Politica

BREAKING NEWS: Klaus Iohannis: “Avem iarăşi un record nedorit. Vă rog şi vă invit pe toţi, purtaţi mască şi păstraţi distanţa ca să scăpăm” LIVE VIDEO

loading...

“Dragi români, astăzi din păcate avem iarăși un record total nedorit, peste 1400 de persoane găsite de ieri până azi cu COVID-19. E prea mult, este mult prea mult și vă rog, vă invit pe toți purtați masca, păstrați distanța ca să scăpăm rapid de această epidemie.

Este important pentru români să știe că la acest moment în UE nu există un vaccin acceptat, aprobat, însă UE sprijină mai multe proiecte de cercetare și sperăm ca într-un viitor cât mai apropiat să beneficiem de vaccin.

România e parte din acest efort și s-a înscris la UE în prima etapă pentru 10 milioane de doze atunci când un vaccin va fi disponibil în UE. Dar la acest moment nu există un vaccin aprobat în UE.

E o temă care din păcate va reveni, care în mod ușor de înțeles produce îngrijorare. Ne apropiem de alegeri, de începutul anului școlar și trebuie să ne asigurăm că toate măsurile sunt luate.

Am vrut să știu foarte detaliat de la ministrul Sănătățioi să știu ce măsuri sunt pregătite și cred că oamenii lucrează serios.”, a declarat preşedintele Iohannis.

În continuare a urmat partea de conferinţă în care preşedintele a răspuns întrebărilor presei acreditate.

Ce credeți despre faptul că șefii poliției române au mers în miez de noapte să negocieze înmormântarea lui Emi Pian?

“Aceste chestiuni sunt foarte îngrijorătoare. Am discutat de 2 ori cu minsitrul de Interne și șeful Poliției. La nivelul MAI e o preocupare rală, dar să nu ne aștetpăm să se rezolve peste noapte”.

Ați fost acuzați că doriți organizarea alegerilor cu orice preț. Nu a fost anunțat un plan clar privind criteriile care ar duce la amânarea alegerilor.

“Așa funcționează democrația, din când în când se țin alegeri. Nu s-au putut organiza în iunie cu măsuri de siguranță suficiente. Parlamentul a decis să aibă loc pe 27. Nu am stabilit nici eu, nici Guvernul. După părerea mea, dacă epidemia nu se agravează față de situația de acum și se iau măsuri stricte se pot organiza alegeri. Care e momentul critic când nu se pot organiza alegeri trebuie să ne spună MS și INSP.”

Cum vedeți racolările de primari PSD în PNL? Dacă moțiunea de cenzură trece ne putem aștepta la un guvern de uniunea națională?

“Pot să vă spun franc: nu văd cu ochi buni aceste racolări. Simplu. Eu am fost dintotdeauna împotriva traseismului. E o boală gravă a politicii românești. Eu nu mi-am schimbat opinia. Despre coaliții post-moțiune: întâi să vedem moțiunea, apoi votul pe moțiune, să facem consultări și în mod sigur nu vom avea guvern PSD.”

La cât ajunge deficitul bugetar, scăderea economică? Procentul pentru creșterea pensiilor e 14%?

“Am discutat cu premierul, dar despre date concrete va discuta guvernul, când are pregătit proiectul de rectificare și îl va prezenta public.”

Ați discutat dacă actuala lege a carantinei e declarată neconstituțională?

“Am mai fost în situația în care legea carantinei a fost scoacă din funcție. Atunci PSD a tras prea mult de timp și ne-am trezit în situația cu foarte mulți bolnavi. Acum au fost atacate 2 articole și sunt destul de optimist în privința evoluției. Dacă se declară neconstituționale, cred că Parlamentul nu își permite încă o tergiversare.”

Credeți că moțiunea va trece și, dacă da, unde va pleca Guvernul, acasă sau la pușcărie cum a zis Marcel Ciolacu?

“Atunci când a fost înlăturat guvernul PSD din fericire toată lumea a știut că avem un guvern minoritar până la alegeri.”

Premierul Ludovic Orban a anunţat că Guvernul va aproba în această săptămână rectificarea bugetară. Premierul le-a cerut miniştrilor să vină cu fundamentări “foarte solide” pentru orice sumă de bani solicitată.

“Noi finalizăm săptămâna aceasta evaluările şi săptămâna viitoare vom adopta ordonanţa de urgenţă privind rectificarea. Aş vrea ca până sâmbătă să vă reevaluaţi extrem de serios solicitările, pentru că vreau să existe fundamentări foarte solide pentru orice solicitare de bani.

Ştim foarte bine că situaţia economică nu este dintre cele mai bune, că economia românească, ca toate economiile ţărilor lumii, a fost afectată de epidemia de COVID şi va trebui să drămuim fiecare ban şi, mai ales, să alocăm resursele către proiectele importante, către investiţii, către proiecte care, într-adevăr, au ca şi efect îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă ale concetăţenilor noştri şi, de asemenea, proiecte suport pentru dezvoltarea economică ulterioară”, a declarat Ludovic Orban, vineri, în timpul şedinţei de Guvern, conform Agerpres.

Violeta Alexandru, anunţ de ultimă despre pensii: “Suntem determinaţi să fie creşterea de la 1 septembrie”

Sursa: RomaniaTV