În plină carantină naţională, Austria a schimbat cancelarul. Şeful guvernului a devenit ministrul de Interne, care a pus deja în aplicare patru lockdown-uri

În plină carantină naţională, Austria a schimbat cancelarul. Şeful guvernului a devenit ministrul de Interne, care a pus deja în aplicare patru lockdown-uri

Karl Nehammer, un fost militar în vârstă de 49 de ani, a depus jurământul puţin după ora locală 13.00 (14.00, ora României), în faţa preşedintelui Alexander Van der Bellen, transmite RFI. Ca ministru de interne începând de anul trecut, Nehammer a fost cel care a pus în aplicare politica dură antiimigraţie a fostului cancelar Sebastian Kurz şi patru perioade de lockdown naţional în Austria.

‘Nu ştim cu ce ne va mai surprinde virusul în viitor‘, a declarat Van der Bellen cu ocazia ceremoniei, înaintea căreia Nehammer a fost huiduit de un grup de persoane care protestau faţă de restricţiile antiepidemice.Alte Articole

Vestea tristă a dimineții. Din păcate, Alexandru Arșinel…

Violenţe tribale soldate cu cel puţin 24 de morţi. Disputa …Elon Musk, atac indirect la Biden și Trump. Miliardarul propune …

Citeşte şi Fostul cancelar austriac Sebastian Kurz a anunţat că se retrage din politică, după ce a fost anchetat pentru suspiciuni de corupţie

‘Austria renunţă să mai construiască autostrăzi. Încălzirea globală a determinat guvernul să cedeze presiunii ecologiştilor‘, a adăugat preşedintele, într-o aparentă critică la Kurz, cel care declarase acum câteva luni că nu vor fi impuse restricţii suplimentare persoanelor nevaccinate împotriva COVID-19.

Sebastian Kurz, în vârstă de 35 de ani, politicianul vedetă al conservatorilor, a produs o mare surpriză joi anunţându-şi plecarea de la conducerea Partidului Poporului (OeVP) şi retragerea din politică, explicând că şi-a pierdut interesul după naşterea fiului său luna trecută.

Citeşte şi Austria renunţă să mai construiască autostrăzi. Încălzirea globală a determinat guvernul să cedeze presiunii ecologiştilor

Kurz a demisionat din funcţia de cancelar în octombrie, la presiunea Verzilor, partenerii de coaliţie, după ce fusese plasat sub anchetă penală pentru suspiciuni de corupţie.

Conservatorii l-au ales vineri ca lider pe Nehammer, care preia un partid în criză, construit din 2017 în mare parte în jurul lui Kurz.

Nehammer a afirmat vineri că intenţionează să menţină agenda de lege şi ordine care s-a dovedit esenţială în susţinerea de care s-a bucurat Kurz în rândul alegătorilor, dar şi un punct de fricţiune cu ecologiştii.

Noul cancelar a mai spus că prioritatea sa va fi lupta împotriva epidemiei, în contextul în care Austria încearcă să menţină tendinţa descrescătoare a infectărilor şi se pregăteşte pentru ieşirea din lockdown săptămâna viitoare.

El trebuie să repare imaginea deteriorată a OeVP, care, de când Sebastian Kurz a fost plasat sub anchetă, a pierdut avansul de cel puţin 10 procente cu care era creditat de majoritatea sondajelor în faţa social-democraţilor.

‘Nehammer este o persoană foarte cu picioarele pe pământ. Este cu adevărat prototipul militarului, care conduce oamenii, dar ştie şi să-i asculte cu inteligenţă‘, îl descrie pentru AFP politologul Patrick Moreau, specialist pe Austria la CNRS (Franţa).

Diferit ca stil, Nehammer are ca misiune ‘recâştigarea încrederii’ numerosului electorat atras de ‘populismul’ lui Kurz şi acum ‘profund dezamăgit’ şi tentat de extrema dreapta, scrie cotidianul Der Standard.

Deşi atât conservatorii, cât şi Verzii afirmă că nu doresc alegeri anticipate, cei mai mulţi analişti se aşteaptă ca această coaliţie să nu supravieţuiască până la finalul actualei legislaturi, peste trei ani.

În interviuri acordate presei în weekend, liderul ecologist Werner Kogler nu a exclus desfăşurarea de alegeri anticipate anul viitor.

Citește și…

ULTIMA ORA! Lockdown în România de Crăciun? Anunțul făcut chiar ACUM…

Anamaria Prodan dă cărțile pe față. Impresara, mesaj dur …

Urmarește RomaniaTV.net și pe Google News

Sursa: RomaniaTV