Calendar ortodox 30 iunie 2022. Sărbătoare mare după Sfinții Petru și Pavel

Dacă pe 29 iunie i-am sărbătorit pe Sfinții Petru și Pavel, pe 30 iunie avem parte de o altă sărbătoare mare. Mai exact, sărbătorim astăzi un sfânt mare, care are darul vindecării de boli și de suferințe. Este o sărbătoare importantă, ce trebuie respectată cu mare strictețe.

Sărbătoare 30 iunie

Data de 29 iunie reprezintă o zi de sărbătoare pentru credincioși. Această zi este marcată în calendar, fiind rememorat un mare sfânt. În fiecare an, credincioșii de pretutindeni îl sărbătoresc cu rugăciune pe Sfântul Ierarh Ghelasie de la Râmeț, care și-a dedicat viața pentru a face voia lui Dumnezeu.

Sfântul Ierarh Ghelasie de la Râmeț a fost înzestrat de mic cu darul facerii de minuni. Încă de la o vârstă fragedă a urmat cuvântul Lui Dumnezeu şi a ajuns vestit povăţuitor de suflete, întemeind o obşte de monahi aleşi.

Potrivit tradiției, Sfântul Ghelasie avea doisprezece ucenici cu care împreună se ruga, postea sș săvârșea sfintele slujbe. Nu mânca decât sâmbăta și duminica, iar in celelalte zile se hrănea doar cu Sfintele Taine ale Domnului. Sfântul Ghelasie era atât părintele sihastrilor din Munții Râmeț, cât și al sătenilor din Țara Moților. Mulți din cei stăpâniți de duhurile necurate apelau la ajutorul sfântului și au primit vindecare prin rugăciunile sale.

Sfântul făcător de mari minuni

A fost recunoscut pentru minunile sale, precum și pentru descoperirea unui izvor. Fiind cu ucenicii la adunat de fân, acestora li s-a făcut sete. Deîndată, acesta a început rugăciunea și un izvor s-a arătat lor. Acest izvor de apă rece se vede până în zilele noastre şi se cheamă Izvorul Cuviosului Ghelasie. Mulţi săteni iau apă din el pentru sănătate şi binecuvântare.

La trecerea sa la cele veșnice, trupul său a fost îngropat lângaă vechea biserică a Mănăstirii Râmeț. Cu timpul, locul acesta a devenit foarte cunoscut.
Moaştele sale au fost descoperite în anul 1925. Capul Sfântului Ghelasie a fost identificat după ce o femeie bolnavă de epilepsie s-a vindecat după ce s-a atins de el. Pe 20 iunie 1992, Sfântul Sinod al Bisericii noastre a hotărât canonizarea oficială a Sfântului Ghelasie şi trecerea numelui său în calendarul ortodox.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *