Rafila a explicat că datele existente în prezent despre noua tulpină africană a coronavirusului, numită Omicron, au arătat că este mult mai transmisibilă decât tulpina Delta.

„Tulpina a fost declarată o variantă preocupantă pentru sănătatea publică, există două tipuri de clasificări când apare o variantă nouă, ‘variantă de interes’, mai puțin importantă pentru sănătatea publică și a doua, cu potențial impact pentru sănătatea publică. Nu înseamnă că neapărat se va întâmpla ceva grav la nivel mondial, aceste variante îngrijorătoare sunt cele din rândul cărora vor fi selectate cele cu potențial de a produce infecții la scară globală și a deveni dominante.

Ce înseamnă o variantă preocupantă? Există trei criterii care încadrează aceste variante în categorie, ele pot fi individuale sau cumulative. Poate fi vorba de o transmisibilitate mai mare, poate fi o patogenitate mai mare, se schimbă tabloul clinic, îmbolnăvirile grave sunt mai frecvente și, cel de-al treilea element, este legat de scăderea eficacității măsurilor de sănătate publică. De exemplu, vaccinul nu mai este suficient. Unul dintre aceste criterii sau toate fac ca acest grup de experți să încadreze varianta în categoria celor îngrijorătoare.

Până în momentul de față criteriul care a determinat includerea în această categorie se pare că este legat de transmisibilitate care este mai puțin îngrijorător decât celelalte două, dar nu știm dacă nu cumva dă forme mai ușoare de boală. Ar fi ideal. Se întâmplă uneori să ai și noroc, nu știu dacă vom avea noroc sau ghinion”, a explicat Alexandru Rafila, la Digi24.

Noi restricţii după apariţia tulpinii africane de COVID. Primul caz  depistat în Europa

Autorităţile din Belgia au anunţat că a depistat vineri un caz de infectare cu noua variantă a noului coronavirus B.1.1.529. Este vorba despre un bărbat care a revenit din Egipt în data de 11 noiembrie.

„Avem un caz, acum confirmat, cu această variantă. Este vorba despre cineva care a revenit din străinătate. A fost testat pozitiv la 22 noiembrie. Nevaccinat”, a anunţat într-o conferinţă de presă ministrul belgian al Sănătăţii Franck Vandenbroucke.

Citeşte şi: Lista ţărilor cu risc epidemiologic ridicat, actualizată. Cine sunt românii care intră în carantină după minivacanţa de 1 decembrie

Experţii însărcinaţi să urmărească evoluţia virului SARS-CoV-2 care provoacă boala Covid-19 se reunesc începând de vineri, cu scopul de a stabili dacă este necesar ca noua variantă de coronavirus descoperită în Africa să fie clasificată drept „îngrijorătoare” sau „de urmărit”. Anunţul a fost făcut de Christian Lindmeier, purtător de cuvânt al Organizaţiei Mondale a Sănătăţii.

Citeşte şi: OMS, anunţ îngrijorător despre noua variantă Covid-19. De ce nu se ştiu virulenţa şi nivelul de transmitere

Noua tulpină COVID a pus pe jar autorităţile în UE. Ursula von der Leyen, şefa Comisiei Europene, recomandă suspendarea călătoriilor din toate ţările afectate şi plasarea într-o ”carantină strictă” a cetăţenilor europeni care revin din aceste state.

„Luăm veştile despre noua variantă covid cu extrem de multe mutaţii foarte în serios. Mutaţiile pot conduce la apariţia şi răspândirea unor variante SARS-CoV-2 şi mai îngrijorătoare şi la răspândirea acestora în doar câteva luni în întreaga lume”, a avertizat şefa CE.

De asemenea, Ursula von der Leyen îndeamnă autorităţile din statele membre să acţioneze „foarte rapid, decisiv şi unit”.

Citește și: Florin Cîţu, în ziua învestirii Guvernului Ciucă. „Nu sunt fericit că suntem azi aici. E un compromis pe care l-am făcut pentru stabilitatea României”

Citește și…

Vestea ANULUI pentru toţi tinerii din România! Premierul Ciuca a facut anuntul : Tinerii vor fi din nou recrutați în armată. Iata cum

Benone Sinulescu și-a făcut testamentul încă din… Iată cine va moșteni întreaga avere: „Avem familii mari”

Urmarește RomaniaTV.net și pe Google News

Sursa: RomaniaTV