Alexandru Rafila anunţă că prezenţa la slujbele religioase nu va fi condiţionată de certificatul verde. Ce spune ministrul despre disputa cu Arafat legată de testarea obligatorie a celor care intră în ţară

Alexandru Rafila anunţă că prezenţa la slujbele religioase nu va fi condiţionată de certificatul verde. Ce spune ministrul despre disputa cu Arafat legată de testarea obligatorie a celor care intră în ţară

Alexandru Rafila a declarat vineri după-amiază că participarea la slujbele religioase nu trebuie condiţionată de prezentarea certificatului verde Covid.

Alexandru Rafila, anunţ despre certificatul verde la slujbele religioaseAlte Articole

Vestea tristă a dimineții. Din păcate, e vorba despre Camelia …

Bilanţ vaccinare 2 decembrie 2021. Tot mai puţini români merg …Adrian Streinu-Cercel, despre următorul val de COVID: Se va …

„Sunt câteva lucruri foarte clare. Toată lumea a fost de acord. Nu vom utiliza un astfel de document (certificatul verde – n.r.) în ceea ce priveşte slujbele religioase. Aici părerea este unanimă. Dimpotrivă, avem nevoie de suportul Bisericii”, a precizat ministrul Sănătăţii.

Acesta a adăugat că, pe de altă parte, Guvernul cere cultelor să ajute autoritățile în promovarea vaccinării.

”Rolul educativ, în afară de partea religoasă, rolul educativ al Bisericii în respectarea regulilor generale este extrem de important şi poate să contribuie la controlul pandemiei şi încercăm să utiizăm şi acest instrument”, a mai spus ministrul.

Citeşte şi Adrian Streinu-Cercel, despre următorul val de COVID: Se va întâmpla la începutul anului viitor. Românii se comportă ca şi când şi-ar dori să se infecteze

Ministrul Sănătăţii, despre conflictul cu Raed Arafat din şedinţa de Guvern

Alexandru Rafila a clarificat informaţiile privind conflictul pe care l-ar fi avut cu Raed Arafat în şedinţa de guvern de vineri.

„Am citit în presă că au fost discuții aprige la Guvern, în care a fost implicat și Grindeanu. Dânsul chiar n-a scos… n-a avut niciun fel de opinie referitor la acest subiect pe care nu-l stăpânește. Deci n-a fost nicio discuție în contradictoriu. A fost analizate documentele și propunerile Centrului European de Control al Bolilor, care recomandă testarea persoanelor care călătoresc în spațiul UE cu test PCR, încât să reducă riscul de transmitere a noii tulpini.

E importantă și aplicabilitatea, că dacă introduci o măsură și nu te pregătești logistic… Dacă trebuie să testăm 100.000 de persoane pe zi… Pacienții care vin din zona roșie ar trebui să se testeze și în ziua a opta, ca să iasă din carantină. Nu poți să faci acest lucru dacă discut și de prelevarea problei de la domiciliul pacientului. Trebuie găsită o soluție care să fie convenabilă din punct de vedere al protejării sistemului de sănătate și care să fie și aplicabilă.

Nu am avut niciun fel de dispută cu dl Arafat. Am discutat, și premierul s-a implicat în discuție, cum putem să adoptăm niște măsuri în consonanță cu ce se întâmplă în UE ca să putem limita transmiterea Omicron. Mai devreme sau mai târziu ea va începe să circule și în România. Poziția mea e să găsim o soluție care să fie aplicabilă”, a explicat ministrul.

Reamintim că vineri, în spațiul public a apărut informația că Arafat a propus ca, luna aceasta, toate persoanele care vin în România să fie testate PCR, ca măsură de prevenire împotriva noii tulpini de coronavirus. Propunerea sa a fost respinsă în şedinţa de Guvern.

Citeşte şi Tensiuni în şedinţa de guvern. Raed Arafat vrea noi restricţii, Rafila şi Grindeanu s-au opus. Precizările DSU

Alexandru Rafila vrea să crească capacitatea de testarea în cabinetele medicilor de familie

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, afirmă că se doreşte creşterea capacităţii de testare pentru COVID la medicii de familie, dar şi evaluarea şi tratamentul acestor pacienţi în ambulatoriu.

„Am convenit posibilitatea pentru acei dintre colegii noştri care doresc şi pot să poată testa pacienţii suspecţi de COVID în cabinetele lor. Va exista un pachet pe care Casa sau Ministerul îl vor achita pe testare, în aşa fel încât pacienţii să nu fie supuşi unor costuri suplimentare”, a explicat preşedintele Societăţii de Medicina Familiei.

„Am convenit posibilitatea pentru acei dintre colegii noştri care doresc şi pot să poată testa pacienţii suspecţi de COVID în cabinetele lor. Va exista un pachet pe care Casa sau Ministerul îl vor achita pe testare, în aşa fel încât pacienţii să nu fie supuşi unor costuri suplimentare. În aşa fel sperăm să-i diagnosticăm cât mai repede pe cei pozitivi şi să oprim transmiterea bolii pe cât se poate”, a declarat, la rândul său, preşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei (SNMF), Dina Mergeani.

Ministrul Sănătăţii a precizat, la rândul său, că este vorba despre un pachet care include test, efectuarea acestuia şi materialele de protecţie pentru personalul medical.

„În afară de lucrul ăsta, pentru persoanele pozitive va exista posibilitatea unui pachet de investigaţii minimale care să permită administrarea de tratament antiviral în ambulatoriu şi care să fie protectiv pentru pacienţi şi pentru personalul  medical în acelaşi timp, ca să nu existe discuţii că tratamentul antiviral se acordă în condiţii empirice fără o evaluare prealabilă a pacientului”, a explicat Rafila.

 

Citește și…

Se dau 1.450 de lei de persoană, pe LÂNGĂ SALARIU! Surpriză totală pentru un milion de ROMÂNI

Anamaria Prodan dă cărțile pe față. Impresara, mesaj dur …

Urmarește RomaniaTV.net și pe Google News

Sursa: RomaniaTV