Ce se întâmplă cu clienții români după plecarea Enel din țară

Enel pleacă din România. Gigantul italian va renunța la activul din țara noastră până la finalul anului următor. Care va fi impactul și cum vor fi afectați românii de această decizie? Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, spune că plecarea Enel nu este o tragedie şi că cei 3 milioane de cereri români nu vor fi afectaţi, dar confirmă că piaţa de energie trece printr-o durată dificilă.

 

 

Enel se pregătește să plece din România de anul viitor. Este anunțul făcut marți de gigantul energetic italian, prezent în țara noastră încă din 2005. Enel este unul dintre cei mai mari investitori pe domeniu în România. În urma deciziei, cele peste 3 milioane de români utilizatori Enel vor fi preluați de noul proprietar, susține președintele Consiliului Concurenței.

 

Peru și Argentina sunt și ele pe lista piețelor de unde Enel se retrage în 2023. Grupul transmite că vrea să se concentreze pe șase piețe, dar și să vândă activele în valoare de 21 de miliarde de euro. Grupul vrea să se concentreze pe șase piețe. Enel România ar putea fi cumpărată de grecii de la PPC.

Care vor fi efectele ieşirii Enel de pe piaţă din România

 

Plecarea Enel din România nu ar trebui privită ca o tragedie, iar clienții nu vor fi afectați, a dat asigurări și Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței, potrivit Agerpres. „Piața de energie trece printr-o muncă dificilă. Este o criză care afectează și companiile și clienții. Guvernul a luat măsuri, în decurs de un an au fost patru ordonanțe de urgență. Când e criză și faci lucrurile în viteză, evident că nu totul iese perfect. S-au adus tot felul de corecții și sunt convins că putem discuta alte măsuri de corecție a cadrului legal și de a asigura cât se poate predictibilitatea operatorilor. Dar, din nou, e criză, nu ai cum să prevezi totul. Aceasta este provocarea momentului, să ajungem la o reglementare inteligentă în energie”, a spus Chirițoiu la conferința „Concurența în sectoare inovative”

 

El a arătat că, pe partea de furnizare, concurența are o importanță redusă în această activitate de criză. „Enel era un operator în expansiune și am apreciat poziția lor în piață. Se schimbă proprietarul, nu dispare compania. Vă dau exemplul CEZ, care se numește în continuare CEZ, deși proprietarul nu mai este compania din Cehia, ci un fond de investiții australian localizate la Londra. Dar primiți au contract cu compania CEZ și primesc servicii CEZ. Nu există niciun motiv pentru care să vândă ar afectați. Ieşirea unei companii nu este o tragedie în sine, companiile vin şi ies. Repet, la CEZ, schimbarea mi-a părut că a decurs bine, nu am văzut nicio schimbare în piață. Nu văd de ce ieşirea Enel ar trebui privită altfel decât ieşirea CEZ”, a completat Chiriţoiu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *