CNMR este organizația care a semnalat constant abuzurile și aberațiile legii privind adopțiile.

Conținutul defectuos de acum al legii creează „spații” largi pentru abuz din partea DGASPC- urilor, poliției, parchetului, asistenților maternali sau familiilor adoptive.  Ajunge cu această lege făcută împotriva micilor suflete care din motive diverse rămân fără familie! Mai facem precizarea că astăzi, aproape jumătate din bugetul total al Consiliilor Județene merge pe finanțarea acestui sistem.

Considerăm că Președinții de Consilii Județene, dacă sunt de bună credință, ar trebui să își dorească o legislație care să înlesnească adoptarea cât mai rapidă a copiilor de către familii.

Filosofia legii ar trebui să pornească de la scrupulozitatea procesului de verificare post-adopție, nicidecum să fie îngreunată de arbitrariul funcționarilor DGASPC în stabilirea familiilor adoptive.

Acest lucru va însemna reducerea considerabilă de costuri pentru DGASPC, care în unele cazuri dovedite, au transformat copiii într-o marfă sau afacere prin intermediul unor asistenți maternali remunerați de stat. CNMR va construi un Grup de Lucru Parlamentar Transpartinic și împreună cu experți independenți ai CNMR, o să facă eforturi să construiască o lege nouă pe standarde moderne, nu să cârpească legi ce creează scene de Ev Mediu, precum în cazul fetiței din județul Mehedinți. Vom anunța acest Grup de Lucru Parlamentar până la sfârșitul săptămânii viitoare.

Deciziile se vor lua prin consens și cu dezbatere publică consistentă.

Din punctul de vedere al CNMR, ANPDCA NU mai reprezintă de mult timp o instituție credibilă capabilă să aibă grijă de copiii României.

Aceștia vor fi invitați să-și dea cu părerea și atât. „GATA!

A venit momentul să facem ceva concret pe acest subiect dincolo de vorbe și declarații înduioșătoare.

Consider că a venit momentul consensului parlamentar și politic pe teme unde doctrina nu are ce căuta.

Orice parlamentar care va dori să facă parte din acest Grup de Lucru constituit de CNMR va fi primit, respectat și va rămâne în istoria acestei țări pentru rezolvarea uneia dintre cele mai dificile și dureroase probleme ale României încă de dinainte de anul 1989.

Sunt sigur că vom reuși să facem RAPID și BINE o lege care să scoată copii din orfelinate și să le ofere căldura firească a unei familii.

Numărul de adopții aprobate în România este extrem de scăzut.

Vom insista în lege pe măsurile de monitorizare a familiilor și nu pe ținerea copiilor ca „marfă” în orfelinate sau la persoane plătite pentru a le „iubi”, pentru că solicitările de adopție sunt incredibil de multe în România, iar unele familii care nu pot avea un copil ajung la disperare și resemnare pentru că nu pot avea un suflet căruia să îi ofere afecțiune și pe care să îl iubească” a declarat Alexandru Cumpănașu, Președintele CNMR.